Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών;

Image
ελεύθερος χρόνος, οικογένεια, λάπτοπ
 clock 14:15 | 18/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο χρόνος οθόνης είναι ο συνολικός χρόνος που αφιερώνεται ανά ημέρα μπροστά σε οθόνες όπως το κινητό τηλέφωνο, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το tablet ή οποιαδήποτε συσκευή χειρός ή οπτική συσκευή. Ακριβώς όπως φροντίζουμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, ο χρόνος και η διάρκεια μπροστά στην οθόνη πρέπει να επιλέγεται σωστά.

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης είναι η ανησυχία όλων των γονιών στη σημερινή εποχή. Οι οθόνες έχουν γίνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει ο χρόνος οθόνης; Ο χρόνος οθόνης είναι ο συνολικός χρόνος που αφιερώνεται ανά ημέρα στην προβολή οθονών όπως το κινητό τηλέφωνο, η τηλεόραση, ο υπολογιστής, το tablet ή οποιαδήποτε συσκευή χειρός ή οπτική συσκευή. Ο χρόνος που περνάμε στην οθόνη μπορεί να είναι υγιεινός ή ανθυγιεινός με βάση τον τρόπο που τον αξιοποιούμε. Ο χρόνος που αφιερώνεται στην οθόνη για εκπαιδευτικές, ή κοινωνικές δραστηριότητες, όπως σχολικές εργασίες, αλληλεπίδραση με φίλους και συγγενείς είναι υγιής, ενώ η παρακολούθηση μιας ακατάλληλης εκπομπής, η επίσκεψη σε μη ασφαλείς ιστoτόπους και τα ακατάλληλα βίαια βιντεοπαιχνίδια είναι μερικά παραδείγματα ανθυγιεινού χρόνου στην οθόνη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οποιοδήποτε τύπο οθόνης. Για παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών ο χρόνος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη 1 ώρα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, είναι σημαντικό να εξισορροπείται ο χρόνος οθόνης με άλλες δραστηριότητες (Zurich kinder) όπως η σωματική δραστηριότητα, ο επαρκής ύπνος, ο χρόνος για σχολικές εργασίες, τα γεύματα, τα χόμπι και ο χρόνος με την οικογένεια που απαιτούνται για τη συνολική ανάπτυξη.

Η παρατεταμένη παρακολούθηση οθόνης μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου με διάφορους τρόπους:

➔    Μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των παιδιών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από βρέφη έως εφήβους. Μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ομιλία, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, βία, επιθυμία για στιγμιαία ικανοποίηση, φόβο να χάσεις, φόβο να μείνεις έξω, διαδικτυακό εκφοβισμό, διαστρεβλωμένη αντίληψη του σεξ λόγω έκθεσης σε πορνογραφία, χρήση ναρκωτικών, αυτοτραυματισμό, άγχος και κατάθλιψη.

➔    Όχι μόνο η υπερβολική έκθεση στην οθόνη επηρεάζει την ψυχική υγεία, αλλά έμμεσα επηρεάζει και τη σωματική ευεξία. Μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις στις σωματικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν είναι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, ο διαταραγμένος ύπνος, η καταπόνηση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα, την πλάτη και τον καρπό. Η μειωμένη κοινωνικοποίηση, το κοινωνικό άγχος και η μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση είναι μερικές επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης έκθεσης στην οθόνη που παρατηρούνται σε παιδιά, οι οποίες έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

➔    Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους για τη σύνδεση με τους φίλους και την οικογένειά τους, την κοινή χρήση περιεχομένου μέσων και τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων αποτελούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν και υπάρχουν πλεονεκτήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το ότι βοηθούν στη δημιουργία ομάδων κοινωνικής υποστήριξης και στη συλλογική μάθηση, έχουν και μια άλλη πλευρά. Μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την έκθεση σε ακατάλληλη επαφή και σε επικίνδυνες συμπεριφορές, το sexting σε πλατφόρμες συνομιλίας, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και το άγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα παιδιά αξιολογούν την αυτοεκτίμησή τους με τον αριθμό των like που λαμβάνουν. Η παραβίαση του περιεχομένου απορρήτου, η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων όπως φωτογραφίες, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού κ.λπ. μπορεί να τα καταστήσει ευάλωτα.

Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την επιτρεπόμενη ηλικιακή χρήση διαφόρων πλατφορμών είναι σημαντική. Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με ασφαλείς πρακτικές στο διαδίκτυο, όπως το να μην δημοσιεύετε προσωπικές πληροφορίες, όπως διεύθυνση κατοικίας, οι προσωπικές φωτογραφίες, να σέβεστε τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, να μην συναντάτε ποτέ μόνοι σας ένα ψηφιακό άτομο που δεν έχετε συναντήσει ποτέ, είναι απαραίτητο.

Οι γονείς πρέπει πάντα να καθησυχάζουν τα παιδιά ότι τα αγαπούν και ότι θα είναι διαθέσιμοι για βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπρόσθετα η ισορροπημένη χρήση του χρόνου οθόνης, η σωστή στάση του σώματος που πρέπει να προσαρμόζεται ενώ κάθεστε, τα συχνά διαλείμματα για τη μείωση της κόπωσης των ματιών είναι μερικά εύκολα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Κρατήστε τα παιδιά ασφαλή με την από κοινού προβολή και παρακολούθηση διαδικτυακού περιεχομένου. Τέλος, οι γονείς είναι τα πρότυπα προς μίμηση, επομένως η μοντελοποίηση των σωστών ψηφιακών πρακτικών για τα παιδιά μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη διδασκαλία των σωστών ψηφιακών πρακτικών.

Ας μειώσουμε μαζί την ανθυγιεινή χρήση των μέσων ενημέρωσης για να αποτρέψουμε επερχόμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως οι εθισμοί στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ρώσοι προγραμματιστές αναπτύσσουν το δικό τους Instagram μετά το μπλόκο στη Meta

Panic Button: Το κουμπί πανικού στα κινητά που έρχεται να σώσει δεκάδες γυναίκες

Πώς θα καταλάβετε εάν έχουν «χακάρει» το κινητό σας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis