Ήδη από τον Μάιο, η Neuralink, η εταιρία νευροτεχνολογίας που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk, έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή της πρώτης κλινικής μελέτης της με τη συμμετοχή ανθρώπων.
Τώρα, η Neuralink είναι πλέον έτοιμη να ξεκινήσει την ‘Μελέτη Prime’, ζητώντας από ανθρώπους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Βέβαια, πρέπει να καλύπτουν ορισμένες πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, με τους ερευνητές να εστιάζουν αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία.

Το εμφύτευμα για τον εγκέφαλο που έχει ετοιμάσει η εταιρία του Musk, στοχεύει να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ανακτήσουν την ικανότητα να επικοινωνούν και να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες. Η συσκευή αποτελείται από ένα τσιπ μεγέθους όσο ένα κέρμα που εισάγεται στο κρανίο και από μερικά λεπτά καλώδια που διασυνδέονται με τον εγκέφαλο. Η Neuralink ισχυρίζεται ότι μπορεί να καταγράφει και να διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, αλλά για να εμφυτευτεί χρειάζεται ένα επεμβατικό χειρουργείο, αφού τα καλώδια εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό, όπου ανιχνεύουν τα νευρικά σήματα.

Στόχος της Prime μελέτης είναι οι άνθρωποι με το chip να μπορούν ασύρματα να κουνήσουν τον κέρσορα ενός υπολογιστή και να πληκτρολογήσουν, απλά και μόνο με τη σκέψη τους.
Φιλοδοξία της εταιρίας είναι να βοηθήσει ασθενείς με τετραπληγία, με μερική ή ολική απώλεια της κίνησης και της αίσθησης και στα τέσσερα άκρα και στον κορμό. Η Neuralink ελπίζει ότι η συσκευή της θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να αποκαταστήσουν την κινητικότητα, την ομιλία, την όραση ή την ακοή τους, συνδέοντας τον εγκέφαλό τους με υπολογιστές, προσθετικά ή άλλες συσκευές. Η εταιρία έχει προηγουμένως επιδείξει την τεχνολογία της σε πιθήκους, δείχνοντας ότι μπορούσαν να ελέγχουν οθόνες υπολογιστών και βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό τους. Βέβαια, έχουν υπάρξει και πολλά παράπονα σχετικά με την έρευνά της, μεταξύ άλλων για την συμπεριφορά στα ζώα που συμμετείχαν στις δοκιμές.
Διαβάστε επίσης
Απονεμήθηκαν τα Νομπέλ του τρελού επιστήμονα
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει ασθένειες κοιτάζοντας εικόνες των ματιών μας