Τεχνολογία

Αλγόριθμος αναγνωρίζει τον βήχα από Covid-19

βήχας

Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ ήταν σε θέση να εντοπίσει ανθρώπους με Covid-19 απλά και μόνο από τον ήχο του βήχα τους.

Όπως αναφέρει το BBC, σε δοκιμές που έγιναν επετεύχθη ποσοστό επιτυχίας 98,5% μεταξύ ατόμων που είχαν βρεθεί επιβεβαιωμένα θετικά στον κορωνοϊό- και 100% σε αυτούς που δεν είχαν άλλα συμπτώματα.

Οι ερευνητές χρειάζονται σχετική έγκριση από τις αρχές για να εξελίξουν τον αλγόριθμο σε εφαρμογή, ενώ υπογράμμισαν πως η κρίσιμη διαφορά στον ήχο του βήχα κάποιου με Covid-19 δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί.

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στο ΜΙΤ. Όπως είπε ο Μπράιαν Σουμπιράνα, επιστήμονας του ΜΙΤ και ένας εκ των συντελεστών του εν λόγω επιστημονικού άρθρου, το οποίο δημοσιεύτηκε στο IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, «ο τρόπος με τον οποίο παράγεις ήχο αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμα και αν είσαι ασυμπτωματικός».

«Περιπτώσεις πρακτικής χρήσης θα μπορούσαν να είναι ο καθημερινός έλεγχος μαθητών, εργαζομένων και του κοινού, καθώς σχολεία, χώροι εργασίας και μέσα μεταφοράς επαναλειτουργούν, ή για έγκαιρο εντοπισμό ξεσπασμάτων σε ομάδες».

Αντίστοιχες έρευνες γίνονται και αλλού- μεταξύ των οποίων και από το Cambridge University, το Carnegie Mellon University και η βρετανική startup Novoic. Τον Ιούλιο το πρόγραμμα Covid-19 Sounds του Κέμπριτζ ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 80% στον εντοπισμό κρουσμάτων με βάση έναν συνδυασμό ήχων αναπνοής και βήχα. Ως τον Αύγουστο είχε 459 ηχητικά δείγματα βήχα και αναπνοής, από 378 άτομα, και τώρα αναφέρει πως έχει 30.000 καταγραφές. Από πλευράς του, το εργαστήριο του MIT συγκέντρωσε περίπου 70.000 ηχητικά δείγματα, εκ των οποίων 2.500 είναι με άτομα που έχουν επιβεβαιωμένα νοσήσει.

Κρήτη

Ηράκλειο

Τρομακτική διασπορά κορωνοϊού στο Ηράκλειο - Αύξηση 265% του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Πλατεία Λιονταριών (lockdown)

Τρόμο προκαλεί η διασπορά του κορωνοϊού στο Ηράκλειο καθώς, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου κατά 265%!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως αναφέρονται παρακάτω, και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την Αττική όμως να διατηρεί υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 1.913 νέα κρούσματα - 28 θάνατοι - 357 οι διασωληνωμένοι

Ηράκλειο - Rapid test: Οι έλεγχοι στην πόλη απέδειξαν το λάθος με το lockdown

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία