Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15 χρόνια Google στην Ελλάδα: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθάει στην πρόληψη φυσικών καταστροφών

Image
Πυρκαγιά
 clock 13:25 | 01/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι εντυπωσιακές δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης ως προς την ακριβή πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων, συνακόλουθα, η πρόληψη εκτεταμένων καταστροφών και η αποφυγή του κόστους σε άψυχα και έμψυχα, ήταν μία από τις παραμέτρους που φωτίστηκαν, επ' ευκαιρία της πανηγυρικής εκδήλωσης για την συμπλήρωση 15 ετών από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Google.

Όπως επισήμανε με την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «μαζί με τη δημόσια Υγεία και την Παιδεία, η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν από τους τρεις κύριους τομείς όπου τα σύγχρονα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με τα εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών, καθίστανται εφικτές πολύ πιο ακριβείς και ταχείες εκτιμήσεις. Κατ' αυτό τον τρόπο κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να σώσουμε ζωές, να προστατεύσουμε περιουσίες αλλά και το φυσικό περιβάλλον.

»Οι λύσεις είναι ήδη, σε κάποιο βαθμό, εφαρμόσιμες- έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και κυρίως με ακριβέστερα μοντέλα πρόγνωσης. Η Google έχει ήδη ακριβή μοντέλα πρόβλεψης πλημμυρών, που μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβή από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε ακόμη και πριν από λίγα χρόνια. Και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αυτή την τεχνολογία μπορεί να είναι σωτήρια. Όσο πιο εξελιγμένα γίνουν τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για τα καιρικά φαινόμενα.

Το ίδιο ισχύει για τις πυρκαγιές. Ήδη δοκιμάζουμε τεχνολογίες όσον αφορά στον εντοπισμό πυρκαγιών ταχύτερα από ό,τι μπορούσαμε πριν, κάτι που φυσικά είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβασή μας. Το πώς εξαπλώνεται μια πυρκαγιά είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα υπερβολικά περίπλοκο, τόσο ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί από λεπτομερείς αναλύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης».

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά στην πρόληψη φυσικών καταστροφών

Πέρα από την ψηφιακή τεχνολογία καθαυτήν, δηλαδή την στρατοσφαιρική εξέλιξη που έχει συντελεστεί από αμιγώς τεχνικής άποψης στους ημιαγωγούς και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χάρη στην οποίαν είναι εφικτή η ακαριαία διαχείριση ασύλληπτου όγκου δεδομένων, η βασική φιλοσοφία πίσω από τα μοντέλα πρόγνωσης είναι, ακριβώς, αυτές οι κολοσσιαίες ποσότητες πληροφοριών.

Μέσω των λεγόμενων Big Data, ένα σύστημα υπολογιστών αποκτά μια αχανή βάση δεδομένων, η οποία προσομοιώνει την ανθρώπινη εμπειρία. Υπεραπλουστεύοντας μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, θα έλεγε κανείς ότι τα Big Data είναι το υπόβαθρο επί του οποίου χτίζεται η ικανότητα των υπολογιστών να «μαθαίνουν» και, σε δεύτερο στάδιο, να διατυπώνουν προγνώσεις.

Στην περίπτωση των πλημμυρών, μία από τις πλέον συχνές φυσικές καταστροφές και άμεση παρενέργεια της κλιματικής κρίσης, το Τμήμα Έρευνας της Google ήδη από το 2018 χρησιμοποιεί προηγμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και γεωχωρικής ανάλυσης, προκειμένου να παραγάγει πληροφόρηση για την πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας σε συγκεκριμένες περιοχές και σε πραγματικό χρόνο.

Για το σκοπό αυτό η Google έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό τμήμα, την πλατφόρμα Flood Hub, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η πληροφόρηση για τις πλημμύρες είναι διαθέσιμη απευθείας από τη μηχανή αναζήτησης και την εφαρμογή των Χαρτών.

Το Flood Hub καλύπτει 80 χώρες του κόσμου, με δυνατότητα πρόγνωσης έως και 7 ημέρες πριν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η Google υπηρετεί 460 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη, την Κεντρική Αμερική, την Αφρική και την περιοχή Ασίας και Ειρηνικού Ωκεανού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης της, είναι η Χιλή, όπου τον περασμένο Αύγουστο η Google προέβλεψε τη σφοδρότητα των επικείμενων βροχοπτώσεων και συνέβαλε στη έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων από σημεία υψηλού κινδύνου, ενώ έδωσε χρόνο στις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες να περιορίσουν την έκταση των ζημιών.

Κατά κάποιον αντίστοιχο τρόπο, η Google βοηθά στην προστασία της ανθρώπινης κοινότητας από τις δασικές πυρκαγιές, αφ' ενός με τον άμεσο εντοπισμό του ακριβούς σημείου όπου ξεσπά η φωτιά. Και αφ' ετέρου με την πρόγνωση για τη διεύθυνση της εξάπλωσής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο για το 2023, το «112» της Google προειδοποίησε 30 εκατ. ανθρώπους, σε 120 περιστατικά πυρκαγιών ανά την υφήλιο.

Για τις πυρκαγιές, η Google αξιοποιεί εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με δορυφορικές εικόνες, οι οποίες ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, προσφέροντας στον Ανιχνευτή Πυρκαγιών -δηλαδή το αυτόματο σύστημα ελέγχου- την απαραίτητη πληροφορία ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, τον συναγερμό κ.λπ.

Ο χρόνος που εξοικονομείται χάρη στην παρέμβαση της Google είναι ανεκτίμητος, καθώς δίνεται το περιθώριο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να σχεδιάσουν καλύτερα και πιο στοχευμένα τη δράση τους. Όταν η φωτιά έχει ήδη εκδηλωθεί και η επιχείρηση κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης καθοδηγούν τους πυροσβέστες εκ των προτέρων στα σημεία όπου αναμένεται να φτάσει η πυρκαγιά, επιτρέποντάς τους κατ' αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουν μέτωπο αναχαίτισης.

Παράλληλα, σε συνθήκες κανονικότητας, όταν δεν υφίσταται επείγουσα ανάγκη παρέμβασης, τα προηγμένα εργαλεία της Google, βοηθούν τα πυροσβεστικά σώματα ανά τον κόσμο στο να βελτιώσουν την εκπαίδευση των στελεχών τους, σε ασκήσεις προσομοίωσης πραγματικών πυρκαγιών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα Υόρκη: Η εντυπωσιακή φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Έληξε η εκεχειρία, ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες στη Γάζα

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ για μία συμφωνία», λέει ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis