Υγεία

Τα ψητά φαγητά μας παχαίνουν; 

ψητα φαγητα

Θεωρούνται ως μία υγιεινή εναλλακτική λύση στο τηγάνισμα. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι τα ψητά φαγητά μπορεί στην πραγματικότητα να μας οδηγούν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Αυτό οφείλεται στο ότι όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε ξηρή θερμότητα παράγει μία ουσία, η οποία σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την αντοχή στην ινσουλίνη, αναφέρουν ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Η ουσία λέγεται μεθυλγλυοξάλη (methyl-glyoxal ή MG) και είναι ένα είδος τελικού προϊόντος της γλυκοζυλίωσης. Η γλυκοζυλίωση είναι μία χημική αντίδραση κατά την οποία τα μόρια των σακχάρων ενώνονται με αυτά των πρωτεϊνών, δημιουργώντας δομές που μπορεί να βλάψουν την λειτουργία των κυττάρων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζυλίωση ελαττώνει τους προστατευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού που ρυθμίζουν τη φλεγμονή.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες του Mount Sinai τάιζαν μία ομάδα ποντικών με διατροφή πλούσια σε μεθυλγλυοξάλη επί τέσσερις γενιές, ενώ μία άλλη ομάδα ποντικιών ακολούθησε διατροφή χωρίς αυτή την ουσία επί τέσσερις γενιές (αυτή ήταν η ομάδα ελέγχου, που χρησιμοποιήθηκε για λόγους σύγκρισης).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PNAS», τα ποντίκια που έτρωγαν την μεθυλγλυοξάλη παρουσίασαν πολύ νωρίς αντοχή στην ινσουλίνη και αυξημένο σωματικό λίπος – κάτι που δεν συνέβη στα ποντίκια της ομάδας ελέγχου.

«Αυτή ήταν μία μακροχρόνια, αλλά ανταποδοτική μελέτη, που έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο τελικό προϊόν της γλυκοζυλίωσης το οποίο αφθονεί στα τρόφιμα συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην αντοχή στην ινσουλίνη και στον διαβήτη, αναπαράγοντας αυτό που βλέπουμε ολοένα περισσότερο στους ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έλεν Βλασσάρα, καθηγήτρια Ιατρικής, Γηριατρικής, Παρηγορητικής Φροντίδας & Πειραματικού Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai.

«Αυτά τα σημαντικά ευρήματα θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν στην πρόληψη της ανθρώπινης επιδημίας της παχυσαρκίας και του διαβήτη», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Η μελέτη μας αποδεικνύει πως η μακροχρόνια κατανάλωση φαινομενικά αθώων ουσιών, όπως ημεθυλγλυοξάλη, μπορεί να ελαττώσει τις φυσικές άμυνές μας εναντίον των μεταβολικών και άλλων νοσημάτων».

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη της δρος Βλασάρα και των συνεργατών της έδειξε ότι έστω και λίγο να περιορίσει ένας πάσχων από διαβήτη τύπου 2 τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τελικά προϊόντα της γλυκοζυλίωσης, θα βελτιωθεί η αντοχή του οργανισμού του στην ινσουλίνη.

«Επί περισσότερο από τρεις δεκαετίες μελετάμε τις επιδράσεις του περιορισμού αυτών των τελικών προϊόντων στον οργανισμό ως τρόπου για να ελέγξουμε την επιδημία του διαβήτη», είπε η δρ Βλασσάρα.

«Έως τώρα, τα ευρήματά μας δείχνουν πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν πλέον οι συνήθεις διατροφικές συστάσεις και να συσταθεί στον κόσμο να περιορίσει στο διαιτολόγιό του τις ποσότητες των τροφίμων που παράγονται με ξηρή θερμότητα».

Η δρ Βλασσάρα και οι συνεργάτες της συνιστούν αντί να ψήνουμε το φαγητό, να το κάνουμε βραστό, ποσέ ή στον ατμό.

Πηγή: tanea.gr

Υγεία

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Δεν συνδέονται με περιπτώσεις θρομβώσεων λέει ο ΕΜΑ

pfizer-moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί την παρατήρηση για το αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών.

Κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα από τον ΕΜΑ ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson. Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός. Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.

Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους. «Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.

Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Τους βρήκαν μετά από πολλές ώρες

Ισπανία: 47χρονη έστησε τον θάνατό της όμως «προδόθηκε» από τον σκύλο της

Κορωνοϊός - Bloomberg: Εντός της ημέρας οι υπογραφές ΕΕ-Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων