Skip to main content
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ SEX

Πόσο συχνά πρέπει να «ολοκληρώνει» ένας άνδρας;

Image
Σεξ
 clock 00:00 | 17/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την εκσπερμάτιση και ποια η ιδανική συχνότητά της; Υπάρχει σχέση μεταξύ της εκσπερμάτισης και του καρκίνου; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί

Μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία από το σεξ και τη συχνή εκσπερμάτιση, αν και το πόσο συχνά ένας άνδρας εκσπερματώνει διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι εκσπερματώνουν όταν έχουν οργασμό, αν και μερικοί μπορούν να έχουν οργασμό χωρίς να εκσπερματώσουν. Τελικά όμως υπάρχει ιδανική συχνότητα για έναν άνδρα;

Πόσο συχνά πρέπει να εκσπερματώνει ένας άνδρας;

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τη συχνότητα εκσπερμάτωσης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθοδήγηση σχετικά με το πόσο συχνά ένα άτομο πρέπει να εκσπερματώνει. Η εκσπερμάτιση δεν εξαρτάται απαραίτητα από το σεξ ή τον αυνανισμό, ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να καθορίσουν πόσο συχνά ένα άτομο εκσπερματώνει.

Η μέση συχνότητα εκσπερμάτωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

ηλικία

υγεία

Κατάσταση σχέσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η συχνότητα του σεξ – και η εκσπερμάτιση που συνήθως το συνοδεύει – είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25-29 ετών, με το 68,9% να αναφέρει κολπική επαφή τον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό μειώνεται ελαφρώς στο 63,2%, μεταξύ των ανδρών στα 30 τους και μειώνεται κι άλλο για κάθε δεκαετία της ηλικίας.

Έχοντας αυτό υπόψη, η μέση συχνότητα εκσπερμάτισης μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα άτομο μπορεί, επίσης, να εκσπερματώσει ως αποτέλεσμα αυνανισμού. Το πόσο συχνά εκσπερματώνει ένα άτομο διαφέρει από άνδρα σε άνδρα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, η συχνότητα του σεξ – και η εκσπερμάτιση που συνήθως το συνοδεύει – είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών ηλικίας 25-29 ετών, με το 68,9% να αναφέρει κολπική επαφή τον τελευταίο μήνα.

Είναι ασφαλής η συχνή εκσπερμάτιση;

Ένα άτομο μπορεί να εκσπερματώνει συχνά, είτε ηθελημένα είτε ακούσια, γεγονός που απελευθερώνει το σπέρμα από το σώμα του. Ο αδένας του προστάτη και τα σπερματοδόχα κυστίδια παράγουν συνεχώς σπέρμα και το σώμα πρέπει να το απελευθερώνει τακτικά. Η εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί ακούσια εάν ένα άτομο δεν εκσπερματώνει αρκετά συχνά είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε μέσω αυνανισμού. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο συχνός αυνανισμός, που μπορεί να οδηγήσει σε εκσπερμάτιση, είναι επιβλαβής.

Ομοίως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν ότι το συχνό συναινετικό σεξ με έναν σύντροφο είναι επιβλαβές για κανένα από τα μέρη, εφόσον και οι δύο σύντροφοι:

νιώθουν άνετα στις πράξεις τους

αποφεύγουν τις σεξουαλικές δραστηριότητες που προκαλούν πόνο

υιοθετούν στρατηγικές για ασφαλέστερο σεξ

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν καθημερινά για 14 ημέρες παρουσίασαν ελαφρά μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτισή τους. Ωστόσο, η μείωση δεν έκανε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων να πέσει κάτω από τα συνηθισμένα όρια. Επίσης, η συχνή εκσπερμάτιση δεν επηρέασε άλλα μέτρα υγείας του σπέρματος, όπως η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος.

Άλλη έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι οι σύντροφοι που κάνουν σεξ τουλάχιστον κάθε εβδομάδα αναφέρουν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι με τις σχέσεις τους. Το πιο συχνό σεξ δεν αύξησε την ικανοποίηση από τη σχέση, αλλά δεν την έκανε να μειωθεί.

Υπάρχουν οφέλη από την εκσπερμάτιση;

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία της εκσπερμάτισης. Ωστόσο, εάν ένα άτομο δεν εκσπερμάτισει μετά τη διέγερση, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να του προκαλέσει δυσφορία. Αυτό συμβαίνει λόγω του προστάτη και των σπερματικών κυστιδίων που γεμίζουν με σπέρμα και διογκώνονται.

Το σεξ, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει εκσπερμάτιση, προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη.

Τα πιθανά οφέλη από την εκσπερμάτιση

ανακούφιση από το στρες λόγω μείωσης της κορτιζόλης

ανακούφιση από τον πόνο απελευθερώνοντας ορισμένες ορμόνες που βοηθούν στην ανακούφισή του

βελτίωση της υγείας της καρδιάς και μείωση της αρτηριακής πίεσης

ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας αντισωμάτων

βελτίωση του ύπνου με την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνη

αυξανόμενη οικειότητα με έναν σύντροφο

Διαβάστε επίσης

Τι συμβαίνει όταν δεν κάνεις sex για πολύ καιρό;

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis