Σχέσεις και Sex

Ο λόγος που οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ σήμερα

έφηβοι-αγκαλιά-σεξ στην εφηβία.jpg

Οι νέοι σήμερα που πρέπει να δουλεύουν, να ξεκουράζονται και να δημιουργούν σχέσεις σε έναν κόσμο που κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα, κάνουν λιγότερο σeξ απ’ ότι έκαναν οι γηραιότεροι άνθρωποι στην ηλικία τους.

Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψε πως η σeξουαλική αποχή αυξήθηκε στους άνδρες στις ηλικίες από 18 έως 34 και στις γυναίκες από 25 έως 34 από το 2000 μέχρι το 2018. Οι ανύπανδροι άνδρες κάνουν όλο και λιγότερο σeξ.

Η συνεχής παροχή της διαδικτυακής ψυχαγωγίας αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι πλέον θέλουν περισσότερο χρόνο για να πάρουν κάποιες αποφάσεις, όπως το να βρουν σταθερή δουλειά ή να ζήσουν μόνοι του, είναι μερικοί από τους λόγους όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 άνδρες και 5.000 γυναίκες. Οι ερωτήσεις που τους απηύθυναν ήταν για την συχνότητα που κάνουν σeξ και για τον αριθμό των σeξουαλικών συντρόφων. Ανακάλυψαν ότι το 18,9% των ανδρών σε ηλικίες 18-24 ήταν σeξουαλικά ανενεργοί από το 2000 μέχρι και το 2002, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 30,9% μεταξύ 2016 και 2018. Ένας στους τρείς άνδρες ανέφερε πως δεν είχε καθόλου σeξουαλική επαφή τον προηγούμενο χρόνο.

Η αύξηση των σeξουαλικά ανενεργών γυναικών στις ηλικίες 18-24 ήταν μικρότερη, αλλά όχι αμελητέα. Το ποσοστό μεταξύ 2000 και 2002 έφτανε το 7%, ενώ μεταξύ 2016 και 2018 έφτασε το 12,6%. Οι ερευνητές πιστεύουν πως η αύξηση μπορεί να υπάρχει λόγω της αυξημένης κυριαρχίας των εφήμερων σeξουαλικών σχέσεων που παλαιότερα δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στο γυναικείο φύλο.

Άνδρες με χαμηλότερα εισοδήματα και εκείνοι που δεν είχαν πλήρη απασχόληση είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι λιγότερο σeξουαλικά ενεργοί, όπως και οι φοιτητές και των δυο φύλων. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Jean M. Twenge, είναι πιο δύσκολο να είσαι σeξουαλικά ενεργός χωρίς οικονομική ανεξαρτησία.

«Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι ωριμάζουν πιο αργά. Αυτό εμπεριέχει όχι μόνο την αναβολή του να είναι σeξουαλικά δραστήριοι αλλά και άλλες πτυχές της ζωής, όπως του ζευγαρώματος και της αναπαραγωγής, δηλαδή των γνωριμιών, της συγκατοίκησης, της εγκυμοσύνης και της γέννας», αναφέρει η Twenge.

Και συμπληρώνει πως «οι έφηβοι την δεκαετία του 2010, οδηγούσαν λιγότερο, ενώ έπιναν αλκοόλ και έβγαιναν μαζί με τους γονείς τους περισσότερο απ’ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες». Η Twenge αναφέρει επίσης ότι τα social media και γενικότερα η υπερβολική χρήση του διαδικτύου παίζουν κι αυτά ρόλο σε αυτή την αύξηση της σeξουαλικής αδράνειας.

ESPA BANNER