Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζώμινθος: Σπουδαία τα ευρήματα στο υψηλότερο ανάκτορο της Μινωικής Κρήτης

Image
Ζώμινθος
 clock 14:55 | 27/01/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο σπουδαίο Μινωικό Ανάκτορο της Ζωμίνθου αλλά και στα σπουδαία ευρήματα που έχει φέρει στο φως η Αρχαιολογική ανασκαφή, αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη  η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, δρ Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη.

Όπως είπε μιλώντας στο Μανώλη Αργυράκη, η Ζώμινθος είναι περισσότερο γνωστή για το μεγάλο Μινωικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί εκεί, το οποίο κατοικούνταν από το 1800 π.χ. Το 1982 ο Έλληνας αρχαιολόγος Γιάννης Σακελαράκης αποκάλυψε το διώροφο Μινωικό κτίριο σε υψόμετρο λίγο χαμηλότερο από τα 1200μ.

Το ασυνήθιστο μέγεθος του κτιρίου και η λεπτομερής κατασκευή, η οποία ενσωματώνει ορισμένα χαρακτηριστικά παρόμοια με βασιλική αρχιτεκτονική έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων και των πολιτών.

Image
Ζώμινθος

Η σημασία της ανακάλυψης τονίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι βρίσκεται σημαντικά πάνω από το όριο του ύψους των Μινωικών Γραμμών και σύγχρονων κρητικών οικισμών. 

Σύμφωνα με την κ. Σαπουνά - Σακελάράκη, τα σπουδαία ευρήματα της Ζωμίνθου όπως χάλκινα αγγεία, διπλοί πέλλεκυς, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

«Όταν ξεκινήσαμε την έρευνα στη Ζώμινθο, δεν πιστεύαμε ότι ήταν μινωικό ανάκτορο. Ο Σακελλαράκης ήξερε ότι εκεί υπήρχε κάτι σημαντικό, ίσως μια μινωική έπαυλη -όμως οι βίλες αυτές χτίζονταν μόνο σε μια ορισμένη περίοδο, ενώ η Ζώμινθος, όπως αποδείχθηκε, έχει μια ιστορία που ξεκινά από το 2000-1900 π.Χ. και φτάνει τουλάχιστον έως την ύστερη αρχαιότητα» αναφέρει.

Η ανασκαφή του δαιδαλώδους κτηρίου με την εκπληκτική διατήρηση, παρά τις διαχρονικές λαθρανασκαφές και τις νεότερες χρήσεις, έχει φέρει στο φως μοναδικά ευρήματα, που τεκμηριώνουν τη σημασία του ως ανακτόρου στο βουνό, αλλά και ως πολυτελούς έδρας σημαντικών παραγόντων της μινωικής ζωής -πιθανώς του ιερατείου που είχε σχέση με την Κνωσό. Κυρίως, όμως, αποδεικνύεται η στενή και διαχρονική σχέση του με το Ιδαίον Άντρον, με το οποίο και γειτνιάζει, ως προπύργιο του ιερού σπηλαίου.

Image
Ζώμινθος

Η Ζώμινθος δεν έπαψε να έχει λατρευτικό χαρακτήρα έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Υπήρξε επίσης πολιτικό και οικονομικό κέντρο που άκμασε τη μινωική εποχή (περίπου έως το 1600 π.Χ.), αλλά και μεταγενέστερα, τους ιστορικούς χρόνους (1000-800 π.Χ.), ακόμα και τα ρωμαϊκά χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως έκανε γνωστό προ ημερών στο Ράδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, το αργότερο στα τέλη του καλοκαιριού, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ζωμίνθου θα είναι επισκέψιμος για το κοινό

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του Λογιστή

Κερατόκαμπος: Σε... δανεικό κοντέινερ το ιατρείο παρά τους χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι

Ηράκλειο: Οι αστυνομικοί βρήκαν τα ναρκωτικά στο σπίτι του αλλά όχι εκείνον

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis