Πολιτισμός

Βηρυτός: Ένας γίγαντας γεννήθηκε μέσα από τα συντρίμμια της έκρηξης

Το γλυπτό «Η χειρονομία» και ο δημιουργός του, Ναντίμ Καράμ

Εχει ύψος 25 μέτρων, ζυγίζει 35 τόνους και κρατάει ένα λουλούδι. Γεννήθηκε μέσα από συντρίμμια: τα άφησε πίσω της η έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2020 σε αποθήκες νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι της Βηρυτού, μαζί με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

Αυτά είναι τα στοιχεία ταυτότητας του «γίγαντα» που φιλοτέχνησε ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Ναντίμ Καράμ, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης

Το γλυπτό ονομάστηκε «The Gesture» («Η χειρονομία») και αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα στο σημείο της καταστροφής. Κάποιοι το είδαν με συγκίνηση. Κάποιοι άλλοι αισθάνθηκαν θυμό. «Είναι μια ντροπιαστική χειρονομία. Τίποτε δεν πρέπει να γίνει στο λιμάνι μέχρι να επιβληθούν βαριές κυρώσεις στους υπευθύνους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Μαζέν Τσιχάμπ, γραφίστας από τη Βηρυτό. 

«Οι δολοφόνοι απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία και εμείς ήδη προσποιούμαστε πως το γεγονός ανήκει στο παρελθόν, προσπαθώντας να το υπερβούμε μέσω της τέχνης», δήλωσε στο Reuters ο κινηματογραφιστής Ραβάν Νασίφ.

Το γλυπτό «Η χειρονομία» και ο δημιουργός του, Ναντίμ Καράμ
Το γλυπτό «Η χειρονομία» και ο δημιουργός του, Ναντίμ Καράμ

 

Οργανώσεις όπως η UNICEF, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επισημάνει ότι οι πληγέντες της έκρηξης εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανάγκη, τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αρχές του Λιβάνου είτε γνώριζαν τους κινδύνους από την ύπαρξη νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι είτε παρεμπόδισαν την απόδοση δικαιοσύνης. 

Το λιβανέζικο Κοινοβούλιο ανήγγειλε πριν από μία εβδομάδα την άρση της ασυλίας όποιου αξιωματούχου βρεθεί εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο ατσάλινος γίγαντας της Βηρυτού συνεχίζει να παρατηρεί την πόλη αμίλητος. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές εταιρείες και ο δημιουργός του κατηγορήθηκε για σχέσεις με την κυβέρνηση. 

Ο Ναντίμ Καράμ τις απέρριψε και συμπλήρωσε ότι το γλυπτό «αντανακλά τη Βηρυτό μέσα στη θλίψη της και τις πληγές της».

Μάλλον η πιο απαισιόδοξη από όλους ήταν η Παγκόσμια Τράπεζα: «Η οικονομική κρίση του Λιβάνου», τόνιζε με δήλωσή της ένα μήνα πριν, «ίσως καταγραφεί μέσα στις δέκα, μπορεί και στις τρεις πιο σφοδρές οικονομικές κρίσεις διεθνώς μετά τα μέσα του 19ου αιώνα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζανάκης: Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ισοδυναμεί με κάπνισμα 10 τσιγάρων

Φωτιές – Η viral ανάρτηση για τους… πυροσβέστες του Διαδικτύου

Επτά τρόποι για να γίνει πιο ασφαλής η επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων

Πολιτισμός

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών (βίντεο)

μουμια

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μια μούμια που εκτιμάται ότι είναι, τουλάχιστον, 800 ετών, στην κεντρική ακτή του Περού.

Τα μουμιοποιημένα λείψανα ήταν ενός ατόμου από τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε μεταξύ των ακτών και των βουνών της νοτιοαμερικανικής χώρας. Η μούμια, το φύλο της οποίας δεν αναγνωρίστηκε, ανακαλύφθηκε στην περιοχή της Λίμα, όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Pieter Van Dalen Luna.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της μούμιας είναι ότι ολόκληρο το σώμα της ήταν δεμένο με σχοινιά και τα χέρια της κάλυπταν το πρόσωπο, κάτι που θα αποτελούσε μέρος του τοπικού προτύπου κηδείας», δήλωσε ο Van Dalen Luna, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Marcos.

«Τα λείψανα ανήκουν σε άτομο που ζούσε στην περιοχή των Άνδεων», είπε και πρόσθεσε: «Η ραδιοχρονολόγηση θα δώσει μια πιο ακριβή χρονολόγηση».

 

 

Η μούμια βρέθηκε μέσα σε έναν υπόγειο ταφικό θάλαμο, στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Περού. Στον τάφο βρέθηκαν και προσφορές, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών, φυτικών υπολειμμάτων και λίθινων εργαλείων.

Το Περού – όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου – φιλοξενεί εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πριν και μετά την αυτοκρατορία των Ίνκας, η οποία κυριάρχησε στο νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής πριν από 500 χρόνια, από το νότιο Εκουαδόρ και την Κολομβία μέχρι την κεντρική Χιλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο φως ψηφιδωτό με σκηνή από την Ιλιάδα του Ομήρου

Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ΄

 

 

ESPA BANNER