Πολιτισμός

Σε νέο Έλληνα πεζογράφο το βραβείο Λογοτεχνίας της Ε.E

συγγραφεας

Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature, EUPL) θα απονεμηθεί το 2017 σε νέο Έλληνα πεζογράφο, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις υποψήφιες χώρες του διαγωνισμού.

«Το βραβείο αυτό αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας σήμερα, προωθεί τη λογοτεχνία πέρα από εθνικά και γλωσσικά σύνορα, με μεταφράσεις βραβευμένων έργων σε άλλες γλώσσες και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το βραβείο στηρίζεται στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ ο συντονισμός του στην Ελλάδα έχει ανατεθεί στην Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων.
Μέλη της Επιτροπής (που έχει αρχίσει τις εργασίες της) είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της ΟΜΕΒΕ και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαΐνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014, Μάκης Τσίτας, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Γιώργος Χουλιάρας.

Όροι συμμετοχής

Οι υποψήφιοι για το βραβείο πρέπει να είναι Ελληνίδες ή Έλληνες πολίτες που έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται στον χώρο της πεζογραφίας, των οποίων δηλαδή έχουν ήδη εκδοθεί κάποια βιβλία πεζογραφίας (συνήθως 2 έως 4 μυθιστορήματα ή συλλογές διηγημάτων), ενώ οι μεταφράσεις των έργων τους δεν υπερβαίνουν τις τέσσερις. Το βραβευόμενο έργο πρέπει να είναι το πιο πρόσφατό τους και να μη μεσολαβούν περισσότεροι από 18 μήνες μεταξύ της έκδοσής του και του βραβείου.
Ο βραβευόμενος, επίσης, δεσμεύεται να είναι παρών στην ανακοίνωση και απονομή των βραβείων, που αναμένεται στις 23 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες, και να συμμετάσχει σε εκδήλωση σε βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα.

Αντίτυπα έργων νέων πεζογράφων που πληρούν όλα τα ανωτέρω κριτήρια μπορούν να αποσταλούν από εκδοτικούς οίκους για τα 5 μέλη της Επιτροπής, αν δεν βρίσκονται ήδη στη διάθεσή τους, στη διεύθυνση της Εταιρείας Συγγραφέων (Κοδριγκτώνος 8) έως τις 5 Δεκεμβρίου 2015 το αργότερο.