Πολιτισμός

Ρωμαϊκή βίλα με τοιχογραφίες του Καραβάτζιο βγαίνει σε δημοπρασία για 471 εκατ. ευρώ - Βίντεο

ΡΩΜΑΙΚΗ ΒΙΛΑ

Η έπαυλη Villa Aurora βρίσκεται στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας και είναι διακοσμημένη με την αριστουργηματική τοιχογραφία του Καραβάτζιο. Τώρα, το εμβληματικό αρχοντικό βγαίνει σε δημοπρασία με αρχική τιμή 471 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την τελική τιμή που θα πιάσει η Villa Aurora στη δημοπρασία, ο ιδιοκτήτης της αναλαμβάνει και το κόστος της αποκατάστασης που θα φτάσει στα 11 εκατ. ευρώ και δεν συμπεριλήφθηκαν στην τιμή» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Η έπαυλη έχει έκταση 2.800 τετραγωνικά μέτρα και «χτίστηκε το 1570 με ύψος που της επέτρεπε να κυριαρχεί στη Ρώμη. Στα 1621 πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ludovisi», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά δωμάτια διακοσμημένα από τον ζωγράφο Γκουερτσίνο, αλλά και το μοναδικό φρέσκο του Καραβάτζιο.Το αριστούργημα του περίφημου Ιταλού καλλιτέχνη παρέμεινε καλυμμένο για αιώνες και ανακαλύφθηκε μόλις το 1969, από την ιστορικό τέχνης Τζουλιάνα Ζάντρι.

Το έργο του Καραβάτζιο στην έπαυλη Villa Aurora πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον κόσμο της Αλχημείας, μέσω τριών Ολύμπιων Θεών: του Δία με τη συνοδεία ενός αετού που αντιπροσωπεύει τον αέρα και το θειάφι, του Ποσειδώνα με ένα ιππόκαμπο που συμβολίζει το νερό και τον υδράργυρο και τον Πλούτωνα μαζί με τον τρομερό Κέρβερο, για τη γη και το άλας.Αυτοί οι ανεκτίμητοι καλλιτεχνικοί θησαυροί του Καραβάτζιο και του Γκουερτσίνο, μαζί με μια συλλογή από αρχαία αγάλματα, συνεισφέρουν σημαντικά στην αρχική τιμή των 471 εκατ. ευρώ της δημοπρασίας της Villa Aurora, στις 18 Γενάρη του 2022.

Όποιος την αγοράσει θα χρειαστεί να ξοδέψει ακόμα 11 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την εφημερίδα, η πώληση είναι αποτέλεσμα μια αντιδικίας κληρονομιάς, μετά τον θάνατο το 2018 του ιδιοκτήτη πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίσι.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι εάν το ιταλικό κράτος θα κινηθεί για την αγορά του ιστορικού κτιρίου ή θα περάσει σε χέρια ιδιωτών, που θα θέλουν να έχουν έναν αυθεντικό Καραβάτζιο πάνω από τα κεφάλια τους.

Δείτε το βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ταινία "Μan of God" κάνει θραύση και στη Ρωσία

Δημοπρασία - Πάμπλο Πικάσο: Πάνω από 108 εκατ. δολάρια για 11 έργα του

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη βιβλική Βησθαϊδά και την Εκκλησία των Αποστόλων

Πολιτισμός

Georges Seurat: Ένα Google Doodle φόρος τιμής στον μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφο

Georges Seurat

Ο ζωγράφος Georges Seurat είναι το τιμώμενο πρόσωπο για την Google σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, καθώς συμπληρώνονται 162 χρόνια από τη γέννηση του εισηγητή του πουαντιγισμού (στιγματογραφία) στη ζωγραφική

Ο Ζορζ Σερά ανηκε στους μετα-ιμπρεσσιονιστές ζωγράφους. Συνδύαζε μία λεπτή ευαισθησία με μία μαθηματική ακρίβεια, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σαφώς επιδραστικό έργο του.

Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1859 στο Παρίσι και πέθανε πολύ νέος, 31 ετών, στις 29 Μαρτίου του 1891 στην ίδια πόλη. Δύο εβδομάδες αργότερα πέθανε και ο γιος του.

Ο Ζορζ Σερά ήταν γόνος μιας πολύ πλούσιας οικογένειας στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός υπάλληλος και καταγόταν από την Καμπανία. Σπούδασε αρχικά τέχνη με τον γλύπτη Justin Lequiene. Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879. Μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880. Μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο στην Αριστερή Όχθη με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο.

Τα επόμενα δύο χρόνια αφοσιώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου. Κατά τη διάρκεια του 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα - έναν τεράστιο καμβά με τίτλο Κολυμβητές στην Ασνιέρ.

Όταν αυτός ο πίνακας απορρίφθηκε από το Σαλόν, ο Σερά απομακρύνθηκε από τα επίσημα ιδρύματα και συγκαταλέγονταν στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού. Το 1884 μαζί με άλλους καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων και ο Μαξιμιλιάν Λους) δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί γνώρισε και έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πολ Σινιάκ.

Ο Σερά μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ, το οποίο χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών (βίντεο)

Σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ΄

 

ESPA BANNER