Πολιτισμός

Ο Γιάννης Μόραλης σχεδίαζε με ακρίβεια ακόμα και το κόψιμο της βασιλόπιτας

γιάννης μόραλης

Ένα κομμάτι χαρτί σε διάσταση Α4, που θα μπορούσε να είναι το λεπτομερές σχέδιο ενός αρχιτέκτονα, δείχνει πώς ο κορυφαίος εικαστικός Γιάννης Μόραλης σχεδίαζε και οργάνωνε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Τα πάντα προσχεδιασμένα. Τίποτα στην τύχη. Ολα οργανωμένα, σε αρμονία, χωρίς χάος. Ακόμα και για την κοπή της βασιλόπιτας. Μια ιδιαίτερη πτυχή της προσωπικότητας του δημιουργού της ορθολογικής αφαίρεσης, του κορυφαίου Γιάννη Μόραλη είναι το ντοκουμέντο από το αρχείο του ΜΙΕΤ, που φανερώνει ότι στη ζωή του, ακόμα και στις καθημερινές εικόνες του, τα πάντα δομούνταν πάνω στις αρχές της τέχνης του και της γεωμετρίας.

Του Χριστού, του σπιτιού, του φτωχού, το δικό σου...

Όπως αποκάλυψαν τα πολύτιμα αρχεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας που έχει μέρος του αρχείου του Γιάννη Μόραλη, το 1995 ο δημιουργός σχεδίασε μια βασιλόπιτα, την χώρισε με ακρίβεια χάρακα σε 16 κομμάτια, και από κάτω έγραψε σε 16 διαδοχικές σειρές με αρίθμηση σε ποιον αντιστοιχεί κάθε κομμάτι. Του Χριστού, του σπιτιού, του φτωχού, το δικό σου (μια αναφορά στον ίδιο τον τον εαυτό) και ούτω κάθε εξής. Χρησιμοποίησε μολύβι, μπλε και κόκκινο στυλό.

Όλα με ακρίβεια, ακόμα και το κόψιμο της βασιλόπιτας
Όλα με ακρίβεια, ακόμα και το κόψιμο της βασιλόπιτας

Στην αρχή του 1995 σχεδίασε τη διάταξη της βασιλόπιτας. Την ίδια χρονιά, εντοπίζουμε ανάμεσα στις δημοιυργίες του το «Ζευγάρι' έργο σε ακρυλικό

Γράφει αναλυτικά: 1) του Χριστού 2) του σπιτιού 3) του φτωχού 4) το δικό Σου 5) του Κωνσταντίνου 6) της Γιάννας 7) της Όλγας 8) της Θεοδώρας 9) του Γιώργου- Λιλής 10) ΟΛ 11) ΝΤ 12) ΚΑΤ 13) ΜΑΡ 14) ΦΡ 15) ΜΠ 16) Μαριάννα. Μάλιστα το 16 είναι κυκλωμένο με στυλό σε κόκκινο μελάνι. Η ζωγραφική είναι ένα άχραντο μυστήριο έλεγε ο Γιάννης Μόραλης. Η διάταξη της βασιλόπιτας και η πέραν κάθε αμφισβήτησης δίκαιη απόδοση του φλουριού δεν είχε κανένα μυστήριο.

Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και αξία ενός αρχείου
Η γοητεία ενός αρχείου, η ανάγκη της προστασίας, ενίσχυσης και ανάδειξης των αρχείων όπως αυτό του ΜΙΕΤ γίνεται ξεκάθαρη, μέσα από αυτό το απλό εύρημα από την μάλλον προσωπική του Γιάννη Μόραλη. Εχει ενδιαφέρον να μας τέρψει το ΜΙΕΤ και σε άλλες τέτοιες εμπειρίες με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 

Πολιτισμός

Έκθεση με έργα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Παναγιωτάκης - Φασουλάκης

Έκθεση ζωγραφικής του  ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη της Βασιλικής του Αγ. Μάρκου από 21Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα (Βασιλική Αγ. Μάρκου) με ώρες λειτουργίας καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00, ενώ το Σάββατο 09:00 έως 14:00, Κυριακή κλειστά. 

Στην έκθεση θα εκτεθούν 50 έργα του γνωστού ζωγράφου και η θεματολογία τους πηγάζει από την Ελληνική μυθολογία, την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν. 
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής από τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη και τον ίδιο τον ζωγράφο Ρουσσέτο Παναγιωτάκη. 

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε για την έκθεση: 

«H Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά μετέχει στη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας έκθεσης, του μεγάλου καλλιτέχνη Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, γιατί πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη του σύγχρονου Κρητικού πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί του και θέλουμε δείξουμε στους Κρητικούς ότι η Κρήτη καλλιτεχνικά είναι «ζωντανή» και συνεχίζει να δημιουργεί. Προσκαλούμε τους πολίτες, στα εγκαίνια της έκθεσης αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου να θαυμάσουν τα νέα έργα του ζωγράφου». 

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη σε δηλώσεις του υπογράμμισε: «Ήθελα πάντα να φτιάχνω ζωγραφικά έργα κατανοητά από όλους τους Έλληνες ιδιαίτερα τους Κρητικούς, που είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, την ιστορία της Κρήτης, όπως επίσης από το παρελθόν και το παρόν. Παράλληλα όμως κάνοντας έτσι μία οπισθοδρόμηση, βλέπουμε εντελώς σουρεαλιστικά και το σήμερα.  Όλα είναι σε μία αντιπαράθεση μεταξύ τους και προσπαθώ να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον για την κάθε ιστορία. Μέσα από τα έργα μου πιστεύω ότι μεταφέρω κάποια μηνύματα  κρητικά και κριτικά, αλλά και κρίνοντας πάντα τα γεγονότα όπως τα βλέπει σήμερα ένας σύγχρονος άνθρωπος».