Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το τριήμερο Διεθνές συνέδριο για τον Βιαννίτη συγγραφέα, Δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη που την έναρξη του έκανε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην Βιάννο και συνεχίζεται στο Ηράκλειο στην Δημοτική αίθουσα: "Μανόλης Καρέλλης".
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας,την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμου Βιάννου, το Πνευματικό Κέντρο Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης», τον Πολιτιστικό Συλλόγο Άνω Βιάννου, τον Πολιτιστικό Συλλόγο Κερατόκαμπου και Καψάλων «Η Βίγλα» και τον Συλλόγο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης».
Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιωάννη Κονδυλάκη στην γενέτειρα του την Βιάννο και τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Παύλου Μπαριτάκη, του Αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Γαβαλά, του προέδρου του κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας κ.Μουτζούρη, ακολούθησαν δεκάδες εισηγήσεις και τοποθετήσεις επιστημόνων για την προσωπικότητα και το έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται απόψε Παρασκευή στις 8.30μμ όπου και θα γίνει ο απολογισμός του τριημέρου από τους συνδιοργανωτές.
Τις εργασίες του συνεδρίου στο Ηράκλειο παρακολούθησαν χθες ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης με τον Αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γαβαλά,όπως και εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
Το συνέδριο, σύμφωνα με τους οργανωτές έχει "μαγνητίσει" μικρούς και μεγάλους και φιλοδοξεί να αναδείξει το πολυσχιδές έργο και τη συμβολή του Κονδυλάκη στη νεοελληνική λογοτεχνία και δημοσιογραφία.
Μαλιστα μέσα από εισηγήσεις διακεκριμένων ερευνητών και πανεπιστημιακών αναδείχθηκε ο στόχος του συνεδρίου,ενώ ήρθαν στο φως και νεότερα στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου παρουσιάζονται εισηγήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δημιουργικής πορείας του Κονδυλάκη , ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες αφιερωμένες στη λογοτεχνία, στη γλώσσα, στη δημοσιογραφία και στην ιστορική εποχή του συγγραφέα.
Το συνέδριο απευθύνεται σε φιλολόγους, ερευνητές, φοιτητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την κρητική και νεοελληνική γραμματεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κρητικές τουλίπες: Τις πήραν οι Ολλανδοί και τις πωλούν "χρυσάφι" εδώ και 4 αιώνες
Ηράκλειο: Θρήνος για τον άνδρα που έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε
Ηράκλειο: Τραγικές ελλείψεις στα ΑΤ της ενδοχώρας - Σε ασφυκτική πίεση και το Αεροδρόμιο