Πολιτισμός

Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο

Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο

Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο προετοιμάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης για την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο. Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών έχει καταρτίσει το πρόγραμμά της, με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές και φορείς της κρητικής διαλέκτου. Επιδίωξη του Μουσείου είναι οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν να προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να προσθέσουν νέα. Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι το ακόλουθο:
Δημήτρης Αρχοντάκης, τέως δήμαρχος Ρεθύμνου, φιλόλογος:  «Το ιστορικό βάθος
της Κρητικής διαλέκτου»
Κωστής Ηλ. Παπαδάκης, συντ. καθηγητής φιλόλογος - θεολόγος: «Η Κρητική
διάλεκτος πολύτιμο εργαλείο παραγωγής γνήσιου κρητικού λόγου και
πολιτισμού. Η περίπτωση της Ευγ. Ζαμπετάκη με τις ‘Παλαιινές Κρητικές
Κουβέντες’»
Γιώργος Σταματάκης, ερευνητής-συγγραφέας,  «Τα ‘Γράμματα από τα
Καπετανιανά’ και η απήχησή τους»
Χάρης Στρατιδάκης, δρ Παιδαγωγικής,  «Απόπειρες διδασκαλίας της Κρητικής
διαλέκτου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση»
Μαρίνα Τζακώστα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πώς οι
διάλεκτοι μπορούν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της γλωσσικής 
διδασκαλίας σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης: η περίπτωση της Κρητικής» 
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου
Αθηνών, «Για ένα ενοποιημένο λεξικό της Κρητικής διαλέκτου»

Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο
Ημερίδα για την Κρητική διάλεκτο

Η ημερίδα με τις παραπάνω εισηγήσεις επιδιώκεται να είναι η πρώτη μιας σειράς αφιερωμένων στην Κρητική διάλεκτο, που θα έχουν ως στόχο τη διάσωση και διάδοσή της. Κατά τη διάρκεια των εργασιών το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο θα τιμήσει τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη για την προσφορά του στις ανθρωπιστικές επιστήμες της Κρήτης και ειδικότερα στην ανάδειξη της Κρητικής διαλέκτου. Στην προσφορά του αυτή θα αναφερθεί σε προσφώνησή της η Πρόεδρος Φαλή Γ. Βογιατζάκη. Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας είναι ο Γενικός Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης.

 

Πολιτισμός

Συνεχίζεται το 4ο Φεστιβάλ Πιάνου στο Ρέθυμνο

πιάνο

Με επιτυχία συνεχίζεται το 4 Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου που συνδιοργανώνουν  η Περιφέρεια Κρήτης, και το Π.ΣΚ.Η. 
 
Στα πλαίσια εξωστρέφειας και αποκέντρωσης, το 4ο Φεστιβάλ Πιάνου παρουσιάζεται  φέτος και στο Ρέθυμνο με μία συναυλία πιάνου με τίτλο «Χοροί του Κόσμου για 4 Χέρια» την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στις 8:00μμ στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» (Ωδείο) από το πολυβραβευμένο πιανιστικό ντούο «Αντιθεσις» με τους Δημήτρη Καρύδη και Πέτρο Μόσχο. Οι πιανίστες θα ερμηνεύσουν ένα άκρως εντυπωσιακό πρόγραμμα με Βαλς και Ουγγρικούς Χορούς του Brahms, Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα, Ισπανικούς Χορούς του De Falla, καθώς και Τανγκό και άλλους χορούς του Barber.
 
Το ντούο «Αντιθεσις» κάνει διεθνή καριέρα έχοντας κερδίσει βραβεία στους περισσότερους διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο και έχοντας εμφανιστεί σε Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Ελλάδα, Τσεχία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ουκρανία, Ισραήλ, Βενεζουέλα, Καναδά και Η.Π.Α.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου σχεδιάστηκε το 2014 από τα ιδρυτικά μέλη του Ιωάννα Γιάνναρη, Δημήτρη Καρύδη , Πέτρο Μόσχο, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016 στο Ηράκλειο! 
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ