Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατροφή ενάντια στην τριχόπτωση - Αλήθεια ή… τρίχες;

Διατροφή ενάντια στην τριχόπτωση - Αλήθεια ή… τρίχες;
 clock 16:29 | 28/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Φθινόπωρο. Πέφτουν τα φύλλα των δέντρων, πέφτουν και… τα μαλλιά. Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο τέτοια εποχή διαπιστώνουν μια λίγο πιο έντονη τριχόπτωση από τη συνηθισμένη και θορυβούνται.

Η πτώση των τριχών είναι κάτι το φυσιολογικό καθώς συμβαίνει όλο το χρόνο και συμβάλλει στην ανανέωσή τους. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η τριχόπτωση αυξάνεται για ένα διάστημα περίπου 6 εβδομάδων και σε φυσιολογικά πλαίσια δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Εκτός από ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές, λήψη φαρμάκων, άγχος ή και ασθένειες, η καθημερινή μας διατροφή και η ποιότητά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την απώλεια ή μη των μαλλιών μας κι αυτό είναι κάτι που λίγοι το γνωρίζουν.

Η τρίχα είναι ένα δομικό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού, που αναπτύσσεται και συντηρείται από δομικά υλικά (πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία), τα οποία ο οργανισμός λαμβάνει μέσω της τροφής. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, διατροφικά για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε την αυξημένη τριχόπτωση.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το κύριο συστατικό των ινών των τριχών. Επομένως, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή τους. Σε άτομα που ακολουθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα υποθερμιδικές δίαιτες για απώλεια βάρους (π.χ. πρωτεϊνικές δίαιτες) όπου η πρωτεΐνη περιορίζεται στην παροχή θερμίδων αντί για τη σύνθεση των ιστών, ιστοί και όργανα μπορεί να παρουσιάσουν ατροφία. Τα μαλλιά λεπταίνουν, γίνονται εύθραυστα και πέφτουν πιο εύκολα.

Μην αποκλείεται επομένως από τη διατροφή σας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα όσπρια.

Προσοχή, όμως, στην ποιότητα της πρωτεΐνης καθώς διατροφή υψηλή σε λιπαρά οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, η οποία συνδέεται με την τριχόπτωση.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ είναι θεμελιώδεις στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, της βασικής μεταφορικής πρωτεΐνης του αίματος που είναι επιφορτισμένη με τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, κατ’ επέκταση και στα μαλλιά. Υγιή και δυνατά μαλλιά σημαίνουν συνεχή παροχή αίματος και οξυγόνου.

Καλύτερες πηγές των βιταμινών αυτών είναι τα ζωικά προϊόντα (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά), η σόγια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Βιταμίνη Α

Είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του επιθηλίου που προωθεί την ανάπτυξη της τρίχας. Η έλλειψή της συνδέεται με πιο εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά.

Τη βρίσκουμε στο συκώτι, τα ψάρια, το μουρουνέλαιο αλλά και σε όλα σχεδόν τα κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη C

Η εν λόγω βιταμίνη είναι ευρέως γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση αλλά και τη θεμελιώδη δράση της στη σύνθεση του κολλαγόνου των ιστών. Οι καλύτερες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, το πεπόνι.

Το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει τη βιταμίνη C για μεγάλο χρονικό διάστημα οπότε μεγάλες ποσότητες δε μας καλύπτουν μακροχρόνια. Πολύ σημαντικό είναι το να φροντίζουμε να καταναλώνουμε την απαραίτητη ποσότητα σε καθημερινή βάση.

Χαλκός και Ψευδάργυρος

Είναι ιχνοστοιχεία πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών καθώς αποτελούν συστατικά-κλειδιά για τη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης. Ιδιαίτερα στους άνδρες, η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται έντονα με την τριχόπτωση καθώς το ιχνοστοιχείο συμμετέχει στο μεταβολισμό της τεστοστερόνης.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχάρι, η πουλερικά, τα ψάρια, τα μαλάκια και τα οστρακοειδή, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.

Χαλκό λαμβάνουμε από τα οστρακοειδή, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά.

Σίδηρος

Είναι γνωστό ότι η αναιμία αποτελεί βασική αιτία τριχόπτωσης και ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών.

Κύριες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, τα όσπρια. Η απορρόφηση του σιδήρου από τροφές ζωικής προέλευσης είναι σαφώς μεγαλύτερη. Συνδυάζοντας τις φυτικές πηγές με κατανάλωση βιταμίνης C αυξάνουμε την απορρόφηση σιδήρου και από αυτές τις τροφές.

 

Τα αποτελέσματα μιας ανεπαρκούς διατροφής δεν είναι άμεσα ορατά αλλά σε βάθος χρόνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατάσταση στην οποία οδηγούνται τα μαλλιά μας, ειδικά αυτή την εποχή, με τις λάθος διατροφικές συνήθειες. Πριν βρεθείτε, λοιπόν, μπροστά σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση απώλειας τριχών… προσέχετε για να έχετε.

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis