Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρέθηκε νεκροταφείο 1.000 ετών με νεκρούς που είχαν δαχτυλίδια στο λαιμό και κουβάδες στα πόδια

Image
Νεκροταφείο Ουκρανία
 clock 23:12 | 20/01/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο 1.000 ετών, οι νεκροί του οποίου ήταν θαμμένοι με όπλα, κοσμήματα και, περιέργως, με κουβάδες γύρω από τα πόδια τους.

Το νεκροταφείο του 11ου αιώνα βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στην Ουκρανία. Από τους 107 τάφους του, οι περισσότερoι που εντοπίστηκαν είχαν ξύλινα φέρετρα, όπως έγραψαν οι Vsevolod Ivakin και Vyacheslav Baranov, αρχαιολόγοι στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, σε μια εργασία που παρουσίασαν στην ετήσια συνάντηση του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, η οποία πραγματοποιήθηκε 4-7 Ιανουαρίου στο Σικάγο.

Οι νεκροί του νεκροταφείου περιλαμβάνουν άνδρες και γυναίκες. Ορισμένοι από τους άνδρες θάφτηκαν με όπλα, όπως τσεκούρια, αιχμές δοράτων και σπαθιά. Μερικές από τις γυναίκες είχαν ταφεί με περίτεχνα δαχτυλίδια λαιμού, τα οποία “βρίσκονται μόνο στο λαιμό σε γυναικείες ταφές και προφανώς αποτελούσαν ένα είδος κοινωνικού δείκτη”, στην περιοχή αυτή εκείνη την εποχή, δήλωσε ο Baranov στο Live Science σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μερικοί από τους ανθρώπους είχαν ταφεί με ξύλινους κουβάδες στα πόδια τους, που μπορεί να αποτελούσαν μέρος των ταφικών τελετουργιών. Στην περιοχή έχουν βρεθεί και άλλες τοποθεσίες που έχουν κουβάδες μέσα σε τάφους.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης έναν πέτρινο βωμό, καθώς και βραχιόλια, χάντρες και υπολείμματα από προσφορές τροφίμων, όπως κόκαλα κοτόπουλου και τσόφλια αυγών, μεταξύ άλλων αντικειμένων. Ο βωμός θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για χριστιανικές ή παγανιστικές τελετές, ή ενδεχομένως και για τα δύο.

Image
Νεκροταφείο Ουκρανία

(Ένα κοντινό πλάνο της γυναίκας που είναι θαμμένη με δαχτυλίδια στο λαιμό – Φωτογραφία: Vyacheslav Baranov)

Ορισμένα από τα αντικείμενα είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στη Βαλτική, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που θάφτηκαν στο νεκροταφείο μπορεί να προέρχονταν από την περιοχή αυτή για να υπηρετήσουν στους στρατούς των ηγεμόνων του Κιέβου, όπως ο Βολοντίμιρ ο Μέγας (που βασίλευσε από το 980 έως το 1015) και ο Γιαροσλάβος Σοφός (που βασίλευσε από το 1019 έως το 1054), σημείωσαν οι αρχαιολόγοι. Τα εδάφη που κυβέρνησε ο Βολοντίμιρ ο Μέγας εκτείνονταν μέχρι την περιοχή της Βαλτικής.

Την εποχή που το νεκροταφείο ήταν σε χρήση, οι άνθρωποι στην Ουκρανία ασπάζονταν τον χριστιανισμό, είπαν οι ερευνητές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βολοντίμιρ ο Μέγας, ο οποίος άφησε πίσω τις παγανιστικές του ρίζες και βαπτίστηκε γύρω στο 987 πριν από το γάμο του με την Άννα, αδελφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Βασιλείου Β’.

Οι ερευνητές ανέσκαψαν το νεκροταφείο μεταξύ 2017 και 2022. Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, έχει σταματήσει πολλές ανασκαφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι.

Πηγή: FOXreport.gr

 

Διαβάστε επίσης:

 

Μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 62χρονο έπειτα από καβγά για το ροχαλητό

Ένα αρχαίο κέντημα από τη Νορμανδία θεωρείται το πρώτο comic του κόσμου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis