Πολιτισμός

2η Συνδιάσκεψη Πόλης: «Κρήνες: Κρήτη – Πλατανιάς 2019»

dsc_0040.jpg

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η 2η Συνδιάσκεψη του Προγράμματος «Κρήνες:  Ένα Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Νερού … Ζωής», το οποίο ολοκληρώνει φέτος το οδοιπορικό στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά, οδεύοντας στην καταληκτική εκπαιδευτική συνάντηση.
Το Πρόγραμμα διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά – ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με συντονίστρια του Προγράμματος τη Δρα Χρύσα Τερεζάκη, Εκπαιδευτικό-Οικονομολόγο.
Βασικοί άξονες των εργασιών της Συνδιάσκεψης «Κρήτη – Πλατανιάς 2019» ήταν: α) η ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης β) οι βιβλικές-φυσικές καταστροφές για τον τόπο μας κατά την αρχή του νέου έτους γ) η ημερολογιακή συγκυρία της διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου) και δ) η ενδυνάμωση του ρόλου του ενεργού πολίτη, ώστε να δημιουργήσουμε συνεργατικές κοινότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο.  
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι ρίζες της παράδοσης για το μέλλον της κοινωνίας, ο κ. Μανόλης Μαρινάκης από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, ο οποίος σημείωσε τη χαρά των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, ενώ η κα Κουράκη από το Λύκειο Ελληνίδων, υπογράμμισε πως «το Λύκειο Ελληνίδων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που βοηθά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των πολιτών και κατ’ επέκταση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακολούθως, ο κ. Μιχάλης Αεράκης, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης τόνισε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Κρήτη, Καζαντζάκης, Βενιζέλος, τα ήθη και τα έθιμα, τότε δεν γνωρίζουμε την ίδια μας την ταυτότητα και δεν μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον». Τέλος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ανέγνωσε το μήνυμα του Περιφερειάρχη, ο οποίος θύμισε τον λόγο του Καζαντζάκη, «μη ρωτάς τι έκανε ο τόπος σου για εσένα, μα να σκέφτεσαι τι κάνεις εσύ για τον τόπο σου».
Εκ μέρους της ΟΑΚ μίλησαν ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής ΟΑΚ και η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα OAK, με θέμα: «Όποιος τη φύση αδικεί, παιδεύεται στον Άδη» και παρουσιάζοντας το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΟΑΚ «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», με αφορμή το 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» και ο κ. Αντώνης Καλογεράκης (MSc), Eπιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος της Εκδήλωσης εκ μέρους της ΟΑΚ, με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές – Η ευθύνη μας έναντι της κλιματικής αλλαγής – Δράσεις».
Προσκεκλημένος ως κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής – πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ι. Φίλης, ο οποίος μίλησε για την «Ανθρώπινη Κλιματική Αλλαγή», με ιδιαίτερο θέμα: «Ανθρωπογενής Κλιματική αλλαγή, συνέπειες, δράσεις». Κεντρική εισήγηση παρουσίασε, επίσης, ο Δρ Γιάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΑΙΧ, με θέμα: «Κοινωνική κι αλληλέγγυα Οικονομία. Μήπως μας ταιριάζει;», ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στους ίδιους τους πρωταγωνιστές-συμμετέχοντες του Προγράμματος και στην Στρογγυλή Τράπεζα των Δημάρχων, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη (Δ. Πλατανιά) και κ. Θεόδωρο Σταθάκη (Δ. Κισάμου), με τον Μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα, στην οποία πραγματοποιήθηκε διάλογος με αφορμή τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της ενδοχώρας έκαναν εκπρόσωποι και μέλη του Προγράμματος.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσες μουσικές διαδρομές και ελληνικοί χοροί από τους “Dale Paso” και «Επιλήνιο», ενώ τοπικό οίνο προσέφερε το Κτήμα «Λουπάκη». Επίσης, κρητικά εδέσματα προσφέρθηκαν από φίλους του Ιδρύματος.
 
 

Κρήτη

Χανιά

Ρέθυμνο

Πολιτισμός

ΣΕΔΗΚ: Ελιά και Λάδι στη Ζωγραφική και Λογοτεχνία

ελιές

Δύο πρωτότυπες ημερίδες με θέμα την Ελια και το Λαδι στην Ζωγραφική και Λογοτεχνία πρόκειται να οργανωθούν τις επόμενες μέρες στα Χανιά και στο Ρέθυμνο με «υβριδική» οργάνωση που θα επιτρέπει περιορισμένη φυσική παρουσία και ελεύθερη διαδικτυακή συμμετοχή

Η ζωντανή συμμετοχή και στις δυο ημερίδες θα είναι περιορισμένη (μέχρι 40 άτομα) λόγω των υγειονομικών συνθηκών και για αυτό θα τηρηθεί σειρά κατά την οποία προτεραιότητα θα έχουν οι βραβευόμενοι των διαγωνισμών οι οποίοι και θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού η βεβαίωση αρνητικής δοκιμασίας αντιγόνου (Rapid test) και κατά την παραμονή τους στους εσωτερικούς χώρους των εκδηλώσεων θα πρεπει να φορούν σχετική μάσκα.

Η διαδικτυακή συμμετοχή είναι ελεύθερη από την σελίδα του ΣΕΔΗΚ στο Facebook στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν κατά προτίμηση μέσω Η/Υ.

Η ημερίδα στο ΜΑΙΧ

Η Ημερίδα «Ελια και Λαδι στην Ζωγραφική¨» θα πραγματοποιηθεί στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών ( ΜΑΙΧ) την Παρασκευή 18 Ιουνίου με ώρα έναρξης 10.00,

Κατά την ημερίδα αυτή θα απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμό Ζωγραφικής που θα είναι: 3 Χρυσές, 4 Αργυρές και 8 Χάλκινες πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και 12 Έπαινοι

Το μάζεμα των ελιών εν Μυτηλήνη ( Θεόφιλος)

Η απονομή θα γίνει από παρόντες εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τα Μέλη της των Επιτροπών οργάνωσης και αξιολόγησης του διαγωνισμού. Τα ονόματα των διακριθέντων, σύμφωνα με την προκήρυξη των διαγωνισμών, δεν θα ανακοινωθούν πριν την απονομή των διακρίσεων.

Προ της απονομής των διακρίσεων θα προηγηθούν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των οργανωτών καθώς και δυο σύντομες άλλα σημαντικές εισηγήσεις:

-«Η ελιά στις τέχνες των Μινούτων και Αρχαίων Αθηναίων» από την Ανάγια Σαρπάκη Αρχαιολόγο- Αρχαιοβοτανολόγο και

- «Η Ελιά ως αφορμή εικαστικών αναζητήσεων» από τον Κων/νο Β. Πρώιμο Δρ. Κριτικό Τέχνη

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας με περισσότερες λεπτομέρειες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ημερίδα αυτή θα πρέπει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 16 Ιουνίου και ώρα 10.00 να δηλώσουν στο e-mail : info@sedik.gr ή στο τηλέφωνο 28210 50800 τα στοιχεία τους (όνομα, Ιδιότητα, τηλέφωνο, e-mail) και εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν ζωντανά η διαδικτυακά ώστε να τους δοθεί σχετική έγκριση και οδηγίες.

Υπόψη ότι η διαδικτυακή συμμετοχή θα γίνει μέσω της σελίδας του ΣΕΔΗΚ στο Facebook (https://www.facebook.com/sedikgr ) στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν με τον σύνδεσμο https://streamyard.com/anp2e6mxy8 κατά προτίμηση μέσω Η/Υ.

 

Η ημερίδα στο Ρέθυμνο

Η ημερίδα «Ελιά και Λάδι στην Λογοτεχνία» θα πραγματοποιηθεί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο την Πέμπτη 24 Ιουνίου με ώρα έναρξης 10.00 .

Κατά την ημερίδα αυτή θα απονεμηθούν τα βραβεία του διαγωνισμού Λογοτεχνίας που θα είναι: 2 Χρυσές, 3 Αργυρές και 6 Χάλκινες πλακέτες της Μινωικής Ελιάς και 23 Έπαινοι.

Η συμμετοχή και στην ημερίδα αυτή μπορεί να είναι ζωντανή ή διαδικτυακή, με όρους ίδιους με εκείνους της προηγούμενης. Όμως οι δηλώσεις συμμετοχής, προς αποφυγή σύγχυσης, καλό είναι να γίνονται μετά την 21 Ιουνίου και αφού θα έχει ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της ημεριδας στο οποίο θα παρέχονται και σχετικές οδηγίες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Δεν κατάφεραν να βοηθήσουν την τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα (φωτο)

Χαλκιδική: Δύο νεαροί τραυματίες από πυροβολισμούς σε μπαρ

Δήμος Χερσονήσου: Βρήκαν πάνω του κοκαΐνη