Πολιτικό Παρασκήνιο

Κυβερνητικές πηγές: Νέο ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκλογής ΠτΔ

μαξίμου

«Είναι ατόπημα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβιβάζει το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε αντικείμενο κομματικών αψιμαχιών», σχολίασαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτον, ασφαλώς ο Πρόεδρος, όπως και ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οφείλει να γνωρίζει ότι η θάλασσα έχει σύνορα. Και δεύτερον, ότι εκείνοι που χρησιμοποίησαν προσχηματικά την εκλογή Προέδρου για να ανατρέψουν μία κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, δεν μπορούν να μιλούν για υπευθυνότητα. Τα υπόλοιπα, στην ώρα τους» πρόσθεσαν.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την καταγγελία 100 αναισθησιολόγων

ΣΥΡΙΖΑ

Με κοινή αναφορά τους προς τον Υπουργό Υγείας, οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, κοινοποίησαν την επιστολή 100 ειδικευόμενων Αναισθησιολογίας απ’ όλη τη χώρα, με την οποία καταγγέλλουν την προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. (Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849), ως παράνομη και αντικείμενη στις αρχές του συντάγματος περί ισότητας, καθώς εμφανίζει το φαινόμενο της έλλειψης Αναισθησιολόγων ως κάτι παροδικό και κατά την οποία δε δόθηκε επιλεκτικά στην 7η Υ.Π.Ε. η δυνατότητα στους Αναισθησιολόγους να υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Επιπρόσθετα, προτείνουν την παροχή κινήτρων, ώστε περισσότεροι ιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, όπως:

● Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήψης ειδικότητας και τη διεκδίκηση μόνιμης θέσης στο Ε.Σ.Υ., όπως ίσχυε όταν η Αναισθησιολογία ήταν άγονη ειδικότητα. Έτσι, οι ειδικευόμενοι θα μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τα νοσοκομεία, στα οποία θα προσφέρουν με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πολύ πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες από ότι σε ένα περιφερειακό ιατρείο, για την κάλυψη του οποίου μπορεί να χαθεί πολύς εργασιακός χρόνος.
● Κατάργηση του περιορισμού διεκδίκησης μόνιμης θέσης μόνο σε μια Υ.Π.Ε.
● Τήρηση του νόμου και τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτόν και αφορούν το δικαίωμα εξειδίκευσης και τη διεκδίκηση θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
● Καθιέρωση συνθηκών εργασιακής ασφάλειας, με αποφυγή υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού για εμβαλωματική κάλυψη μονάδων υγείας διαφορετικών από αυτές στις οποίες έγινε η πρόσληψη.
● Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης Υ4α/3592/1996 – ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997 για την ασφάλεια στην αναισθησία, της οδηγίας 2003/88 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας καθώς και του αντίστοιχου σχεδίου νόμου του 2017 ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χρόνος ανάπαυσης και να μειώνονται φαινόμενα τύπου ‘’burn-out’’.
● Χορήγηση επιδόματος ‘’άγονης ειδικότητας’’.
Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τους λόγους αυτής της επιλεκτικής εξαίρεσης για την 7 η Υ.Π.Ε. και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός προς επίλυση του θέματος.