Πολιτικό Παρασκήνιο

Κόντρα Μαμουλάκη – Χατζηδάκη στη Βουλή, για τους υδρογονάνθρακες

Χάρης Μαμουλάκης

Το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρεία Υδρογονανθράκων - Ε.Δ.Ε.Υ. και των ανάδοχων εταιρειών (με προεξέχουσα εταιρεία τα Ελληνικά Πετρέλαια – ΕΛ.ΠΕ.), το οποίο προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΠΑ Υποδομών, ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

Σε σχετικό δελτίο τύπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό σφάλμα της κυβέρνησης ΝΔ, αφού με την εν λόγω διάταξη, η Ε.Δ.Ε.Υ., ο ανεξάρτητος φορέας των προκηρύξεων για τα οικόπεδα υδρογονανθράκων, θα είναι «συνέταιρος» στον East Med, με τις εταιρίες δηλαδή στις οποίες θα διαθέτει τα δικαιώματα επί των οικοπέδων» ανέφερε σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό θα ισχύει στο μέλλον και με τις πολυεθνικές του πετρελαίου καθώς οι βασικοί ενδιαφερόμενοι που θα επενδύσουν στον East Med, θα είναι οι εταιρείες που θα εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των ελληνικών οικοπέδων. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι αποφάσεις για την ωρίμανση ή μη του συγκεκριμένου έργου θα επηρεάζουν και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που αυτές θα διαχειρίζονται. Υπάρχει όμως, ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο προέκυψε από την εσπευσμένη συγχώνευση της ΔΕΠΑ Διεθνών με την ΕΔΕΥ, μια ασάφεια ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη μεταφορά των μετοχών των ΕΛΠΕ στο ελληνικό δημόσιο. Το δημόσιο καλείται, βάση του άρθρου 131 του νέου νόμου 4685/2020 να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο, της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Διεθνών των ΕΛΠΕ, χωρίς μια συγκεκριμένη διαδικασία αποτίμησης της αξίας τους και χωρίς χρονοδιάγραμμα. Άρα ενδεχόμενες καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα ανεβάζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που θα πρέπει να εξαγοράσει προς ζημία των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης, δυστυχώς, απέφυγε - και - σήμερα να δώσει απαντήσεις. Αρκέστηκε στο να κάνει… αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Απέφυγε να απαντήσει αν ο ίδιος ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός έχει λάβει όλες τις απαραίτητες μέριμνες για τη προστασία του δημοσίου συμφέροντος κατά τη διαδικασία υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, όπως επίσης απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το εάν η Ε.Δ.Ε.Υ., θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της από τους πολυεθνικούς ομίλους με τους οποίους καλείται να συνεργαστεί ή εάν θα μετατραπεί σε υποχείριο και ιπποκόμο τους».

Πολιτικό Παρασκήνιο

Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια στους νέους

Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας

Τη σημασία τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της λοίμωξης του κορονοϊού, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν είναι άτρωτοι. Ο υπουργός είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της επικράτειας, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των νοσηλευτικών δομών της χώρας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19. Ο υπουργός Υγείας, στην έναρξη των εργασιών δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη. Σήμερα έχουμε δύο συνεχόμενες συνεδρίες με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-εκπαίδευσης από το υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα. Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου. Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα».