Πολιτικό Παρασκήνιο

Καραμανλής σε ΣΥΡΙΖΑ: «Ονειρεύεστε ένα κράτος - πατερούλη»

Κώστας Αχ. Καραμανλής

Την κρισιμότητα του νομοσχεδίου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), προκειμένου να αποφευχθεί ο υποβιβασμός των 23 αεροδρομίων της Ελλάδας από τον EASA με τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό θα είχε για τη χώρα μας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Καραμανλής απάντησε ειδικότερα σε τέσσερα συν ένα ζητήματα, που ετέθησαν κατά τις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τις σημερινές τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

Πρώτον, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο λειτουργικός διαχωρισμός του παρόχου υπηρεσιών και του ελεγκτή στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας και μάλιστα η Ελλάδα είχε καθυστερήσει δραματικά, με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, στην υλοποίηση της δέσμευσής της για τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής με την αρμοδιότητα ελέγχου στους τομείς των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας.

Σημείωσε ότι το κείμενο του Νόμου 4427 του 2016 ήταν πρόχειρο, δυσλειτουργικό και μη υλοποιήσιμο και υπενθύμισε ότι η μη υλοποίηση του διαχωρισμού επί 3 και πλέον έτη, είχε οδηγήσει τον EASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, να ξεκινήσει διαδικασία για τον υποβιβασμό των 23 αεροδρομίων της χώρας μας.

Επισήμανε δε ότι εάν ο EASA κρίνει ότι τα αεροδρόμια μίας χώρας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, καμία απολύτως αεροπορική εταιρεία δεν θα πάρει την ευθύνη να πετάξει προς τη χώρα αυτή. Και εξήγησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, επειδή δεν είχε δημιουργηθεί η ΑΠΑ, δεν μπορούσε να πιστοποιηθεί η Ασφάλεια των διαδρόμων προς-απογειώσεων των 23 αεροδρομίων της ΥΠΑ, γιατί πολύ απλά δεν ήταν δυνατόν η ΥΠΑ να αξιολογήσει την ίδια την ΥΠΑ.

Ο κ. Καραμανλής έθεσε λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ το ρητορικό ερώτημα τι θα σήμαινε αυτό για τους 23 προορισμούς της χώρας και τι ολέθριες συνέπειες θα είχε στον τουρισμό. Κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά τα κείμενα, που είχε στείλει ο EASA το 2018 και το 2019 στον διοικητή της ΥΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ κ. Λιντζεράκο και σχολίασε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, αφού στις επιστολές του EASA ρητά αναφέρεται ότι 15 αεροδρόμια μπαίνουν στην κατηγορία D, δηλαδή στην κατηγορία πριν τον υποβιβασμό, αλλά και ότι ενημερώθηκε η Κομισιόν, ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 22 του κανονισμού 628, δηλαδή τις διαδικασίες υποβιβασμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται κράτος - πατερούλη»

Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το προσωπικό των 172 ατόμων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επαρκεί απολύτως για την απρόσκοπη τέλεση της αποστολής της ΑΠΑ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν πηγαίνει την αρχή από τα 487 άτομα, που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στα 172, αλλά από μηδέν, που είναι εδώ και 4 χρόνια, σε 172.

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε μικρο-κομματικά οφέλη», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Ονειρεύεστε ακόμα ένα ‘‘κράτος – πατερούλη’’… Έχετε εμμονή με την εξυπηρέτηση των συνδικαλιστικών μικρο-συμφερόντων», είπε επίσης ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι μια Αρχή με 172 άτομα μπορεί να λειτουργήσει με απόλυτη επιτυχία και ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει επί χρόνια ο ελληνικός λαός αχρείαστο πλεονάζον προσωπικό άλλων 315 ατόμων.

Κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, τις συγκριτικές μελέτες με άλλες – όμοιες με την Ελλάδα – χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας με όλους τους συνοδευτικούς πίνακες. Σχολίασε δε καυστικά ότι ο κ. Παππάς ξέχασε να καταθέσει αντίστοιχες μελέτες που έλεγαν ότι έπρεπε να φτιαχτεί η Αρχή – τέρας των 487 ατόμων. Ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τη Γαλλία, η οποία εκτός του ότι είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό, έχει 1.736 αεροπορικές μονάδες (831 δημόσια και ιδιωτικά αεροδρόμια και 905 ελικοδρόμια), ενώ η Ελλάδα 160. Μάλιστα, μόνο 84 άτομα από την ΑΠΑ Γαλλίας ασκούν επίβλεψη στα αεροδρόμια.

Το τρίτο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, ήταν αυτό της ασφάλειας. Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν ιδιωτικοποιεί βέβαια το FIR, ούτε την ΑΠΑ, η οποία μετατρέπεται σε ΝΠΔΔ για να έχει ισολογισμούς για λόγους διαφάνειας. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε εξάλλου ότι εάν μετατροπή σε ΝΠΔΔ σήμαινε ιδιωτικοποίηση, τότε με αυτή τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ θα «κινδύνευαν» και η Ακαδημία Αθηνών, ο ΕΟΦ, το ΕΚΑΒ, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα νοσοκομεία της χώρας... Επισήμανε άλλωστε ότι ο έλεγχος της Αεροναυτιλίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται από δύο μόνο φορείς: την Eurocontrol για τον έλεγχο της καταβολής των τελών και τις ώρες προσγειώσεων – απογειώσεων, και τον EASA για τα θέματα ασφαλείας.

Κι αυτό το κάνουν απομακρυσμένα, η πρώτη από τις Βρυξέλλες και η δεύτερη από την Κολωνία. Δηλαδή, με βάσει αυτά που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχουν εκπροσώπηση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, θα έπρεπε να είχε καταρρεύσει όλη η Αεροναυτιλία.

Τέταρτον, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «φωτογραφίσει» πλήρως τον προηγούμενο Διοικητή της ΥΠΑ για να πάει στην ΑΠΑ, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία για τον Διοικητή ΥΠΑ, ώστε να ολοκληρωθεί πρώτα αυτή της ΑΠΑ και δεν είχε προβλέψει καν γνώση ξένης γλώσσας, γιατί ο αρεστός του υποψήφιος δεν είχε.

«Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρατήσουμε στην τύχη τους 12.000 εργαζόμενους;»

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε με το θέμα της στήριξης της Aegean με 120 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι προβλέπεται και ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean. Ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται και τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση κάνει αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και ταυτόχρονα διασφαλίζει τον εγχώριο ανταγωνισμό και στηρίζει συνολικά τον κλάδο των αερομεταφορών, που έχει υγιείς επιχειρήσεις, είναι κρίσιμος για την εθνική οικονομία, την προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές της χώρας και τον τουρισμό.

Υπενθύμισε άλλωστε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της κρίσης στήριξε τόσο σειρά αεροπορικών εταιρειών, όπως η Aegean και η Sky Express, αλλά και τους παρόχους, όπως την Fraport.

«Με άλλα λόγια, στηρίζουμε 12.000 εργαζομένους. Στηρίζουμε τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Τι θέλατε να κάνουμε; Να τους παρατήσουμε στην τύχη τους; Δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ σέβεται απολύτως τον εποπτικό ρόλο που πρέπει να έχει το Κράτος. Μη μιλάτε σε εμάς για νεοφιλελευθερισμό».

Κλείνοντας ο κ. Καραμανλής σχολίασε ότι τα κόμματα της αριστεράς παρουσιάζουν έναν εικονικό σπαραγμό, όπου τα πάντα ιδιωτικοποιούνται και τα πάντα είναι στο κόκκινο. Μάλιστα κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολιτικά στην πανδημία και σπεκουλάρει στην επιδείνωσή της χρωματίζοντας πολιτικά ζητήματα που δεν θα έπρεπε.

«Η ΝΔ σέβεται απολύτως τον εποπτικό ρόλο που πρέπει να έχει το Κράτος. Μη μιλάτε σε εμάς για νεοφιλελευθερισμό. Μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήμευσε όλη την περιουσία του Δημοσίου για 99 χρόνια στο Υπερταμείο. Μη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ιδιωτικοποίησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως την ιδιωτικοποίησε», τόνισε και πρόσθεσε: «Εμείς αυτά που λέμε τα πιστεύουμε. Εσείς αυτό που κάνετε είναι πολιτικές πιρουέτες».

Κρήτη

Ηράκλειο

ΒΟΑΚ: Η απάντηση Κώστα Καραμανλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη

Χάρης Μαμουλάκης

Με μια δήλωση που αν γίνει πράξη θα επιφέρει απίστευτα προβλήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ηρακλείου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη σχετικά με την αναβάθμιση των ανισόπεδων κόμβων του ΒΟΑΚ στο Ηράκλειο (Μεσαράς, Φοινικιάς, Λ. Κνωσού, Κατσαμπά και Αεροδρομίου).

Όπως ανέφερε επί λέξει ο Κώστας Καραμανλής: «Μιλάμε για πέντε κόμβους που αναπτύσσονται σε ένα μήκος αυτοκινητοδρόμου της τάξεως των επτά χιλιομέτρων. Πέντε κόμβους, σε επτά χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί τεράστια ζητήματα οδικής ασφάλειας και για να είμαστε
ειλικρινείς, σε κανέναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δεν συναντάμε τέτοια φαινόμενα. Γι’ αυτό λοιπόν εκπονήσαμε μελέτη και περιμένουμε τα συμπεράσματά της έτσι ώστε να δούμε ακριβώς ποια θα είναι η λύση η τεχνική και πόσους κόμβους θα πρέπει να έχουμε».
 

«Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για πολλοστή φορά, αποδεικνύει την άγνοια που τον διακατέχει. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς την «απάντησή» στην Επίκαιρη Ερώτησή μου, όπου αντί να ενημερώσει για το ποια έργα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να αναβαθμιστούν οι κόμβοι, δήλωσε ότι εξετάζει την κατάργηση κάποιων εξ αυτών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σκοπεύω να ενημερώσω άμεσα τους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και όλους τους εκπροσώπους των φορέων που θα επηρεαστούν αρνητικά, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, από μια τέτοια απόφαση, έτσι ώστε συντονισμένα, να προλάβουμε τα χειρότερα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την Κυβερνητική αδράνεια σε μια σειρά σημαντικών έργων για την Κρήτη, που σταμάτησαν τον Ιούλιο του ‘19. Σήμερα, μάθαμε και τα νέα «σχέδια» της ΝΔ, αυτά της κατάργησης υφιστάμενων υποδομών. Αναρωτιέμαι τι μας περιμένει αύριο…».

Υπενθυμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση, ο Χάρης Μαμουλάκης επιχείρησε να δοθούν απαντήσεις στην τοπική κοινωνία σχετικά με τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να επανασχεδιάσει και να αναβαθμίσει τους υφιστάμενους πέντε ανισόπεδους κόμβους του ΒΟΑΚ που βρίσκονται στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και πως αυτό συναρτάται από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ευρύτερου έργου της αναβάθμισης του ΒΟΑΚ. Ερωτήματα καίρια για τους κόμβους της Μεσαράς, της Φοινικιάς, της Λ. Κνωσού, του Κατσαμπά και του Αεροδρομίου,
που εμφανίζουν πολλά προβλήματα, σε επίπεδο κυκλοφοριακής ροής, συνδέσεων αλλά και ασφάλειας.

Αντί όμως για απαντήσεις, αποκαλύφτηκαν νέα κυβερνητικά σχέδια, όπως η κατάργηση κάποιων εξ αυτών των κόμβων, μια κίνηση που – εφόσον υλοποιηθεί – αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα αλλά και σωρεία αντιδράσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Βουλή - 12 ναυτικά μίλια: Ομόθυμη η στήριξη των πολιτικών δυνάμεων (live)

Δένδιας: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας

Κρήτη - κορωνοϊός: 1.717 έλεγχοι - 56 πρόστιμα