Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας - Κορωνοϊός: Διευκρινήσεις για την απαγόρευση απολύσεων

εργαζόμενος

Διευκρινίσεις για τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις που έθεσαν τις συμβάσεις εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής τον Δεκέμβριο του 2020

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

-          Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Δεκέμβριο, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή, και σε περίπτωση πραγματοποίησης καταγγελίας σύμβασης, αυτή είναι άκυρη.

-          Οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, σύμφωνα με τους ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, απαγορεύεται να μειώσουν το προσωπικό τους για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.

-          Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα θεωρείται το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζόμενου/ων εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.

-          Ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου από την επιχείρηση κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: ΣΕΚ: Σε εγρήγορση για τη διατροφική "υποβάθμιση" των κρητικών προϊόντων

Βουλή - Τσακλόγλου: Σχέδιο για ταχύτερους ρυθμούς έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Ελλάδα: Βγαίνει στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

 

Πολιτική

Κουντουρά σε Κομισιόν: Απαιτείται ευρωπαϊκό σχέδιο για την απρόσκοπτη μεταφορά εμβολίων

έλενα κουντουρά

Ευρωπαϊκό σχέδιο  έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της  απρόσκοπτης μεταφοράς εμβολίων φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, ζήτησε από την Κομισιόν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά.  

Η τοποθέτηση της Ευρωβουλευτή, ως συντονίστριας  της πολιτικής της ομάδας,  έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου εκπρόσωποι της Κομισιόν ενημέρωσαν για τις Πράσινες Λωρίδες, για την κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας και για την προσπάθεια να παραμείνουν ανοικτοί οι ευρωπαϊκοί διάδρομοι.  

Αφορμή για την παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά, αποτέλεσαν οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης και άλλων κυβερνήσεων, που εμποδίζουν τις τελευταίες ημέρες τη διέλευση φορτηγών από τα σύνορά τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στη  διακίνηση αγαθών.

Η Έλενα Κουντουρά χαρακτήρισε την έλλειψη συντονισμού στους ελέγχους στα σύνορα συνόρων και στις προϋποθέσεις εισόδου στις χώρες, ως «τη μεγαλύτερη αδυναμία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον έλεγχο και διαχείριση της πανδημίας, που αφορά τόσο στις μετακινήσεις πολιτών, όσο και των  επαγγελματιών του τομέα μεταφορών, και στη διακίνηση αγαθών.

Τόνισε ότι είναι  απόλυτη ανάγκη να παραμείνουν ανοικτές οι Πράσινες Λωρίδες, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, κυρίως ώστε  να μην  υπάρξουν καθυστερήσεις και ελλείψεις σε απαραίτητα αγαθά στα κράτη-μέλη, αλλά και για να μην  εκτίθενται οι οδηγοί σε μεγάλες ουρές που μπορεί να γίνουν εστίες μετάδοσης  του ιού. Διαφορετικά όπως τόνισε, εάν απειληθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, υπάρχει ο κίνδυνος ντόμινο με σοβαρές επιπτώσεις  που θα υποστεί όλη η Ευρώπη.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, μετά από έναν χρόνο πανδημίας, να μη διαταραχθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Τα ράφια στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν γεμάτα. Και είναι πολύ σημαντικό τα εμβόλια να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ώστε οι εμβολιασμοί να συνεχιστούν απρόσκοπτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mάθιου Μπόλντγουιν, συμφώνησε ότι πρόκειται πράγματι για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.  Ενημέρωσε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης των προκλήσεων στον τομέα των  εμπορευματικών μεταφορών, που θα αφορά όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τυχόν μελλοντικές κρίσεις, και το οποίο θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: '"Εσπασε" την καραντίνα και θα το πληρώσει ακριβά

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό στο σπίτι του

Ινδονησία: Viral το έμβρυο καρχαρία με το «ανθρώπινο πρόσωπο» (vid)