Πολιτική

Βορίδης: Κανονικά οι ενισχύσεις των αγροτών, σύντομα ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Μάκης Βορίδης

Τον διαχωρισμό των συνεταιριστών οι οποίοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη εφόσον έχουν τελέσει αδικήματα υπεξαιρέσεως, πλαστογραφίας, απάτης, παραβάσεως καθήκοντος, απιστίας από αυτούς οι οποίοι άσκησαν διοίκηση έχοντας στην πλάτη τους ασφαλιστικές εισφορές ή οφειλές προς το Δημόσιο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, το πρωί της Δευτέρας (26/8/2019). 

«Δεν είναι δυνατόν να διατρέχουν τον κίνδυνο να  κατασχεθεί η ατομική περιουσία τους» ανέφερε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα, μέσα στο 2019, θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς.

Αναφορικά με τις ενισχύσεις των αγροτών ο Υπουργός τόνισε ότι αυτές «θα εξακολουθήσουν να γίνονται όπως γίνονταν. Δηλαδή το 70% της πληρωμής στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 30% στο τέλος του χρόνου». 

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης του ΑΣΕΠ εξαιτίας της εσπευσμένης πρόσληψης κτηνιάτρων για να προστατευθεί ο χοιροτροφικός κλάδος της Ελλάδας από την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να ομιλεί για κατάργηση του ΑΣΕΠ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έχουν φτιάξει όλες τις μεταναστευτικές δομές κατά παρέκκλιση των διατάξεων προσλήψεων» και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ανθρωπονόσος αλλά ζωονόσος, δηλαδή δεν απειλεί τους ανθρώπους αλλά μόνο το ζωικό κεφάλαιο, και εν προκειμένω τους χοίρους. Βρήκαμε δυο κρούσματα τα οποία είναι κοντά στα βόρεια σύνορά μας με την Βουλγαρία. Το ένα μάλιστα μόλις 17 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, το άλλο στην Φιλιππούπολη. Και κάναμε ό,τι έπρεπε. Δηλαδή να αυξήσουμε τους ελέγχους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έρθει η νόσος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στις συγκεκριμένες προσλήψεις». 

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο και προς την κατεύθυνση αυτή, της προστασίας των καταναλωτών αλλά και του χοιροτροφικού κεφαλαίου της χώρας, κινούνται το σύνολο των ελέγχων. 

Πολιτική

Η ΕΕ δεν θα κάτσει στο τραπέζι της Συνόδου για το Κυπριακό

Κυπριακό Αναστασιάδης

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην Γενεύη με αντιπρόσωπο της ο οποίος όμως δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές αλλά δεν θα επιτραπεί να παρευρεθεί ούτε στην έναρξη της διάσκεψης ούτε στο τελικό δείπνο. Αυτό ξεκαθάρισαν πηγές του ΟΗΕ οι οποίες ανέφεραν πως της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα λάβουν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (Ν. Αναστασιάδης και Ε. Τατάρ)

Πέραν της ΕΕ στην διάσκεψη δεν θα έχουν ρόλο ούτε οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Γενεύη και είναι η πρώτη φορά που μετέχει σε διάσκεψη μακριά από την έδρα του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που καταδεικνύει την βαρύτητα που αποδίδει στην νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Η 27η Απριλίου θα αναλωθεί σε διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες και στην εναρκτήρια δεξίωση. Η δεύτερη ημέρα θα είναι η ημέρα της διάσκεψης κατά την οποία όλα τα μέρη θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και η Τρίτη ημέρα θα είναι ημέρα επαφών όλων των μερών σε διμερές επίπεδο και θα κλείσει με το τελικό δείπνο.

Στη Γενεύη δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση ουσίας, αλλά όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώσει ένα υπάρχει έδαφος για να συγκαλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο διάσκεψη για διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού σε βάση που θα έχει συμφωνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να βρεθεί τρόπος να αισθανθούν ασφάλεια οι 2 κοινότητες

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε