Πολιτική

Βενιζέλος: Πρόταση για την ύπαρξη προοδευτικού κέντρου

βενιζελος.jpg

Πρόταση για προοδευτικό κέντρο που καλύπτει όλες τις δυνάμεις του τόπου, τη δημοκρατική παράταξη και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος είχε ληφθεί απόφαση για συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός προοδευτικού κέντρου με αξιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό υπάρχουν όρια στη διείσδυση στον κεντρώο χώρο τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που χρειάζεται για την επίτευξη αυτού είναι υπομονή και επιμονή, με τη συμμετοχή όλων, φορέων και προσωπικοτήτων του χώρου. Η πρόσκληση για το Ποτάμι θα πρέπει να είναι συνεχής και όχι φευγαλέα, ενώ προς την Ενωση Κεντρώων η πρόσκληση τη θέτει ενώπιον ευθυνών ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Στο προοδευτικό κέντρο, που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος, οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα θα εγγυώνται πως θα υπάρξει ισοτιμία μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε να επικρατεί η διαφάνεια και η απόλυτη ειλικρίνεια των προθέσεων.

Το ζήτημα δεν είναι ακουστεί μια άρνηση ή επιφύλαξη από τους αποδέκτες της πρόσκλησης εκτός του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και έπειτα από αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη να προχωρήσει σε συνδιάσκεψη για την εκλογή επικεφαλής και συνεδρίου χωρίς ουσιαστική διεύρυνση της προσπάθειας. Αυτό θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων.

Το προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο υπάρχει, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, και έχει κρίσιμο εθνικό ρόλο ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήματος και της όποιας διπολικής τάσης καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις λόγω της πλήρους διάψευσης και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης να υπάρξει πρακτική εναλλακτική λύση.

Η λύση που υπάρχει είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) δεν δέχονται τη λύση, οι υπόλοιπες δυνάμεις από την στιγμή που επαρκούν κοινοβουλευτικά, θα πρέπει να αναλάβουν δράση. Το εθνικό σχέδιο μπορεί να εγγυηθεί από έναν ισχυρό, μεσαίο χώρο, αυτόνομο και υπεύθυνο. Ετσι, ο τεχνητός διπολισμός βρίσκεται στην άκρη, όπως και η αναχρονιστική λογική της αυτοδυναμίας.

Αμφιθυμία, ο λαϊκισμός και δημαγωγία δεν έχουν χώρο σε αυτή την κίνηση, η οποία θα υπερασπιστεί την προσπάθεια των τελευταίων έξι ετών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά πως δεν τον ενδιαφέρουν προσωπικά κομματικοί ρόλοι, τονίζοντας πως «κλήθηκα να αναλάβω ευθύνες όταν δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι». Υποχρέωσή του, όπως υπογράμμισε, είναι να πράττει ως θεματοφύλακας της μόνης υπαρκτής εθνικής πολιτικής και παραταξιακής αξιοπρέπειας, αλλά και ως κινητήριος μοχλός των διεργασιών συστράτευσης όλων των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης.

Πολιτική

Μητσοτάκης-Ελπιδοφόρος: Συνάντηση μετά τις εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Μητσοτάκης Ελπιδοφόρος

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, με κυβερνητική πηγή να επισημαίνει ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη διευκρινιστική ανακοίνωση του κ. Ελπιδοφόρου με την οποία εκφράζει τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», όπου παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Ελπιδοφόρου, συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από ΟΗΕ: Μήνυμα σε Τουρκία για προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

Ηράκλειο: Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του ηλικιωμένου

 

ESPA BANNER