Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Να δώσει η κυβέρνηση στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα

Image
τσακαλωτος βενιζελος.jpg
 clock 19:51 | 21/12/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Στοιχεία σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας της χώρας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος ζητά με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τονίζει ο ίδιος το εν λόγω αίτημα έρχεται σε συνέχεια του διαλόγου που είχε με τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης  του προϋπολογισμού για την σύγκριση της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής που είχε συμφωνηθεί επί της αρχής τον Νοέμβριο του 2014 με τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας που προβλέπονται για την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Με την ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ζητά αναλυτικά στοιχεία  και τα σχετικά έγγραφα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ.Βενιζέλου:

«Σε συνέχεια του διαλόγου μας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού (συνεδρίαση της Βουλής της Δευτέρας 18.12.2017), σε συνδυασμό προς τα αναφερόμενα στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018 (σελ. 121 και πίνακας 4.3), το κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε είναι το ύψος, ο τρόπος σχηματισμού και η διάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων ασφάλειας (Cash buffer) που προβλέπονται ώστε να καθίσταται ασφαλής η κάλυψη των μεικτών χρηματοδοτικών της χώρας μετά το τέλος του Τρίτου Προγράμματος.

Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί από 31.12.2017 έως 31.12.2018 κατά τα 13,7 δις ευρώ.

Στον πίνακα 4.3 της Εισηγητικής Έκθεσης προβλέπεται μεταβολή διαθεσίμων από 2.850 εκ ευρώ σε 10.000 εκ ευρώ το 2018, δηλαδή αύξηση κατά 7.150 εκ. ευρώ. Ταυτοχρόνως προβλέπεται διάθεση 7.000 εκ ευρώ το 2018 για την αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου χρέους.

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 332 δις ευρώ το 2018 ενώ είναι 318,3 δις το 2017 (179,8% αντί 178,2% του ΑΕΠ).

Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός Οικονομικών

-Πόσα θα είναι τα ταμειακά διαθέσιμα ασφάλειας (cash Buffer) που προβλέπεται να σχηματιστούν το 2018 και πώς θα εξελιχθούν αυτά τα επόμενα έτη μέχρι και το 2022;

-Τα κεφάλαια που θα διατεθούν από τον ESM για την δημιουργία των ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας αφορούν μόνο το 2018 ή και τα επόμενα έτη και μέχρι πότε; Τι ποσά, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις προβλέπεται να εκταμιευθούν από τον ESM προς την Ελλάδα;

-Σε ποιο λογαριασμό και υπό ποιο νομικό καθεστώς θα τηρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας;

-Η κυβέρνηση θεωρεί επαρκή για την ασφαλιστική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (και μέχρι πότε;), τα ταμειακά αυτά διαθέσιμα;

-Η προβλεπόμενη στον παραπάνω πίνακα 4.3 αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου ύψους 7 δις ευρώ, σε τι ακριβώς συνίσταται και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί το βραχυπρόθεσμο χρέος τα επόμενα έτη μέχρι το 2022;

Ζητείται από τον κ. Υπουργό Οικονομικών

-Να καταθέσει όλα τα σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα έγγραφα συμπεριλαμβανομένων της αλληλογραφίας της κυβέρνησης με τον ESM και των σχετικών απόψεων του ΟΔΔΗΧ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis