Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοικτές κοινωνίες της Ευρώπης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφορικά με τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βιέννη με παρέμβασή του στην 130η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

«Αποτελούν μεγάλη πρόκληση οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί, που αναδύονται, δηλητηριάζοντας τις σύγχρονες κοινωνίες με κηρύγματα μίσους και πράξεις τυφλής βίας. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία, προχθές στη Βιέννη έλαβε χώρα άλλη μία αποτρόπαιη επίθεση. Καταδικάζουμε απερίφραστα, εκφράζοντας σε όλα θύματα και τις οικογένειές τους την αλληλεγγύη μας ως Έλληνες και Ευρωπαίοι. Και είμαστε σαφείς: ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχει θέση στις ανοιχτές κοινωνίες της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης ταυτισμένης στη συλλογική συνείδηση με τον σεβασμό όλων των θρησκευτικών αντιλήψεων, την ελευθερία έκφρασης και την ανοχή στη διαφορετικότητα. Αυτές τις κορυφαίες αξίες της η Ευρώπη δε θα πάψει να τις υπερασπίζεται. Αδιαπραγμάτευτα, συντονισμένα, ενωμένα, απέναντι σε κάθε απειλή, που ναρκοθετεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε και το ζήτημα της πανδημίας υπό το πρίσμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων υπογραμμίζοντας «η τρέχουσα πανδημία, απειλεί όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και τις Δημοκρατίες μας. Τους τελευταίους μήνες, εφαρμόστηκαν σοβαροί περιορισμοί των θεμελιωδών ελευθεριών, κορυφαίοι κρατικοί θεσμοί δοκιμάστηκαν, οι ανισότητες γιγαντώθηκαν» πρόσθεσε ωστόσο πως «Η απάντησή μας ως Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών ήταν σαφής: Η ζωή και η δημόσια υγεία βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα πρόταξε την προστασία της δημόσιας υγείας από την συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας. Εμείς σε αυτή τη δοκιμασία αναλάβαμε το ηθικό βάρος να αναδείξουμε το αληθινό περιεχόμενο των αρχών και αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν ποτέ να αποτελούν παράπλευρες απώλειες μιας υγειονομικής κρίσης. Όσο κι αν ο covid-19 επηρέασε τον τρόπο ζωής μας, δεν επιτρέπεται να αλλοιώσει και τις πρωταρχικές μας αξίες».
 

Πολιτική

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Δένδιας

«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας αναφορές που έγιναν από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.

«Η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα που να σχετικοποιούν τα δικαιώματα του ανθρώπου;», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θα μπορούσε για παράδειγμα, η Γαλλία, διαπραγματευόμενη με μια χώρα εκτός ΕΕ, να συμφωνήσει ότι στις μεταξύ τους σχέσεις, δεν ισχύει η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου; Αυτά είναι άτοπα». Συναφώς, για το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Κατά συνέπεια η χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να είναι στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο αποτελεί και τον ελληνικό νόμο».

Νωρίτερα σήμερα, ολοκληρώθηκε στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών". Τη στάση των κομμάτων έχει χαιρετίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, περιλαμβανομένου και του ΚΚΕ, για το οποίο, ο υπουργός επισήμανε ότι επίσης δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά επέλεξε το "παρών". «Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας σε ένα θέμα εθνικό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην επιτροπή της Βουλής.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της επικράτειας για την οποία απαιτείται νόμος που πρέπει να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ως το Ακρωτήριο Ταίναρο, είναι η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία υπογραμμίζει ότι σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν στη "γειτονιά" είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούσαν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν δηλαδή ο Νίκος Κοτζιάς, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωνε την προετοιμασία Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Δεν είναι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ιδίως η συμφωνία με την Ιταλία ήταν ο καταλύτης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο», σημειώνει η κυβερνητική πλειοψηφία για τη χρονική στιγμή και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θεμελιώνεται στις πρόνοιες της σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση και δεν αποκλείει παρεμβάσεις επί τα βελτίω και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη

 - Τσαβούσογλου: Φίλος ο Δένδιας - Θα έχουμε διάλογο τις επόμενες εβδομάδες