Πολιτική

Βαρουφάκης για εργασιακά: Με το ν/σ Χατζηδάκη πάμε σε πολεμικές στιγμές

Βαρουφάκης

Την απόλυτη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά θέματα που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη».

Πάει 130 χρόνια πίσω

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναλύθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργο Μυλωνά και τον γενικό γραμματέα Κώστα Κουλούρη, παρουσία του βουλευτή Β’ 1 Βορείου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη, του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25, Κώστα Ντάσκα και την εκπρόσωπο από τον Συνδικαλιστικό Τομέα και Τομέα Εργασίας του κόμματος, Ελένη Βουβουλούδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας εξέφρασαν στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τις αγωνίες τους «για τον αντεργατικό εργασιακό νόμο και την διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μας πηγαίνει σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου κ. Μυλωνά, 130 χρόνια πίσω, καταργεί πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας -κάτι στο οποίο έχει «συμβάλει» και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- και σπρώχνει ακόμα περισσότερο τους νέους μας στην ανεργία και τη φυγή στο εξωτερικό».

Ούτε να κατατεθεί προς ψήφιση

Το ΕΚΑ, ζητάει όχι απλώς «να μην ψηφιστεί ο συγκεκριμένος εργασιακός νόμος-έκτρωμα, αλλά ούτε και να κατατεθεί προς ψήφιση», ενώ ανέφεραν πως «η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας προς τα ΜΜΕ είναι αχαρακτήριστη, μιας και το επιχείρημα της συναίνεσης του εργαζομένου και της σύμφωνης γνώμης του απέναντι στη βούληση του εργοδότη, δεν μπορεί να σταθεί πουθενά».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε, «πως πηγαίνουμε σε πολεμικές στιγμές με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και ότι η «Μητσοτάκης ΑΕ» προωθεί αυτό ακριβώς το μοντέλο δήθεν «ανάπτυξης». Μια «ανάπτυξη» μέσα από την υπανάπτυξη, με χαμηλούς μισθούς, με κακές θέσεις εργασίας και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις».

Προσωπική ευθύνη η συλλογική δράση με τα συνδικάτα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ακόμα, πως επιθυμούν ο κόσμος της εργασίας να είναι διαιρεμένος, «τη στιγμή που ακόμα και οι δήθεν επενδύσεις τις οποίες ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι χαμηλού επιπέδου και μικρής ή ανύπαρκτης προστιθέμενης αξίας, με τις όποιες αξίες κιόλας να εξάγονται στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «στο ΜέΡΑ25 εκπονούμε τις παρεμβάσεις μας για τα εργασιακά», ενώ θύμισε ακόμα, τη διεθνή κυλιόμενη απεργία που οργάνωσε η Προοδευτική Διεθνής, αναπόσπαστο μέλος της οποίας είναι και το ΜέΡΑ25, για την Amazon, με 200 εκατομμύρια εργαζομένων απ’ όλο τον κόσμο στις αποθήκες της εταιρείας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέληξε πως απέναντι στην «ατομική ευθύνη» της κυβέρνησης ακόμα και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, προσωπική ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς μας, είναι η συλλογική δράση, με τα συνδικάτα, με τον κόσμο της εργασίας, με την χειμαζόμενη κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεφαλογιάννης: Ανησυχία για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα λόγω επιπλέον φόρου στα λιπάσματα

Χρυσοχοΐδης: Σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές

 

Πολιτική

Γεννημάτα: Ζητά πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης για τον τουρισμό

φώφη γεννηματά

Λήψη πρόσθετων μέτρων για τον τουρισμό ζητά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην επίκαιρη ερώτηση τονίζει πως θέλουμε το 2021 να είναι μια «κερδισμένη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020».

Υποστηρίζει ότι «το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά» και τονίζει πως «η ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα- όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά».

Ανεπάρκειες και καθυστερήσεις

«Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» επισημαίνει σημειώνοντας πως «είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες, και τονίζει:

Ν’ αποφευχθούν τα λάθη του 2020

«Απαιτούνται, σίγουρα πρόσθετα μέτρα, όπως το να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων. Έλεγχος των κανόνων προστασίας στις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας. Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό».

Τέλος, αναφέροντας ότι «τα προβλήματα στον τουρισμό αφορούν το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας», η Φώφη Γεννηματά ερωτά τον πρωθυπουργό εάν «σχεδιάζει η κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον τουρισμό και με ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα», καθώς και εάν «σκοπεύει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την εικόνα ασφαλούς υγειονομικά Ελλάδας για τους επισκέπτες μας αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2020 και οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας».

Ειδήσεις σήμερα

Πελώνη: Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν - Οι 5 ζώνες άμυνας του τουρισμού

Κρήτη - Τουρισμός: Αύξηση της κίνησης μόνο εάν "πρασινίσει" υγειονομικά

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας