Πολιτική

Βαρδάκης: Έμφραγμα στην δημόσια υγεία λόγω της έλλειψης φαρμάκων

βαρδακης.jpg

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα, την πληθώρα των δημοσιευμάτων, αλλά και τις ανακοινώσεις από επίσημους φορείς  όπως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το νέο Υπουργό Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.

Οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνονται κάθε φορά από τους υπεύθυνους, δεν φαίνεται να είναι ικανές να ομαλοποιήσουν την κατάσταση καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έκαναν την προγραμματισμένη θεραπεία τους. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία.

Μετά τις σοβαρές καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) για ελλείψεις σε αντινεοπλασματικά φάρμακα σε πολλά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, καθώς και για ελλείψεις φαρμάκων σε ιδιωτικά φαρμακεία, ο Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (Φ.Σ.Α.) εξέδωσε ανακοίνωση, περιγράφοντας μια απογοητευτική εικόνα, με επικίνδυνες προεκτάσεις τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τους ασθενείς, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα για πρώτη φορά έφτασαν τα 400.
Παράλληλα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (Π.Φ.Σ.), μετά από δύο παρεμβάσεις που έχει προς το Υπουργείο Υγείας για το πρόβλημα τις έλλειψης φαρμάκων, κάλεσε στις 22/1/20 τα μέλη του, εντός μίας εβδομάδας να καταγράψουν και τον ενημερώσουν για τις ελλείψεις σε φάρμακα. 
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο 1316/83, «κάθε δικαιούχος άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων έχει υποχρέωση να εφοδιάζει κανονικά την αγορά με τα προϊόντα που εισάγει ή παράγει. Σε περίπτωση αδυναμίας- του ή πριν από κάθε μεταβολή που μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία από άποψη επάρκειας ή τιμών έχει υποχρέωση να ειδοποιεί έγγραφα τον Ε.Ο.Φ. τουλάχιστον πριν από 3 μήνες», συνεπώς αν η έλλειψη των φαρμάκων είναι πραγματική και όχι τεχνική όπως καταγγέλλεται από τον ΕΛΛ.Ο.Κ., θα έπρεπε ο Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Υγείας να το γνώριζε ώστε να προχωρούσε στην εισαγωγή οποιουδήποτε προϊόντος, χωρίς ποσοτικούς ή άλλους περιορισμούς, αν οι ανάγκες της δημόσιας υγείας το επιβάλλουν.
Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορηθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθετε να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη των 400 φαρμάκων που καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και η έλλειψη αντινεοπλασματικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης, ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί, αν το Υπουργείο Υγείας έχει  προχωρήσει σε έρευνα της καταγγελίας του ΕΛΛ.Ο.Κ., σύμφωνα με την οποία η έλλειψη φαρμάκων είναι «τεχνητή» και αν ισχύει η καταγγελία του, ποια μέτρα προτίθετε να λάβει ώστε να σταματήσει αυτή η «τεχνητή» έλλειψη.
Την ερώτηση συνυπογράφουν 33 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: Πάρτι χιλιάδων ευρώ στα ΕΛΤΑ, στις πλάτες των εργαζομένων

Σωκράτης Βαρδάκης

Για τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης, οι οποίες δεν έχουν τέλος και εις βάρος των εργαζομένων προχωρά σε πάρτι χιλιάδων ευρώ,κατέθεσε αναφορά́ προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, μετά την ανακοίνωση-καταγγελία εργαζομένων των ΕΛΤΑ.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με απόφαση της κυβέρνησης (μέσου του μετόχου) αυξήθηκαν οι μισθοί σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, αλλά και των θυγατρικών της, με την διοίκηση να εφαρμόζει πιστά την πολιτική της κυβέρνησης, προχωρώντας σε γενναίες αυξήσεις μισθών και παραχώρησης προνομίων σε όλους τους ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες που προσλαμβάνουν, σε σχέση με τους αντίστοιχους στο παρελθόν.

Οι μεθοδεύσεις φυσικά της διοίκησης δεν σταματούν εδώ, αφού επικαλούμενη την άσχημη οικονομική κατάσταση του οργανισμού προχώρησε στην περικοπή της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων, με μονομερή απόφαση, καταπατώντας την ΣΣΕ, για να μπορέσει να εξοικονομήσει χρήματα, για να προβεί αμέσως μετά στις απαραίτητες «επενδύσεις» παραγγέλνοντας και παραλαμβάνοντας, την ίδια περίοδο με τις περικοπές και τις απολύσεις, πολυτελέστατα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού,  με συνολικό κόστος, που ξεπερνά με βάση τις παραγγελίες και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει τουλάχιστον τις 220.000 χιλ. Ευρώ.

Και όλα αυτά αφού έχει προηγηθεί ήδη η συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα ΕΛΤΑ. Προσφάτως μάλιστα είδε το φως της δημοσιότητας και απευθείας ανάθεση έργου, σε εταιρεία – «φάντασμα».

Η ΝΔ συνεχίζει την τακτική της σπατάλης δημοσίου χρήματος, αυτή τη φορά στα ΕΛΤΑ. Έναν Οργανισμό που η Κυβέρνηση φρόντισε να απαξιώσει, μέσω συρρίκνωσης του δικτύου υποκαταστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρίας.  Όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται να σώσουν τα ΕΛΤΑ και τους εργαζόμενους τους, αλλά προχωρούν προκλητικά σε «πάρτι» σπατάλης και goldenboys στα ΕΛΤΑ, σε αυξήσεις μελών της Διοίκησης στους εαυτούς τους και κατά παρέκκλιση, εν κρυπτώ προσλήψεις υψηλόμισθων συνεργατών.

Όλα αυτά η Κυβέρνηση τα βαφτίζει μέρος του σχεδίου εξυγίανσης και διάσωσης των ΕΛΤΑ. Αντί να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας , τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό αυτού του πολύ σημαντικού οργανισμού, επιλέγει να επαναλάβει εγκληματικά λάθη και παραλείψεις 10ετιών και όλα αυτά στις πλάτες των εργαζομένων.