Πολιτική

Βαρδάκης: Αν έχετε στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ θα μας βρείτε απέναντι

Invalid Scald ID.

Στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΔΕΚΟ), τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την ακρόαση του προτεινομένου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή, για διορισμό στη θέση του Προέδρου και  Διευθύνοντος Συμβούλου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.), Σπυρίδωνα – Κλέαρχου Πατέρα και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή, αναφέρονται τα εξής:
Ο κ. Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, έθεσε μία σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, καθώς το προσωπικό του ΟΣΕ απομειώνεται συνεχώς και εκτιμάται, ότι μετά το 2022 που θα αποχωρήσουν και πολλοί από τις προσλήψεις του 1980, ο Οργανισμός θα παραμείνει χωρίς το απαραίτητο δυναμικό για την υλοποίηση του θεσμικού του ρόλου. 
Ο κ. Πατέρας κλήθηκε από τον κ. Βαρδάκη να απαντήσει αν υφίσταται σχέδιο εκχώρησης της συντήρησης και άλλων κρίσιμων δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και να εξηγήσει πως οραματίζεται το ρόλο του ΟΣΕ στις νέες συνθήκες και ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει. 
Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να ρωτήσει τον υποψήφιο αν θεωρεί ότι η εμπειρία του στην ανάπτυξη έργων με παραχωρήσεις ή ΣΔΙΤ γενικά, αλλά και σε μελετητικό έργο τόσο στον ΟΣΕ, όσο και στην ΕΡΓΟΣΕ, οδήγησε τελικά στην επιλογή του για την φημολογούμενη  ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ. 
Τέλος ο κ. Βαρδάκης ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Πατέρα για τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, για διώξεις υπηρεσιακών στελεχών που κατείχαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση θέσεις ευθύνης και με ποιο τρόπο ακριβώς σκοπεύει να τις αντιμετωπίσει. 

 

Πολιτική

Αίγυπτος: Συνάντηση Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Ελληνικής κοινότητας

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την επίσκεψη του στο Κάιρο με συνάντηση με εκπροσώπους της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας.

«Έχω πάλι την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας. Μεσολάβησε ένα εξαιρετικά πυκνό χρονικό διάστημα, αυτό της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε όλους πάρα πολύ, αλλά πιστεύω ότι αφήνουμε πια τις πιο δύσκολες ημέρες πίσω μας και τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. 'Αρα, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε πάλι περισσότερο, οπότε θα βρισκόμαστε εδώ στην Αίγυπτο να επαναεπιβεβαιώσουμε τους πολύ στενούς δεσμούς που έχουμε με αυτή τη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της Κοινότητας για το πολύπλευρο έργο τους και τα ευχαρίστησε για την αγάπη τους προς την Ελλάδα, τη μέριμνά τους για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που απασχολούν την Κοινότητα. «Έχω ενημέρωση από τον κ. Πρέσβη για τις εκκρεμότητες τις οποίες έχετε, αλλά θα ήθελα να ακούσω και από εσάς και πάλι να δούμε τι προβλήματα μπορούμε να λύσουμε», είπε στην αρχή της συνάντησης.

Την Κοινότητα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χρήστος Καβαλής και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ομογενείς, αφού ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, ζήτησαν τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας σε ζητήματα που θα διευκολύνουν περαιτέρω τη λειτουργία και τη δράση της Κοινότητας.

Ο πρωθυπουργός τους ενημέρωσε πως στο πλαίσιο των συζητήσεών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Αιγύπτου έθεσε και ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια, επεσήμανε ότι τα ζητήματα του οικουμενικού ελληνισμού βρίσκονται σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεσμεύθηκε να εξεταστούν από τα αρμόδια υπουργεία τα θέματα που τέθηκαν από τους ομογενείς.

Η Κοινότητα Καΐρου αριθμεί σήμερα περίπου 2.000 ομογενείς και προσφέρει σημαντικό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, ενώ φροντίζει και διατηρεί δύο σχολεία, την Αχιλλοπούλειο Σχολή και την Αμπέτειο Σχολή.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός στην Αίγυπτο: Στο επίκεντρο η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών

Καινοτομία στην Ευρώπη: Η Ελλάδα βελτιώνει τις επιδόσεις της