Πολιτική

Τσίπρας: Τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ρεαλιστικά

Τσίπρας - MotionTeam/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από ό,τι σήμερα, βρήκαμε άδεια ταμεία, είχαμε υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα, καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και τους εταίρους μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, ερωτηθείς γιατί κάποια από τα μέτρα που παρουσίασε χτες, δεν έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε διαφορετική πολιτική και σε λίγους μήνες έφερε σειρά μεταρρυθμίσεων που αναιρούσαν άλλα που είχε επιβάλει και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα και το ΔΝΤ. Μίλησε για αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά και όσον αφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις, στα αναδρομικά που δόθηκαν στο σύνολο τους «και όχι όπως ο κ. Μητσοτάκης που κάνει κούρεμα πάνω από 60% στους συνταξιούχους».

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Σήμερα η κυβέρνηση έχει 37 δισ ευρώ στα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων που αφήσαμε εμείς και έχει πρόσβαση φτηνού δανεισμού. Εμείς δεν προτείνουμε πράγματα έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είναι απολύτως κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε», σημείωσε.

Ειδικότερα, είπε ότι 3 δισ είναι τα μόνιμα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «και είναι επιβεβλημένα, απολύτως ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Τα έκτακτα μέτρα, για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν κόστος περίπου 8 δισ ευρώ έως το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης «είναι απολύτως επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας».

 

 

 

Τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν τα υλοποιήσει το κάνει επειδή δεν θέλει, όχι επειδή δεν μπορεί».

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «το ουσιαστικό ερώτημα» δεν είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, αλλά τι έκανε ή δεν έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους έξι μήνες για να οδηγηθούμε σε αυτό. «Αυτό θα είναι η απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού», τόνισε και μίλησε για σχεδιασμό χωρίς αρχή, μέση και τέλος και για «τρομακτικές αντιφάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τον χρόνο που του έδωσε ο κόσμος με τη στάση του για να ενισχύσει το ΕΣΥ και βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να ανακοινώνεται ότι μένουν μόνο 22 κλίνες ΜΕΘ αδιάθετες στην Αττική, είπε.

Σημείωσε ότι «πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία».

 

Για Ελληνοτουρκικά

«Θα ήταν πολύ ανεύθυνο σε συνθήκες πανδημίας να ζητήσω εκλογές», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε: «Αν δεν ήμασταν σε συνθήκες πανδημίας, αν δεν ήταν τόσο κρίσιμες οι συνθήκες, μπορεί και να ζητούσα. Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν…Είμαστε εδώ καταθέτω τις προτάσεις και το πρόγραμμά μας αλλά έχω μία αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στην χώρα».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλλει στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

 

 

Για πρόωρες εκλογές

 

Τσίπρας: Δεν θα αιφνιδιαστούμε αν ο Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές

Για δημοσκοπήσεις

«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση και εξήγησε: «δεν είναι μόνο η Συμφωνία Πρεσπών. Ο άνθρωπος, και το ξέρουμε, δεν είχε ουσιαστική διαφωνία με την Συμφωνία των Πρεσπών, επέλεξε να διχάσει την κοινωνία για να κερδίσει ψήφους. Τώρα δίνει και μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας... Στο οικονομικό πεδίο, έταξε προεκλογικά ανάπτυξη και περισσότερες δουλειές και πριν έλθει η πανδημία, από το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε ύφεση. Και στην πανδημία λέει ότι έχει δώσει 24 δισ ευρώ και έχει δώσει μόνο 4,6 δισ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Για τις δημοσκοπήσεις ο κ. Τσίπρας είπε: «Υπάρχουν διαφόρων ειδών δημοσκοπήσεις, υπάρχουν εκείνες που θέλουν να διαπιστώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία και εκείνες που θέλουν να διαμορφώσουν τις τάσεις. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πόσο οι πολίτες συσπειρώθηκαν γύρω από την κυβέρνηση στο πρώτο κύμα της πανδημίας και σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα νούμερα αποδοχής αλλάζουν με ραγδαία ταχύτητα». Παραφράζοντας είπε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όσο δυστυχεί η χώρα τόσο ευημερούν κάποιοι αριθμοί. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης κατέγραψε 32%. Στόχος μας είναι το 32 να γίνει 42%. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να περάσει μετά από μία ήττα δίχως μία περίοδο αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι οι εξελίξεις είναι πιο σοβαρές και πιο μεγάλες από όσο νομίζουν κάποιοι…Μας αναγκάζουν οι συνθήκες να είμαστε έτοιμοι…Δεν θα είναι αιφνιδιασμός ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές. Θα προκύψει από την δική του αδυναμία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που διογκώνονται.

Για τις τράπεζες

«Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ότι «Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας».

Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: «Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί». Συνεχίζοντας είπε ότι «την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους».

 

 

 

Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Αγωνίστρια μέχρι το τέλος

φώφη γεννηματά

Εκλεισε χθες ξαφνικά, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά της, στους συντρόφους της, στους πολίτες και στον πολιτικό κόσμο, ο κύκλος ζωής της Φωτεινής Γεννηματά.

Μια ζωή η οποία είχε ανοίξει τον Νοέμβριο του 1964 και που διαρκώς ισορροπούσε ανάμεσα σε οδυνηρές διαπιστώσεις –όπως ήταν οι «συναντήσεις» των γονιών της και, στη συνέχεια, της ιδίας με τον καρκίνο–, σε αξιοπρεπείς, γενναίους αγώνες, αλλά και σε μεγάλες νίκες ως άνθρωπος και ως πολιτικός.

Το τελευταίο εικοσαήμερο η υγεία της παρουσίασε αιφνιδιαστική επιδείνωση, η οποία τις τελευταίες πέντε ημέρες κατέστη ραγδαία, με μεταστάσεις που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Ακόμη και τώρα που ο καρκίνος κατάφερε να τη νικήσει, η Φώφη όπως όλοι την αποκαλούσαν, άμεσα ή και έμμεσα, έστελνε μήνυμα αξιοπρέπειας με πολλαπλή σημασία: Από τη μία κατάφερε να ενώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, που έστω για λίγο στέκεται πάνω από τους εσωτερικούς εκρηκτικούς διχασμούς του, προκειμένου να την τιμήσει και να την αποχαιρετίσει. Από την άλλη, με τη γενναία και άμεση πράξη της, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υποτροπή της κύριας ασθένειάς της, να δηλώσει ότι αποχωρεί από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, έδειξε πώς πρέπει κάποιος την κατάλληλη στιγμή να παραμερίζει, θέτοντας ως προτεραιότητα υπέρτερες αξίες, όπως η «ενότητα και η προοπτική της παράταξης» που επικαλέστηκε στη δήλωσή της, λίγο μετά την είσοδό της στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 11 του τρέχοντος μηνός. Οι γιατροί είχαν μιλήσει για υποτροπή της βασικής νόσου. Aκολούθησαν σχεδόν δύο εβδομάδες άνισης πάλης με τον καρκίνο, που είχε κάνει μεταστάσεις, καθιστώντας μη αναστρέψιμη την πορεία της υγείας της.

Την πρώτη φορά, ήταν διαφορετικά: Διαγνώστηκε με την ασθένεια το 2008, αλλά τότε είχε βγει νικήτρια μετά τη θεραπευτική αγωγή. «Το Σάββατο διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα, το επόμενο Σάββατο μιλούσα σε συνέδριο», έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή (Alpha), σημειώνοντας παράλληλα αναφορικά με την επιλογή της να γνωστοποιήσει την περιπέτεια της υγείας της ότι το έπραξε θέλοντας να μεταδώσει μήνυμα –εκτός των άλλων– «αισιοδοξίας και ελπίδας ότι παλεύεται τελικά», ο καρκίνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε τακτικά την κατάσταση της υγείας της και στον τελευταίο έλεγχο πριν από λίγους μήνες δεν υπήρχε κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, το τελευταίο εικοσαήμερο παρουσίασε αιφνιδιαστική επιδείνωση, η οποία τις τελευταίες πέντε ημέρες κατέστη ραγδαία, με μεταστάσεις που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Η Φωτεινή Γεννηματά απέδειξε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ τις μάχες. «Το θέμα είναι να μη ζεις με φόβο», είχε πει. Εδωσε μάχη –όπως επίσης η ίδια αποκάλυψε– για να γίνει μητέρα και την κέρδισε αποκτώντας τρία παιδιά. Παλαιότερα, η προσωπική της μάχη ήταν με την απώλεια των γονέων της: Ο πατέρας της Γεώργιος Γεννηματάς έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1994, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο, από τον ίδιο λόγο,  της συζύγου του και μητέρας της, Κάκιας Βέργου.

Στο πολιτικό πεδίο, αρκετοί κατά καιρούς έλεγαν ότι ως κόρη του ιδρυτικού στελέχους και εκ των κορυφαίων για πολλά έτη του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργού, η Φωτεινή Γεννηματά δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν ήταν αλήθεια. Εδωσε σκληρές μάχες, που, παρά τον βαθμό δυσκολίας τους, τις κέρδισε. Οπως έλεγε με το γνώριμο σε όλους, ζεστό χαμόγελό της, αν και κάποιοι δεν την υπολόγιζαν, έβαζε στόχους και τον ένα μετά τον άλλο τους πετύχαινε. Χαρακτηριστική περίπτωση, η εκλογή της στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς το 2002. Για ένα «Fiatάκι που έγινε 4×4» μιλούσαν τότε, συγκρίνοντάς την με τον προερχόμενο από τη Ν.Δ. ισχυρό αντίπαλό της. Πρόσφατα πια, της πιστώνεται η νίκη της αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή του σε τρίτη πολιτική δύναμη, ύστερα από χρόνια διαδοχικών κρίσεων και εκλογικής συρρίκνωσης του κόμματος.

Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Κιβωτός του Κόσμου: Λογαριασμοί: Eurobank: 0026 0178 870100 872073 IBAN: GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA (για εξωτερικό) Bank Address Eurobank Branch No 178, Piraeus str 9-11, 10552 Athens • Τράπεζα Πειραιώς: 5023 – 032595 – 870 IBAN: GR3801720230005023032595870 • Εθνική Τράπεζα: 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242 • Alpha Bank: 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534
Xαμόγελο του Παιδιού: Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και τον κωδικό 19963.
Λογαριαμοί: • Alpha Bank: 144-00-2001-000011 IBAN: GR4601401440144002001000011 (BIC) CRBAGRAA • Εθνική Τράπεζα: 116/296076-12 IBAN: GR8101101160000011629607612 (BIC) ETHNGRAA • Τράπεζα Πειραιώς: 5233-003309-251 IBAN: GR3301722330005233003309251 (BIC) PIRBGRAA • Eurobank – Ergasias: 0026-0201-91-0100432797 IBAN: GR5802602010000910100432797 (BIC) ERBKGRAA • Τράπεζα Αττικής: 46 464 401 IBAN: GR8001600690000000046464401 (BIC) ATTIGRAA.

πηγή: kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά: Πανελλήνια συγκίνηση για την πολιτικό, τη γυναίκα, τη μαχήτρια (Βίντεο)

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Εθνικό πένθος την Τετάρτη με απόφαση του πρωθυπουργού

Φώφη Γεννηματά: Δάκρυα και αγκαλιές από βουλευτές όλων των κομμάτων

 

ESPA BANNER