Πολιτική

Tσίπρας: Συμφωνία στο Eurogroup ή Σύνοδος Κορυφής

τσίπρας - τουσκ

Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο παρά τις οικονομικές δυσκολίες και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ν. Τουσκ.
Όπως ανέφερε, σε σύντομο διάστημα φέραμε οικονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς. Ο στόχος του 2015 ήταν για πρωτογενές έλλειμμα αλλά φέραμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Το 2016 παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις (ως συνήθως του ΔΝΤ) και την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε με τη στάση του και τις παράλογες απαιτήσεις η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από 3% (αντί στόχου για 0,5).
Πιάσαμε από το 2016 το στόχο που θέτει το πρόγραμμα για το 2018. Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχουν οι προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η οικονομία είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια για εξόδο από το ευρώ που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν φοβόντουσαν να το δηλώσουν.
Παρότι το σχέδιο ηττήθηκε το 2015 ορισμένοι πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην πρώτη αξιολόγηση με απαιτήσεις μέτρων 4,5 δισ. σήμερα κάνουν τα ίδια.
Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016. Η διαδικασία καθυστερήσεων θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα συζήτησα με τον πρόεδρο Τουσκ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπα πως η αίσθηση που έχουμε είναι ότι κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται να βάλουν πρόσθετες απαιτήσεις. Κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν το χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη και να βάλουν ξανά κινδυνολογικά σενάρια στο τραπέζι.
Εξέφρασα με ειλικρίνεια ότι τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για καιρό παιχνίδια σε βάρος της χώρας αλλά και της Ευρώπης.
Η διαδικασία στις Βρυξέλλες οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Μάλτας. Οι πληροφορίες που έχουμε, εγώ και ο Τουσκ είναι ότι είμαστε μια ανάσα από συμφωνία, ωστόσο είχα υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί συμφωνία την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σίγουρα τον Απρίλιο.
Όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να φτάσουμε σε Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία τελειώνει και ο ελληνικός λαός θα θρέψει τους καρπούς. Μετά τη συνάντηση έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία και βεβαιότητα για θετικές εξελίξεις.
Τουσκ: Κάθε ημέρα πιο κοντά σε συμφωνία
Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις και να μιλήσω επί υποθετικών σεναρίων, ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ. Πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους.
Όπως είπε στις δηλώσεις του, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως μετά από πολλά χρόνια κακών ειδήσεων η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη.
Το τίμημα ήταν βαρύ αλλά η χώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο τουρισμός αλλά και άλλοι τομείς το δείχνουν αυτό, ενώ οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση φέρνουν καρπούς, τόνισε.
Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. Χθες έγινε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Την ευθύνη να φτάσουμε σε συμφωνία βαρύνει όλους όσους εμπλεκόμαστε, σημείωσε.
Γνωρίζω τις θυσίες που έκαναν οι πολίτες αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος στόχος είναι να βοηθήσουμε την χώρα. Η κρίση από μόνη της είναι αρκετά τιμωρητική. Δεν χρειάζονται άλλα μέσα για την τιμωρία. «Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι βέβαιος ότι τα συχνά επώδυνα μέτρα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Όπως είπε ο Ντ. Τουσκ οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να φτάσουν σε μια συμφωνία. Περιμένουμε την Παρασκευή αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Πολιτική

Δένδιας για διερευνητικές με Τουρκία: η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Δένδιας

«Η διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας αναφορές που έγιναν από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.

«Η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι τμήμα τού ευρωπαϊκού κεκτημένου. Φαντάζεστε μια ευρωπαϊκή χώρα να συζητά με τρίτη χώρα θέματα που να σχετικοποιούν τα δικαιώματα του ανθρώπου;», είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θα μπορούσε για παράδειγμα, η Γαλλία, διαπραγματευόμενη με μια χώρα εκτός ΕΕ, να συμφωνήσει ότι στις μεταξύ τους σχέσεις, δεν ισχύει η σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου; Αυτά είναι άτοπα». Συναφώς, για το πλαίσιο εντός του οποίου η Ελλάδα μπορεί να συζητήσει και να διαπραγματευτεί, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Κατά συνέπεια η χώρα μας, η οποία φιλοδοξεί να είναι στον σκληρό πυρήνα του ιστορικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο αποτελεί και τον ελληνικό νόμο».

Νωρίτερα σήμερα, ολοκληρώθηκε στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε "παρών". Τη στάση των κομμάτων έχει χαιρετίσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, περιλαμβανομένου και του ΚΚΕ, για το οποίο, ο υπουργός επισήμανε ότι επίσης δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά επέλεξε το "παρών". «Έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας σε ένα θέμα εθνικό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην επιτροπή της Βουλής.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος καθόσον αφορά μεταβολή στα όρια της επικράτειας για την οποία απαιτείται νόμος που πρέπει να ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο ως το Ακρωτήριο Ταίναρο, είναι η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση δηλώνει ότι η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία υπογραμμίζει ότι σήμερα οι συνθήκες που επικρατούν στη "γειτονιά" είναι εντελώς διαφορετικές από τις συνθήκες που επικρατούσαν τρία χρόνια νωρίτερα, όταν δηλαδή ο Νίκος Κοτζιάς, αποχωρώντας από το υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωνε την προετοιμασία Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

«Δεν είναι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αλλά και τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ιδίως η συμφωνία με την Ιταλία ήταν ο καταλύτης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο», σημειώνει η κυβερνητική πλειοψηφία για τη χρονική στιγμή και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά, επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια σε ένα σημαντικό κομμάτι του θαλάσσιου χώρου της.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο θεμελιώνεται στις πρόνοιες της σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που ορίζει ότι κάθε παράκτιο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις που έγιναν από την αντιπολίτευση και δεν αποκλείει παρεμβάσεις επί τα βελτίω και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερντογάν: Μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη

 - Τσαβούσογλου: Φίλος ο Δένδιας - Θα έχουμε διάλογο τις επόμενες εβδομάδες