Πολιτική

Τσίπρας: Αναγκαία η συμφωνία με την Ιταλία - Να ενταχθεί σε συνολική στρατηγική

Τσιπρας

Αναγκαία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την χθεσινή συμφωνία με την Ιταλία, με την προϋπόθεση να ενταχθεί σε συνολική στρατηγική.

Η στρατηγική αυτή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας από το βήμα της Βουλής, θα πρέπει να περιλαμβάνει εντατικοποίηση της προσπάθειας συμφωνίας με την Αίγυπτο και επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ώστε να δοθεί μήνυμα ότι η Ελλάδα αρχίζει να εξασκεί το δικαίωμά της σήμερα στο Ιόνιο και αύριο και στο Αιγαίο. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας» τόνισε.

Σχολιάζοντας την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι βασίζεται σε συμβιβασμούς όπως και κάθε συμφωνία. Τόσο σε σχέση με το ποσοστό, επήρεια των νησιών μας όσο και με παραχώρηση αλιευτικών δικαιωμάτων.

«Αν αυτοί οι συμβιβασμοί για εμάς ήταν ανυπέρβλητοι σήμερα θα μπορούσαν να είναι ανεκτοί με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό. Εμείς δεν τους ξεπεράσαμε αυτούς τους συμβιβασμούς – όχι γιατί η ΝΔ είχε βγει στα κεραμίδια – ο βασικός λόγος που δεν επιχειρήσαμε τότε ήταν ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να έχουμε στρατηγική απέναντι σε μια διακηρυγμένη στρατηγική της Τουρκίας και αναφέρομαι στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», είπε.

Για τα σχολεία

Με αφορμή το ανησυχητικό - όπως το χαρακτήρισε - κρούσμα σε δημοτικό σχολείο στην Ξάνθη, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν κουνάω δάχτυλο λέγοντας ότι εμείς τα λέγαμε».  Και συμπλήρωσε:

«Συμμερίζομαι τις απόψεις που κατατέθηκαν σε σχέση με την σημασία και αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν μπορώ να μην τονίζω εκ νέου την αίσθησή μας ότι ιδίως για τα δημοτικά που άνοιξαν για 10 ημέρες ήταν και παραμένει αχρείαστο ρίσκο. Η βιασύνη σε μια επίπλαστη κανονικότητα σας οδήγησε σε ένα αχρείαστο ρίσκο ιδίως για τα δημοτικά σχολεία».

Πολιτική

Πατέλης: Ζητώ συγγνώμη - «Ατυχής και λάθος η δήλωσή μου» για τους κατόχους διδακτορικού

Ο κ.Πατέλης

Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης για τις αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους κατόχους διδακτορικού.

 «Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωση μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός», αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως οι αρχικές του δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Προσχηματική η καθυστερημένη συγγνώμη Πατέλη

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας».

«Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού. Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για "ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό". Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας. Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατέλης είπε ότι «για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς κατηγόρησε  τον κ. Πατέλη ότι «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. "Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά" , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Πελώνη στην Έφη Αχτσιόγλου

Κεραμέως - σχολεία: Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους