Πολιτική

Τροπολογίες για τους πάσχοντες από βαριές και ανίατες ασθένειες και για μηχανικούς – καθηγητές

Χάρης Μαμουλάκης

Με τροπολογίες που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν:

1) Προκειμένου να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν από το ΕΤΕΑΕΠ οι πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, να εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 78 και 96 του ν. 4387/2016. Η επικουρική σύνταξη της ειδικής αυτής κατηγορίας συνταξιούχων, συνεχίζει να υπολογίζεται, με το προγενέστερο του ν.4387/2016 καθεστώς.

2) Ο μηχανικός - μέλος ΔΕΠ που έχει διοριστεί στο Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικός - Καθηγητής Πανεπιστημίου, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ για την «ιδιότητα» του μηχανικού και όχι για εργασία μηχανικού, κι ενώ ουσιαστικά έχει μία μόνο εργασία (Καθηγητής Πανεπιστημίου), υπόκειται σε δύο ασφαλιστικές / συνταξιοδοτικές κρατήσεις: Αυτή του Δημοσίου – Καθηγητής Πανεπιστημίου και του ΤΣΜΕΔΕ – Ασφάλιση ιδιότητας. Επομένως, εάν ο μηχανικός  - μέλος ΔΕΠ συνταξιοδοτηθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν απασχολεί μια «νέα» θέση εργασίας, αλλά την θέση εργασίας που ήδη είχε, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στους περιορισμούς που έχουν νομοθετηθεί. Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί, προτείνεται τροπολογία η οποία προβλέπει ότι όσοι ήταν ασφαλισμένοι με την καταργηθείσα ασφάλιση ιδιότητας και παράλληλα ήταν ή είναι διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί Απασχόλησης Συνταξιούχων, όταν συνταξιοδοτούνται από την ασφάλιση λόγω ιδιότητας και συνεχίζουν να εργάζονται ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

«Πρόκειται για δυο τροπολογίες αποκατάστασης αδικιών απέναντι σε πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, καθώς και σε μηχανικούς – Καθηγητές Πανεπιστημίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Δυο τροπολογίες που έρχονται σε ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού 9 στους 10 ασφαλισμένους θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους».

Πολιτική

Φάμελλος: Η κυβέρνηση ολιγωρεί και ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές

Σωκράτης Φάμελλος

Κριτική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση ασκεί ο Σ.Φάμελλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία», και προτείνει, έστω και τώρα, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών) για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και μέσων προστασίας, ευρύ πρόγραμμα αναλύσεων και νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί και να ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές. «#ΜένουμεΣπίτι αλλά εξασφαλίζουμε υγειονομική κάλυψη σε όλους» δηλώνει χαρακτηριστικά ώστε «να μη λείψουν οι παροχές υγείας και ο γιατρός από κανένα ασθενή και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες».

 

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία περιλαμβάνει γενναία και με σχέδιο στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και εγγυοδοσία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Τονίζει παράλληλα, πως από τις αποσπασματικές κυβερνητικές εξαγγελίες απουσιάζει η προστασία των μισθών και της πρώτης κατοικίας και η καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Επισημαίνει επίσης ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.