Πολιτική

Τάσος Πετρόπουλος: Βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων

Πετροπουλος

Ανατρέψαμε τις αρνητικές προβλέψεις που είχαν γίνει για τον ΕΦΚΑ και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Στο πρώτο δίμηνο του 2018 έχουμε σημαντική αύξηση στα έσοδα και από εισφορές. Έχουμε υπερβεί τους προϋπολογισμένους στόχους κατά 14,5% για τους μισθωτούς και κατά 6,8% για τους μη μισθωτούς. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα από πέρυσι". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική".
Όπως αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος, ενώ το 2016 το ποσοστό των μη μισθωτών που πλήρωσε εισφορές έως 200 ευρώ μηνιαίως ήταν 27%, το 2017, με την κατάργηση των ασφαλιστικών κλάσεων, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 86,8%. Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για "συντριπτική διαφορά" μεταξύ του 2017 και του 2016 σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των εισφορών από τους μη μισθωτούς και επισημαίνει ότι ενώ με το προηγούμενο καθεστώς "η εισπραξιμότητα ήταν στο 50% ή και χαμηλότερα, μετά την αλλαγή που κάναμε, η εισπραξιμότητα το 2017 έφτασε στον πρώην ΟΑΕΕ στο 70,52%, στον πρώην ΟΓΑ στο 68,66%, στο πρώην ΤΑΝ στο 73,11% και στο πρώην ΤΣΑΥ άγγιξε το 91,49%.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών τού 2017, δηλώνει ότι αυτή θα γίνει μέσα στον Απρίλιο. Επίσης, εκτιμά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 μπορεί να βγάλει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.
Ο κ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι το πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα των υψηλών εισφορών που κατέβαλαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σημειώνει: "Ουδέν ψευδέστερον. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκε η απασχόληση και συνακόλουθα οι καταβαλλόμενες εισφορές των μισθωτών. Όσοι διαδίδουν τέτοιες ανακρίβειες αγνοούν τα βασικά οικονομικά δεδομένα του ΕΦΚΑ και το γεγονός ότι εντάχθηκαν στην ασφάλιση ακόμα περισσότεροι, για τους οποίους η εισφοροδοτική ελάφρυνση ήταν σημαντική".
 
 

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης σε υπουργούς: "Φέτος ξεχάστε τις διακοπές"

υπουργικό συμβούλιο τηλεδιάσκεψη

Η πορεία του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης αλλά και οι εξελίξεις με την πανδημία βρίσκονται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την επιτυχή ολοκλήρωση των Πανελληνίων και αναφορικά με την πανδημία τόνισε πως «έχουμε κάθε λόγο εμείς και οι πολίτες να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση του του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά , ενώ επισήμανε στους υπουργούς πως φέτος δεν θα πρέπει να σκέφτονται τις διακοπές καθώς «ούτε οι μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης δεν προβλέπεται να κάνουν διακοπές».

Ειδήσεις σήμερα 

ΕΛ.ΑΣ: Τι απαντά στην καταγγελία αλλοδαπού ότι βασανίστηκε να ομολογήσει για τα Γλυκά Νερά

Μήνυμα της Μαριέττας Γιαννάκου από το νοσοκομείο: «Οι ευχές πιάνουν τόπο»

ΚΙΝ.ΑΛ: Ψάχνουν υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες