Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ερώτηση 29 βουλευτών για τα μικρά αιολικά πάρκα

αιολικο παρκο
 clock 22:24 | 18/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Είναι γνωστό ότι η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες και επιχειρήσεις με όρους βιωσιμότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά των μικρών αιολικών πάρκων τα οποία, αποδεδειγμένα, έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργούν μικρότερη οπτική όχληση και άρα και λιγότερες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που χωροθετούνται.

Με το άρθρο 50 του νόμου 4546/2018 δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αδειοδοτικής διαδικασίας, για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών μικρότερων από 60kW ενώ προβλεπόταν ότι μελλοντική ΚΥΑ θα προσδιόριζε τις λεπτομέρειες αναφορικά με την αδειδότηση, την χωροθέτηση, την τιμολόγηση και την σύνδεση τους με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η σχετική ΚΥΑ «ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/74462/2976/2020 - ΦΕΚ 3150/Β/30-7-2020. Καθορισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής σταθμών μικρών ανεμογεννητριών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης των 60 kW, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας, με βάση την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 50 του ν. 4546/2018(Α΄ 101) και ισχύει» εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 και προέβλεπε τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση των μικρών αιολικών σταθμών. Μεταξύ των προϋποθέσεων που έθετε περιλαμβάνονταν και οι όροι για την σύνδεση, την χωροθέτηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών.

Για την αποζημίωση των επενδυτών προβλεπόταν ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών είτε την αποζημίωση στην βάση της Τιμής Αναφοράς του Πίνακα 1, της περίπτωσης β.β της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 είτε μέσα από την διαδικασία του πραγματικού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Οι διαδικασίες των αιτήσεων οριζόταν ότι θα διενεργούταν εντός 3 μηνών από την έκδοση της ΚΥΑ στον ΔΕΔΔΗΕ ενώ ο ίδιος φορέας οριζόταν ως αρμόδιος και για τους μικρούς αιολικούς σταθμούς ΚΑΙ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την περιβαλλοντική σημασία και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του πλουραλισμού στην παραγωγή των ΑΠΕ, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Α) Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για την εγκατάσταση μικρών (κάτω από 60 kW) αιολικών πάρκων και πόσες από αυτές έχουν τεθεί σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο και στο μη-διασυνδεδεμένο δίκτυο;

Β) Με ποιόν τρόπο προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενισχύσει την εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στο σύνολο της επικράτειας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Φάμελλος Σωκράτης

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δραγασάκης Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκος Παππάς: Ξεκινά το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016

Γεωργιάδης για την επίθεση Ρουβίκωνα: «Το καλάθι πόνεσε, δεν σας φοβόμαστε»

Βουλή: Πέρασε η τροπολογία για τα υπερκέρδη από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis