Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταβληθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

βουλή

Την καθυστέρηση καταβολής τους επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, 39 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Νίκου Φίλη.

Τα περιστατικά κακοδιαχείρισης από την Κυβέρνηση αναμφίβολα πληθαίνουν. Στην απροετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων, την έλλειψη των αναγκαίων προσλήψεων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας και να καλυφθούν τα κενά από την πρώτη φάση, την εργασιακή ανασφάλεια και το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, προστίθεται  και η σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που απολύθηκαν 30 Ιουνίου. Το επίδομα, όμως, ανεργίας αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για αυτούς, ενόψει και του γεγονότος ότι προσεχώς πολλοί αναπληρωτές θα επιβαρυνθούν με το κόστος μετάβασης στον τόπο ανάληψης νέας υπηρεσίας, ενώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ήδη καλούνται ή σύντομα θα κληθούν να στελεχώσουν κενά σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρως σε δυσπρόσιτες περιοχές με προσωπικά τους έξοδα.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ήδη σχετική ερώτηση στις 17.08.2020 με θέμα «Καθυστερήσεις στην καταβολή επιδόματος ανεργίας σε χιλιάδες ανέργους λόγω έλλειψης προσωπικού στα Υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ». Στο μεταξύ, κι ενώ η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί, οι διαμαρτυρίες συλλόγων εκπαιδευτικών συνεχίζονται έντονα μέχρι και σήμερα. Η δικαιολογία ότι αρκετά καταστήματα του ΟΑΕΔ δηλώνουν δεν είχαν το  απαιτούμενο προσωπικό, για να καταγράψουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έκαναν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, δεν είναι επαρκής, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τα δήθεν «επιτεύγματά» της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επειδή η καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος αντίκειται τόσο στην άσκηση μιας αποτελεσματικής προνοιακής πολιτικής, που οφείλει να καλύψει προσωρινά και άμεσα την απώλεια του εισοδήματος του ανέργου, όσο και στην αρχή της χρηστής διοίκησης.

Επειδή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με το επίδομα ανεργίας καλύπτουν τις βασικές ανάγκες της διαβίωσής τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Με ποιους τρόπους έχουν παρέμβει μέχρι σήμερα για την επίλυση της καθυστέρησης στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας;

2. Θα καταβληθούν άμεσα τα επιδόματα ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς; Πότε;

 

 

Κοινωνία

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλεται η παράταση των βοηθημάτων που έληξαν τον Απρίλιο

ΟΑΕΔ

Τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021, θα ξεκινήσει η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η καταβολή της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια των δικαιούχων και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Η μηνιαία παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Τακτική επιδότηση ανεργίας - έως 399,25 ευρώ μηνιαίως, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

- Βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων - 399,25 ευρώ μηνιαίως.

- Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας - 200 ευρώ μηνιαίως.

Η παράταση των επιδομάτων που έληξαν, μετά τις 10 Απριλίου, θα καταβληθεί σταδιακά, μέχρι το τέλος του Μαΐου.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός τριών εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από παρατάσεις της ίδιας επιδότησης.

Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - εστίαση: Σερβίρουν καφέ και φαγητό ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους

Λιανεμπόριο - Κρήτη: Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 9 Μαϊου

Κρήτη - γηροκομείο: Αναφορά στον Άρειο Πάγο