Πολιτική

Στη Βουλή από τον Κεγκέρογλου οι χρεώσεις στις συναλλαγές (βίντεο)

τραπεζικες συναλλαγες

Στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του  γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για τις "υπερβολικές" όπως τις χαρακτηρίζει, χρεώσεις στις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές και στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Ο κ. Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του αναφέρθηκε στην αδιαφορία του Υπουργείου για την προστασία του καταναλωτή, όπου τόνισε:
«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται καθημερινά, όμως το κόστος τους σήμερα είναι πολύ μεγάλο. Οι καταναλωτές δεν προστατεύονται.
Οι χρεώσεις των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές διατραπεζικές συναλλαγές για τις αγορές για απλό έμβασμα αλλά και για τη χρήση κάρτας πιστωτικής ή χρεωστικής ξεπερνούν κάθε λογικό όριο.
Για απλά εμβάσματα, ηλεκτρονική μεταφορά –από λογ/σμό σε λογ/σμό άλλης τράπεζας χρεώσεις από 2 Ευρώ έως και πάνω από 10 Ευρώ, για ποσά που κυμαίνονται από 100 μέχρι 1000 Ευρώ.
Για την χρήση καρτών στις αγορές οι προμήθειες κυμαίνονται από 1 Ευρώ έως 1,25 Ευρώ για τις πιστωτικές και από 0,40-0,70 Ευρώ για τις χρεωστικές.
Το κόστος αυτό ανεξάρτητα από πού εισπράττεται επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος, τον καταναλωτή. Επιβαρύνει βεβαίως την επιχείρηση στην περίπτωση που δεν μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όμως για τις επιχειρήσεις έχομε και το κόστος που αφορά την εγκατάσταση του POS.
Για ενσύρματα συστήματα κυμαίνεται ανάλογα με την τράπεζα από 157 Ευρώ έως και 400 Ευρώ για το ασύρματο. 
Η μέση προμήθεια που πληρώνει ένα εμπορικό κατάστημα στην τράπεζα, η οποία ενσωματώνει και τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 1% και στις περισσότερες περιπτώσεις περί το 2%-2,5%, με τις μεγάλες αλυσίδες να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες, ακόμη και κάτω του 1%, λόγω του αυξημένου τζίρου που πραγματοποιούν με κάρτες. Εντείνεται έτσι ο άνισος ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων. 
Για τα πρατήρια καυσίμων το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Αν το ποσοστό κέρδους κυμαίνεται στο 3% και το κόστος των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι περίπου 1% αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα.
Ο κανονισμός 751/2015 έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από 9 Δεκεμβρίου του 2015 και προβλέπει μέγιστη χρέωση 0,30 για τις πιστωτικές και 0,20 για τις χρεωστικές.
Γιατί μέχρι σήμερα έχετε αδιαφορήσει και δεν έχετε φροντίσει για την προστασία του καταναλωτή;»
Ο Υπουργός αναγνώρισε την σημαντικότητα του θέματος και ερμήνευσε την καθυστέρηση με δύο επιπρόσθετες διατάξεις και ενέργειες που χρειάζονται προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.
Ο κ. Κεγκέρογλου  δήλωσε ότι δεν αρκούν οι ενέργειες που έχουν γίνει, παρότι υπάρχει συμφωνία στις διαπιστώσεις και ναι μεν πρέπει να αυξηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές, καθότι αυτές συμβάλλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά πρέπει να τεθούν όροι στις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών.
Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει, προκειμένου να μπουν όροι στις τράπεζες και τα προβλεπόμενα πρόστιμα όταν αυτοί παραβιάζονται, υπενθυμίζοντας την απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος, ως αρμόδιος Υφυπουργός το έτος 2011, για την κατάργηση των δέκα καταχρηστικών όρων και χρεώσεων από τις τράπεζες (ΦΕΚ 21,Β΄,18-01-2011).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου στο παρακάτω βίντεο: 

Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Γιώργος Παπανδρέου

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ανακοίνωσε και επίσημα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή. Για τους πολίτες και τη χώρα. Για αυτό η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος. Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξη μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση.

Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής.

Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή".

Ο πρώην πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη μετέβη στο Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και συσκέφθηκε με τους συνεργάτες του. 

Νωρίτερα είχε ενημερώσει τηλεφωνικά την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως είναι γνωστό, νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό». «Η Φώφη Γεννηματά του ευχήθηκε καλη επιτυχία όπως και σε ολους τους υποψήφιους», όπως αναφερόταν από το Κίνημα Αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ - Ανδρέας Λοβέρδος: Περιοδεία στην Κρήτη

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER