Πολιτική

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση "απαξιώνει την εργασία και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους"

Πάνος Σκουρλέτης

Για "απαξίωση της εργασίας" και "αποδυνάμωση των εργαζομένων" από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σημερινή του δήλωση με την οποία σχολιάζει την ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της εργασίας.

 "Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη που η ΕΕ ενέκρινε την χορήγηση στην Ελλάδα, υπό τη μορφή δανείου με ευνοϊκούς όρους, ποσού 2,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας, μέσω του προγράμματος SURE", σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης. Προσθέτει ότι "εκτός του ότι το ποσό είναι αντικειμενικά ανεπαρκές, στο χθεσινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών επισημαίνεται ότι η Πορτογαλία, με ανεργία 5,6% τον Ιούλιο έναντι 17% της χώρας μας, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 5,9 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο". 

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, "η Πορτογαλία υλοποιεί δέσμη 17 δράσεων για τη στήριξη της εργασίας και των εργαζομένων με, ανάλογα, μεγαλύτερο κόστος" και "αντίστοιχα, η Ιταλία υλοποιεί πρόγραμμα 13 δράσεων".

"Από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η υλοποίηση των ειδικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να υλοποιεί 4 μέτρα δαπανώντας 1,6 δισ. ευρώ για 1,8 εκατ. εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, με 900 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δικαιούχο. Η Ελλάδα θα πάρει λιγότερα από την Πορτογαλία, διότι έπραξε και λιγότερα για τη στήριξη της εργασίας", συνεχίζει, τονίζοντας πως "η ένδεια των αριθμών επιβεβαιώνεται από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας, όπως προκύπτει και από την αύξηση των καταγγελιών για έλλειμμα στήριξης και για τις άθλιες, σε πολλές περιπτώσεις, συνθήκες δουλειάς". 

 "Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χειροτερεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργασίας, παρότι γνωρίζει ότι η οικονομία θα δεχτεί ισχυρότερο πλήγμα. Δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα φτώχειας, που θα συμπληρώνει την υγειονομική απειλή. Απαξιώνει την εργασία και αποδυναμώνει τους εργαζόμενους, ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση", αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: "Πρόκειται για μια συνειδητή, νεοφιλελεύθερη επιλογή που θα βυθίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόγνωση".

 

Πολιτική

Μαριάς: Η κυβέρνηση να ζητήσει από τη Μέρκελ τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

νότης μαριάς

Στην επίσκεψη Μέρκελ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου αναφέρεται το μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτή και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νότη Μαριά για την Εθνική μας Επέτειο.

Ο Νότης Μαριάς χαρακτηρίζει «προκλητική» την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, γι’ αυτό και καλεί την κυβέρνηση «να απαιτήσει από την Frau την άμεση καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου,  των αποζημιώσεων των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών».

81 χρόνια μετά το έπος του 1940, τονίζει ο Καθηγητής «καλούμαστε να κατοχυρώσουμε την εθνική μας κυριαρχία καταργώντας την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ και των δανειστών και να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τις απειλές του Ερντογάν».

Όλο το μήνυμα του Νότη Μαριά

«28η Οκτωβρίου 1940: Ένα επίκαιρο ορόσημο της Ελληνικής Αντίστασης κατά του φασισμού.

Τότε η γενναία υπεράσπιση της Πατρίδας μας από τον Λαό μας αποτυπώθηκε στη φράση: «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αντιστάθηκαν, δίνοντας ακόμη και την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδας, πολεμώντας σθεναρά ενάντια στον άξονα του φασισμού και του ναζισμού.

Οι Έλληνες –αντλώντας δύναμη και διδάγματα από την ιστορία μας- δίνουμε και πάλι το ιστορικό παράδειγμα της Αντίστασης λέγοντας ΟΧΙ στις σύγχρονες μεθόδους υποδούλωσης των λαών.

Σήμερα -81 χρόνια μετά- καλούμαστε να κατοχυρώσουμε την εθνική μας κυριαρχία καταργώντας την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ και των δανειστών και να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τις απειλές του Ερντογάν.

Με αφορμή την προκλητική επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου καλούμε την κυβέρνηση να απαιτήσει από την Frau την άμεση καταβολή των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων, του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου, των Αποζημιώσεων των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιστροφή των κλαπέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - 28η Οκτωβρίου: Με υπερηφάνεια η παρέλαση (φωτογραφίες)

28η Οκτωβρίου 1940: Το ηρωικό "ΟΧΙ" των Ελλήνων

ESPA BANNER