Πολιτική

Πέτσας: Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων στην Θεσσαλία

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.jpg

Συνολικό σχέδιο για την στήριξη των πληγέντων από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο Στέλιος Πέτσας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με παρέμβασή του στην επιτροπή όπου συζητείται νομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων επισήμανε μεταξύ άλλων: «υπήρξε ο αναγκαίος συντονισμός καταγραφής ζημιών και ανακοίνωσης μέτρων. Αυτή την στιγμή περισσότεροι από 280 ελεγκτές καταγράφουν ζημιές. Αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού η άμεση καταγραφή ζημιών και η άμεση αποζημίωση των πληγέντων που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Ο πολίτης αναζητά στήριξη και θα την έχει».

Πέραν αυτού, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα ενημερωτική καμπάνια για την ανάσχεση της πανδημίας ύψους 2 εκατ. ευρώ που θα προβληθεί αποκλειστικά από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Παράλληλά, τόνισε πως η διαδικασία του διαγωνισμού υποδείχθηκε από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

«Η ενημέρωση σώζει ζωές. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες» είπε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει «θα υπάρξει νέα εκστρατεία ενημέρωσης. Η προηγούμενη του «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς» συμπεριέλαβε 1.232 ΜΜΕ από όλη την Επικράτεια και αποδείχθηκε σωτήρια».

Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς υπήρξαν δωρεάν ενημερωτικά μηνύματα τα οποία όμως δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς δεν αναδείχθηκαν επαρκώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι ενόψει της έξαρσης της εποχικής γρίπης που θα συνδυαστεί με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού απαιτείται νέα επαγγελματική ενημέρωση που θα υλοποιηθεί μέσω διαγωνισμού. «Η διαδικασία που ακολουθούμε έχει υποδειχθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή στην οποία απευθυνθήκαμε για οδηγίες και από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιών Συμβάσεων. Η εκστρατεία ενημέρωσης αφορά μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Το ποσό που θα διατεθεί σε αυτή τη φάση θα είναι περίπου 2 εκατ ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και πληρωμή αναδόχου. Στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση πολιτών».

Πολιτική

Βορίδης: 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων

Βοριδης

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της νόσου COVID19 ενέκρινε την πίστωση ποσού ύψους 29.887.590,34  ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. 

Οι ενισχύσεις έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει συνεχώς και καίρια υπέρ της ανακούφισης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλύπτοντας την απώλεια εισοδήματος των αγροτών με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταβολή ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εμπράκτως όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας».