Πολιτική

Παρέμβαση Βαρδάκη στις Βρυξέλλες για τους εργαζόμενους

vardakis1.jpg

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 συμμετείχε ως  επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου στον τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Βαρδάκης Σωκράτης.

Στο συνέδριο που είχε ως τίτλο «Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Ανακτώντας το χαμένο έδαφος», συμμετείχαν ως ομιλητές, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Thomas HÄNDEL, ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής  Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ευρωβουλευτές από την Ισπανία, Πορτογαλία και την Κύπρο, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών συνδικάτων, εκπρόσωποι ομοσπονδιών εργατών.

Στην παρέμβασή του ο Σωκράτης Βαρδάκης, παρουσίασε συνοπτικά την δραματική κατάσταση που χαρακτηρίζει τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία και την ανησυχία ενός λαού που έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Εργασιακές σχέσεις γαλέρας, εργασιακός μεσαίωνας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, που προέκυψε από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών, καταργώντας κάθε έννοια δικαίου. Εδώ, έχει μεγάλη ευθύνη η Ευρώπη, το ΔΝΤ, που επιβάλουν αυτές τις εργασιακές σχέσεις, εκβιάζοντας με τις λεγόμενες αξιολογήσεις και σίγουρα οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά. Από εξαίρεση, έγιναν πλέον κανόνας οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, δίωρα, τετράωρα, 2 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, μια εβδομάδα τον μήνα και αυτό κάποιοι το ονομάζουν εργασία.

Ανοχύρωτος ο Έλληνας εργαζόμενος, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, οδηγείται σε πλήρη εξαθλίωση και ενώ το ίδιο το ΔΝΤ, ολόκληρη η Ευρώπη, αναγνωρίζει τις λάθος επιλογές για την Ελλάδα, συνεχίζουν να απαιτούν την εφαρμογή πολιτικών που οι ίδιοι αναγνωρίζουν οτι απέτυχαν. Λάθος ή σκοπιμότητα; Σκοπιμότητα νομίζω, για να επέλθει η πλήρης φτωχοποίηση του λαού μας
Θέλω και από αυτό το βήμα, να καλέσω τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, τους εκπροσώπους των εθνικών, αλλά και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που βρίσκονται εδώ, όχι μόνο να δείξουν αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν. Οποιαδήποτε ολιγωρία εκτιμώ, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. 

Το ίδιο ισχύει και για το άλλο μεγάλο πρόβλημα το προσφυγικό. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και όλοι ξέρετε ότι δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος. Ας σταθεί επιτέλους η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων. 
Θέλω να πιστεύω οτι η Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών δεν θα μείνει όνειρο γιατί τότε χαμένοι θα είμαστε όλοι.»

Πολιτική

Χαρακόπουλος: Να αποδεχθεί η Αγκυρα την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο

μάξιμος χαρακόπουλος

«Με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία- οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους» ανέφερε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει «έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος «συνιστά μια πρώτη - ίσως αρκετά καθυστερημένη - αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες. Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις. Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου».

Η Τουρκία επιχειρεί «να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα» των διερευνητικών

Ο ίδιος επισήμανε ότι «επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς. Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Τουρκία: Ακόμα 238 συλλήψεις στον στρατό «για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν»

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά