Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους

Image
 Κωνσταντίνος Κόρκας
 clock 21:34 | 29/05/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

«Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε. Ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, αφού τίμησε τους πεσόντες συμπολεμιστές του».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θάνατο του Ιερολοχίτη στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα

«Κρατώ μια φράση του, από το πρόσφατο ταξίδι μας στη Σύμη: "Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται". Αθάνατος!» υπογραμμίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο Στρατηγός Κόρκας Κωνσταντίνος του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας το 1921. Αποφοίτησε από τη ΣΣΕ το 1943 με το βαθμό του Ανθλγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του Αντιστρατήγου και με τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς.

Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Β. Αφρικής (1942-43), στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις της περιόδου 1947 – 49 όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές. Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Για τις συμμετοχές του αυτές στις προαναφερθείσες πολεμικές επιχειρήσεις, ο στρατηγός τιμήθηκε από την Πολιτεία με τις ακόλουθες ηθικές αμοιβές :

α. Προαγωγή «επ΄ ανδραγαθία επί του πεδίου της μάχης». β. Χρυσό Σταυρό Φοίνικα μετά Ξιφών. γ. Χρυσό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α΄. δ. Σταυρό Ταξιαρχών Βασιλικού Τάγματος Φοίνικος. ε. Σταυρός Ταξιαρχών Τάγματος Γεωργίου Α΄. στ. Έξι φορές με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας. ζ. Πολεμικό Σταυρό Β΄ Τάξεως. η. Επτά φορές με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως. θ. Τρεις φορές με το Μετάλλιο Εξαιρέτων πράξεων. ι. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Β΄ Τάξεως ια. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Γ΄ Τάξεως. ιβ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1940 – 41. ιγ. Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου 1941 – 45 ιδ. Βρετανικό Μετάλλιο Ανδρείας 1944 ιε. Ανώτατο Παράσημο Εθνικής Αξίας της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ και ΓΕΠΣ πρότεινε τη μεταφορά της τέφρας του αείμνηστου ιδρυτή του «Ιερού Λόχου» Συνταγματάρχη Χρ.Τσιγάντε από την Αγγλία, όπου πέθανε και είχε θαφτεί, στην Ελλάδα, όπου και τοποθετήθηκε στο Μνημείο του Ιερού Λόχου, που αναγέρθηκε στο Πεδίον του Άρεως.

Διαβάστε επίσης:

ΑΕΙ: Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου - Οι βασικοί άξονες

Το Ιράν απειλεί με κατάσχεση 17 ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis