Πολιτική

Π. Καμμένος: Οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τον εκλογικό νόμο

καμμένος

Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθιστά υπεύθυνα για τα πλήγματα, που όπως λέει, έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Σε συνέντευξή του στη Real News, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τον εκλογικό νόμο και όχι με τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που δεν τα βγάζουν πέρα και ότι κυβερνά με μόνο στόχο τη διατήρηση της εξουσίας, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι «υπεύθυνη για τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι η αντιπολίτευση όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση».
«Η κυβέρνηση αυτή έδωσε τεράστια μάχη για να προστατεύσει τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και πέτυχε πολλά. Καλό θα είναι, λοιπόν, η αντιπολίτευση να ασχοληθεί με την αυτοκριτική της και να αφήσει την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για να πετυχαίνει την αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την προάσπιση των Ελλήνων πολιτών στο εσωτερικό» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δηλώνει αισιόδοξος ότι θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι υπέρ του νέου εκλογικού νόμου και ερωτηθείς αν καλεί κάποιους βουλευτές να ψηφίσουν «κόντρα στα κόμματά τους» και αν εκτιμά ότι θα υπάρξουν διαρροές από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή ΝΔ, απαντά ότι καλεί τους βουλευτές «να αποφασίσουν σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη για τη δυνατότητα του βουλευτή να ψηφίζει κατά τη συνείδησή του».
«Όταν οι ίδιοι με δημόσιες δηλώσεις τους διαφωνούν με τις ηγεσίες τους πρέπει να προχωρήσουμε σε έναν τέτοιο εκλογικό νόμο που θα δώσει τη δυνατότητα της προστασίας της ελεύθερης βούλησης του βουλευτή και εκεί που υπάρχουν διαφοροποιήσεις να μπορούν να συνθέτουν κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τον τόπο όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και η δημοκρατία» πρόσθεσε.
Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η ψήφιση της απλής και άδολης αναλογικής, ενώ «τα θέματα του μπόνους και του ορίου εισόδου μπορούν να συζητηθούν σε επόμενα νομοσχέδια».
Τόνισε ότι ο ίδιος επιμένει στην διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, «αλλά πιστεύω ότι υπάρχει ένα περιθώριο με διάλογο αυτό το ποσοστό να μπορεί κατά τι να μειωθεί εάν συμφωνούν όλοι και αν υπάρχει πλειοψηφία».
Σε ό,τι αφορά την δέσμευση του προέδρου της ΝΔ για εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, εφόσον η ΝΔ έλθει πρώτο κόμμα και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος είπε «μάλλον, μετά τις εκλογές θα έχουν αλλάξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για το σχέδιο Χ που σχεδίαζε ο Γιάννης Βαρουφάκης, τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο πρώην υπουργός, αλλά και τις υπόνοιες που έχει αφήσει ο κ. Καμμένος για τον ρόλο Βαρουφάκη, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι «η αλήθεια είναι αυτή που ξεκαθάρισε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Τα διάφορα σχέδια Χ και τα μυθιστορήματα που γράφουν κάποιοι για να πουλήσουν βιβλία δεν αφορούν την Ελλάδα και την πορεία της χώρας».
Υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ποτέ δεν αναμείχθηκαν σε άλλη αποστολή πέραν της προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και δεν υπάρχει κανείς δημοκρατικός υπουργός που θα επέτρεπε την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους ‘αποστολές’».
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρακαλεί ιδιαίτερα «να μην εμπλέκουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τέτοιου είδους σενάρια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δημοκρατικές και εκτελούν άριστα την αποστολή τους».

Πολιτική

Γεννηματά: Στόχος μας είναι ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα

γεννηματά

Στην ανάγκη ο νέος κλιματικός νόμος να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, στάθηκε η Φώφη Γεννηματά κατά την παρέμβασή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν προετοιμαστούμε σωστά οι συνέπειες (σ.σ. της κλιματικής αλλαγής) θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας».

Αναγκαία η εθνική συνεννόηση

Μάλιστα η κα Γεννηματά σημείωσε ότι στη διαμόρφωση του νόμου πλαίσιου πρέπει να σταλεί το μήνυμα της συναίνεσης στην κοινωνία και «θα συγκρουστούμε» όπως ανέφερε στην πορεία για τα μέτρα πολιτικής σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτού του πλαισίου καθώς «εκεί υπάρχει πολιτική απόχρωση».

«Ελπίζω ότι δεν θα μείνουμε στις συζητήσεις. Ότι δεν θα επικρατήσουν και σε αυτό το κρίσιμο θέμα σκοπιμότητες, ιδεοληψίες  και κομματικές στοχεύσεις.  Ότι θα υπάρξει η αναγκαία εθνική συνεννόηση και συνέργεια για την διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης, που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκόβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να έχει κλιματικό νόμο» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Συμπλήρωσε δε ότι «η υιοθέτηση και η εφαρμογή τέτοιων μεγάλων αλλαγών απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή ώστε να αντέχουν αυτές στον χρόνο και στις κυβερνητικές αλλαγές».

Η κα Γεννηματά αφού αναφέρθηκε στα ως τώρα «διστακτικά βήματα» από πλευράς παγκόσμιας κοινότητας σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η Ε.Ε. δείχνει να παίρνει αποφάσεις με το Green Deal  και την συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Κανονισμό». Ενώ χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα από τις ΗΠΑ και τον Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης: Βάση το 8ωρο – Η προστασία από «κακούς» εργοδότες

Μητσοτάκης: Να καταστήσουμε σύμμαχο την κοινωνία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής