Πολιτικό Παρασκήνιο

Όμηροι ή όχι οι Έλληνες στρατιωτικοί; Διαφωνούν Καμμένος και Κουβέλης

καμμένος κουβέλης

Δύο διαφορετικές απόψεις σε ένα τεράστιο για την Ελλάδα θέμα, την φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στις φυλακές της Αδριανούπολης. Υπουργός και ο αναπληρωτής του διαφωνούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού ο Πάνος Καμμένος τους έχει επανειλλημμένως χαρακτηρίσει ομήρους, ενώ τον όρο δεν δέχεται ο Φώτης Κουβέλης.

«Η έννοια της ομηρίας είναι διαφορετική από την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη κράτηση. Εχει άλλο περιεχόμενο και άλλες διαστάσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα».
«Εμείς βεβαίως καταγράφουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι για περίπου ένα μήνα κρατούνται δύο στρατιωτικά μας στελέχη, αλλά η ομηρεία, με συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο, σημαίνει άλλα πράγματα. Για αυτό και υποστηρίζουμε την άποψη ότι με σταθερή τη διεκδίκησή μας, με συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, διεκδικούμε να επιστρέψουν το συντομότερο οι δύο στρατιωτικοί μας στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε το νομικό περιεχόμενο της λέξης ομηρία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κουβέλης δεν δέχθηκε να κάνει εκτίμηση για το αν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας πριν από το Πάσχα, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα που μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μία απλή συνεννόηση και η Τουρκία το ενέταξε στην κλιμακούμενη ένταση που θέλει να προκαλεί.
Αν αναφορικά με τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Αμυνας και τον κ. Καμμένο απάντησε «τα καθήκοντα του καθενός μας είναι προσδιορισμένα με εξαιρετική σαφήνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», ενώ εκτίμησε ότι η διαφωνία του υπουργού στο Σκοπιανό δεν αποτελεί το στοιχείο που δυσχεραίνει την προώθηση των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Κουβέλης απάντησε:
 
«Εκείνο που μπορεί να προκύψει είναι ένα τυχαίο επεισόδιο το οποίο μπορεί να έχει και τη θερμότητά του. Αλλά αυτό, κατά την εκτίμησή μου δεν μπορεί να σημάνει γενίκευση της μίας ή της άλλης μορφής».

 

Πολιτικό Παρασκήνιο

Πλακιωτάκης που νοσεί από κορωνοϊό: Τηρείτε τα μέτρα

πλακιωτάκης μάσκα

Μήνυμα διαρκούς επαγρύπνησης και πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων προστασίας έναντι της πανδημίας, εξέπεμψε ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και βρίσκεται σε καλή κατάσταση σε καραντίνα στο σπίτι του.

Απευθυνόμενος σήμερα εξ αποστάσεως στην εθνική αντιπροσωπεία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, με αφορμή τροπολογία αρμοδιότητάς του που έχει καταθέσει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, ο κ. Πλακιωτάκης άδραξε την ευκαιρία να αφυπνίσει ως παθών απέναντι στον κοινό εχθρό του ιού.

«Κι εγώ τηρούσα τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, αλλά ο ιός είναι παντού», επισήμανε, απευθύνοντας στους συναδέλφους τους βουλευτές ευγενική σύσταση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία που δοκιμάζεται και εκείνους που πιθανόν αμφισβητούν την αναγκαιότητα των περιορισμών.