Πολιτική

Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο της ΝΔ

μητσοτακης

Ρηξικέλευθες αλλαγές στην καταστατική και οργανωτική λειτουργία του κόμματος προκείμενου η Ν.Δ. να καταστεί ένα κόμμα πιο σύγχρονο,  στα πρότυπα των ευρωπαϊκών, σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο του προέδρου της Ν.Δ., που θα παρουσιαστεί στο 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Metropolitan Expo με βασικό αντικείμενο την οργανωτική και καταστατική αναδιοργάνωση της γαλάζιας παράταξης περιλαμβάνει τομές, που σχετίζονται με τη λειτουργία του κόμματος αυτή καθεαυτή αλλά και με το άνοιγμα στην κοινωνία. Σύμφωνα με το προσχέδιο του καταστατικού που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο και το οποίο δημοσιεύει ο Ε.Τ., προβλέπονται τα εξής:

 Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ο ορισμός θητείας για τον πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η θητεία του προέδρου θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία του προέδρου που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός, θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.
Βασικό στοιχείο του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος - κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις υποψηφιότητες για τις γαλάζιες βουλευτικές θέσεις των επόμενων εκλογών.
Το νέο καταστατικό θα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού μητρώου υποψήφιων βουλευτών με τον πρόεδρο να ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.
Προτείνει καταστατική απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για σεβασμό στο φορολογούμενο πολίτη και απόλυτης εφαρμογής της διαφάνεια, αλλά και συμμάζεμα των οικονομικών του κόμματος, ενώ θα καλέσει και τα άλλα κόμματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.
Ανοίγει επίσης ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Θα συσταθεί εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος της ΝΔ θα ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια ώστε να διαμορφώνονται τα ψηφοδέλτια με αξιοκρατία.
Σχεδιασμός για άνοιγμα στην κοινωνία και συμμετοχή των μελών και των στελεχών στην παραγωγή πολιτικής.  Αυτό απαιτεί μικρότερα, πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο. Το Συνέδριο θα είναι ετήσιο, εναλλάξ ιδεολογικό και καταστατικό, με 1.000 αιρετά και μέχρι 1.000 μέλη λόγω ιδιότητας.
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, το επόμενο μεγαλύτερο κομματικό όργανο, κάθε τρίμηνο έτσι ώστε να δημιουργείται ένας ετήσιος πολιττικός κύκλος που θα ανοίγει και θα κλείνει με το συνέδριο και να υπάρχει συνεχώς έντονη κινητικότητα και διάδραση.
iefimerida.gr

 

Πολιτική

Στη Βαρυμπόμπη η Φώφη Γεννηματά - Αυτοψία στα καμένα

βαρυμπόμπη

Μια ημέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μαζί με στελέχη του κόμματος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Συνομίλησε με τον δήμαρχο και με κατοίκους που είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η κ. Γεννηματά μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκαν την Αχαΐα και τις πυρόπληκτες περιοχές στη Ζήρια.

Η πρόεδρος ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο κ. Βρεττό για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, το μέγεθος της καταστροφής, πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει σπίτια και επιχειρήσεις.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε από την πλευρά της την αμέριστη συμπαράσταση της και επανέλαβε τη δέσμευση της για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκατάσταση και προστασια της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πύρινος όλεθρος καίει τη χώρα - 118 φωτιές - Εκκένωση περιοχών (Βίντεο)

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία έβγαλαν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη