Πολιτική

Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη στη συνεδρίαση του ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

ΣΥΡΙΖΑ

Oι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την πολιτική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε εκτενώς την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο ενίσχυσης των κρατών-μελών της Ε.Ε., επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πρόταση «σε θετική κατεύθυνση που δικαιώνει τις διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την οικονομική πολιτική της Ένωσης και τη νέα αρχιτεκτονική της, μακριά από τις ιδεοληψίες περί λιτότητας και την νεοφιλελεύθερη ακαμψία των χρόνων των μνημονίων που πλήρωσε ακριβά η χώρα μας».

   Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι οι νέες συνθήκες που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη για μια «ριζική αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι «μόνο οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν πειστικές για τις κοινωνικές ανάγκες απαντήσεις». «Όχι με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες που θέτουν οι νέες συνθήκες», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση. Ταυτόχρονα, το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «η κρίση φέρνει και αξιακή αναδιάταξη, καθώς θέτει σε ριζική αμφισβήτηση τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του».

   Αναφορικά με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι", το Πολιτικό Συμβούλιο τονίζει πως πρόκειται για ένα «"πλήρες σχέδιο το οποίο απαντά σε όλες τις άμεσες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, την ίδια στιγμή, θέτει τις βάσεις για το συνολικό πρόγραμμα του κόμματος». «Προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να γίνει γνωστό σε όλες του τις διαστάσεις, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διεξαγωγή μεγάλης πανελλαδικής εξόρμησης με ημερομηνία εκκίνησης την Τετάρτη 3 Ιουνίου», σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση.

   Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

   Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης και την ενίσχυση της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών. Σε σχέση με τις διαδικασίες για το Συνέδριο του κόμματος, οι οποίες πάγωσαν λόγω της πανδημίας, το Π.Σ. αποφάσισε ότι αυτές θα επανεκκινήσουν το προσεχές διάστημα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Πολιτική

Ψυχογιός: Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ θαπληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες

Βουλή

Για το μεταναστευτικό και τη λειτουργία των δομών ασύλου, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Ψυχογιός.

Βασικά σημεία από τη δευτερολογία του Γιώργου Ψυχογιού κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτηση 66 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Επικίνδυνη και αναποτελεσματική η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση στο προσφυγικό»:

"- Ζητήσαμε να κάνουμε μια κουβέντα μια ειλικρίνεια και εσείς μας απαντήσατε με ψέματα και καταρρίπτοντας κάθε έννοια κοινής λογικής. Μιλήσατε πάλι για ανοικτά σύνορα επί ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι είναι προφανές και σύννομο το δικαίωμα της χώρας να φυλάσσει τα σύνορά της αλλά τηρώντας το Διεθνές Δίκαιο.
- Πρέπει να εφαρμόσετε ισομερή κατανομή στην Ελλάδα παρακάμπτοντας τις φωνές των δημάρχων που στηρίξατε και τώρα αντιδρούν και να διεκδικήσετε δυναμικά τον επιμερισμό της ευθύνης στην Ευρώπη.
- Μιλήσατε για μείωση των ροών η οποία όντως έγινε λόγω του κορωνοϊού και εξακολουθείτε να μην καταδικάζετε τις ξενοφοβικές δηλώσεις για push-backs στη θάλασσα. Είπατε τη μισή απάντηση της κας Γιόχανσον γιατί και εκείνη σας κάλεσε να διερευνήσετε αν ευσταθούν οι καταγγελίες.
- Μιλήσατε για τις εξώσεις και το πρόγραμμα HELIOS αλλά δεν είπατε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν και άλλα εργαλεία πέραν αυτού και ότι δίναμε περίοδο 6μηνης προσαρμογής σε όσους έπαιρναν προσφυγικό καθεστώς και είχαμε πρώτη προτεραιότητα πάντα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και να μην δημιουργείται κοινωνικός αυτοματισμός όπως γίνεται με την σημερινή
κατάσταση στις πλατείες.
-Για την υγειονομική θωράκιση δεν κάνατε απολύτως τίποτα πέρα από τη στεγανοποίηση. Δεν φροντίσατε καν για την παράταση των δελτίων και φτάσαμε στις εικόνες με τους εκατοντάδες στην Υπηρεσία Ασύλου χωρίς μέτρα προφύλαξης, χωρίς προγραμματισμό.
- Σε ο,τι αφορά τις αποφάσεις της Υπηρεσία Ασύλου, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2017 μέχρι σήμερα δεν επήλθε καμία επιτάχυνση γι αυτό  και τώρα έχετε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις.
- Η στελέχωση του Υπουργείου είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αλλά δεν μπορεί να γίνει με μετακλητούς και ιδιωτικοποίηση του δημοσίου χωρίς λογοδοσία και αμεροληψία ή με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων αλλά ούτε και με την απόλυση 17 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία,  ή με την μη ανανέωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ αφήνοντας τις Δομές χωρίς το απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία τους προσωπικό.
- Δεν αποτυπώνετε την πραγματικότητα επιμένετε να προσπαθείτε να κρύψετε το ζήτημα κάτω απ το χαλί, οι πολιτικές σας δεν έχουν αποτέλεσμα και εκθέτουν τη χώρα. Τα λάθη σας θα τα πληρώσουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι τοπικές κοινωνίες. Ωθείτε τη χώρα στην απομόνωση και στον αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση."