Πολιτική

"Οι εθνικοί εγωισμοί δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης"

Κεφαλογιάννης Μανώλης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών σε συνεργασία με τα Εθνικά Κοινοβούλια των υπό ένταξη χωρών.
Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης με θέμα «Πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης για το μεταναστευτικό και το άσυλο» ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η Ευρώπη 70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπη με τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές και ιδίως στη δοκιμαζόμενη Συρία έχουν οδηγήσει εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και να ψάχνουν οδό διαφυγής για την πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Η Ευρωπαική Ένωση πιάστηκε απροετοίμαστη. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία δύσκολη και εν πολλοίς ασαφής συμφωνία. Αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καθόλου συμφωνία.
Οι χώρες της Ευρώπης, όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και οι υπό ένταξη χώρες πρέπει μακριά από εθνικούς εγωισμούς να ακολουθήσουν κοινή πολιτική. Κοινή πορεία. Κοινό πλαίσιο παροχής ασύλου.
Χώρες φτωχές και μικρές, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία φιλοξενούν σήμερα κοντά στα 6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι απαράδεκτο η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην  Ελλάδα και την Ιταλία τιε κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης των μεταναστών και των προσφύγων. Που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα μεταναστών. Η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις δύο αυτές χώρες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προχωράει με πολύ αργά βήματα.
Και η Τουρκία η κύρια χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως το διαπραγματευτικό της χαρτί για την είσοδό της στην Ευρωπαική Ένωση και για περεταίρω χρηματοδότηση από αυτήν. Θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία του Μαρτίου. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα πρωτόκολλα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έχει συμφωνήσει.
Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος ή της Ιταλίας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Η επίλυσή του είναι χρέος τιμής για την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Με κοινές πολιτικές και δράσεις. Μακριά από εθνικές μικροπολιτικές. Που δεν ταιριάζουν στις Αρχές και στις Αξίες της Ευρώπης».

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει "καλές θέσεις εργασίας" για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

"Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες. "Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας", η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται "την καλύτερη στιγμή", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. "Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα", είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)