Πολιτική

«Όχι» Ιβάνοφ στο erga omnes: «Μοιάζει με προσωπική συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα»

Γκιόργκι Ιβάνοφ

Την αντίθεσή του στο erga omnes επανέλαβε μετά τη συνάντηση του με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σκοπιανό πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Σε δήλωσή του, ο Ιβάνοφ υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών. 

«Η όλη διαδικασία μοιάζει με προσωπική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Ζάεφ και του Κ. Τσίπρα, η οποία δεν έχει προσφέρει μια εθνική συναίνεση στη «Μακεδονία» Η θέση μου είναι ότι δεν αποδέχομαι μία λύση στο ζήτημα του ονόματος για συνολική χρήση ή “έναντι όλων”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν καταλήξει στο Severna Makedonija («Βόρεια Μακεδονία»).

Οπως εκτιμά πάντως η ελληνική πλευρά και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκεόργκε Ιβανόφ «δεν μπορεί να ανακόψει τις εξελίξεις, παρά μόνο να τις επιβραδύνει».

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-Βουλή: Τροπολογία για την α’επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουρισμό-επισιτισμό

Βουλή

Τροπολογία για τις προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Βαρδάκη. Όπως σπεύδουν να επισημάνουν για τους νέους που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι πέραν των 50 ενσήμων, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από την έναρξη της επιδότησης, ως νέοι επιδοτούμενοι.

«Η συμπλήρωση των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη. Οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των εποχιακά εργαζόμενων που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης», επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την τροπολογία προτείνεται προσθήκη στο άρθρο 5 του ν. 1545/1985, σύμφωνα με την οποία: «Κατ` εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020 και μόνο, για τον ασφαλισμένο άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, απασχολούμενο σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που υπάγεται στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει και 50 ημερομίσθια το προηγούμενο από την έναρξη της επιδότησης έτος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κρήτη: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές