Πολιτική

Ο Νίκος Αμπατιέλος επανεξελέγη γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

αμπατιέλος

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΚΝΕ με την ομόφωνη ψήφιση της εισήγησης, του κλεισίματος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και της Απόφασης του Συνεδρίου.
Επίσης εξελέγησαν νέο Κεντρικό Συμβούλιο και νέα Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Οργάνωσης.
Στην πρώτη του Σύνοδο το ΚΣ επανεξέλεξε Γραμματέα τον Νίκο Αμπατιέλο. Επίσης εξελέγη το Γραφείο του ΚΣ.
Κατά την ομιλία του, στο 12ο Συνέδριο της ΚΝΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι: «Η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, αντικειμενικά, μπορεί να γίνει φάρος ελπίδας για την πλειοψηφία της νεολαίας. Να απαντήσει στους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα που βιώνει, ζώντας μέσα στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να τροφοδοτήσει όνειρα κι ελπίδες, για μια ζωή πραγματικά ευτυχισμένη».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρόσχημα για την εν λόγω Συμφωνία ήταν η «επίλυση δήθεν του ονόματος», το οποίο προέτασσε η άρχουσα τάξη της Ελλάδας και τα κόμματά της από το 1992, «θέτοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα σοβαρά ζητήματα που αφήνουν ανοικτά τα θέματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού που πάντα γίνονται το όχημα για να ανοίξουν μειονοτικά ζητήματα, διεκδίκησης εδαφών, αλλαγής συνόρων» και υπογραμμίζοντας ότι το κύριο στο οποίο όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν είναι η ενίσχυση με τη Συμφωνία αυτή, της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο.
«Ρόλο σημαιοφόρου σε αυτό έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνησή της στην χώρα μας, με την σύμφωνη γνώμη και όλου του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού" υπογράμμισε, τονίζοντας ότι "η αστική τάξη με επιθετικό τρόπο -και όχι αμυνόμενη- συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες που συντελούνται είτε στα πλαίσια σήμερα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης είτε στα πλαίσια αύριο ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου».
Είπε ότι πίσω από την αναδιάταξη των παλιών αστικών κομμάτων και την ανάδειξη νέων βρίσκονται οι διαφορές τους για τη γραμμή αστικής διαχείρισης κατά τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, είτε κατά τη φάση μιας νέας κρίσης, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να παραβλέπονται οι ισχυρές αντιθέσεις όχι μόνο μεταξύ τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης, αλλά και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και συμμαχιών, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα και άλλων "που επιδρούν και δουλεύουν μέσω πολλών μηχανισμών και στην κατεύθυνσης της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, εκτός των άλλων".
"Κυρίως το πρόβλημα βρίσκεται στο ποιος από όλους αυτούς θα έχει το πάνω χέρι για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας ενεργειακών πηγών, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς που υπάρχουν στην περιοχή" πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στους υπό διαμόρφωση και ευρισκόμενους "στην ίδια μεριά της όχθης" δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος είπε ότι ο πρώτος είναι με επίκεντρο τη ΝΔ "η οποία αφού σιγούρεψε το πέρασμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, κλιμακώνει την ψευτοπατριωτική αντιδραστική δημαγωγία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, προσπαθώντας να μαζέψει γύρω της το χώρο που εκτείνεται από το παλιό κέντρο μέχρι την ακροδεξιά".
Ταυτόχρονα είπε οτι η ΝΔ "θα εμφανίζεται ως δήθεν υπεύθυνη δύναμη", εφαρμόζοντας πολιτική "μία από τα ίδια", και προσπαθώντας "να εγκλωβίσει τους δυσαρεστημένους και αγανακτισμένους με τα ψέματα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας τις ψευτοαντιπαραθέσεις για αστείες και δευτερεύουσες διαδικασίες στη βουλή", ενώ "ο ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφώνει την προπαγάνδα για τους διεφθαρμένους".
"Από κοντά και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι παλεύουν να διασωθούν μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, η Ένωση Κεντρώων, δυνάμεις από το ΠΟΤΑΜΙ, η ΧΑ που φαίνεται να ενισχύεται και άλλες ακροδεξιές δυνάμεις που προβάλλουν επικίνδυνες αντιδραστικές - εθνικιστικές απόψεις με ευρύτερη αποδοχή, όπως η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου" πρόσθεσε.
Ο δεύτερος πόλος, είπε, είναι με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ "ο οποίος προσπαθεί να παίξει το ρόλο του βασικού πυλώνα της σοσιαλδημοκρατίας, τραβώντας δυνάμεις από τη λεγόμενη «κεντροαριστερά», κυρίως από το πρώην ΚΙΝΑΛ, άλλους ανένταχτους και εξωκοινοβουλευτικούς του οπορτουνιστικού αριστερού χώρου", και έχοντας ως βασική τακτική την προσπάθεια "συγκρότησης ενός «προοδευτικού πόλου» όπως τον ονομάζει, διατηρώντας ταυτόχρονα μια αριστερή ψεύτικη προβιά, το δήθεν πιο φιλολαϊκό προσωπείο, για να ψαρεύει στα γνωστά θολά νερά της σύγχυσης και του αποπροσανατολισμού" και καλλιεργώντας την λογική του "μικρότερου κακού".
Απέναντι στην αλλαγή της "ατζέντας της επικαιρότητας" που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να εμφανιστεί "ως δύναμη που εφαρμόζει πολιτική δήθεν άρσης των αδικιών, ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, ανάλογα με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας", αντέταξε, πέραν της επισήμανσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό μνημονιακό πλαίσιο, το κύριο που συνίσταται στο αν "καλύπτονται στοιχειωδώς οι σημερινές, σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας" ή αυτή θα περιοριστεί σε "επίδομα πτωχοκομείου που εξανεμίζεται την ίδια στιγμή".
Ανέφερε ότι σοβαρό κριτήριο ψήφου για την νεολαία πρέπει να αποτελέσει το ολοένα και πιο σφιχτό και πολύμορφο δέσιμο της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ που κάνει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων κομμάτων.
Υπογράμμισε ότι οι εργατικές λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος και η νεολαία πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ξεπερνώντας "το τοξικό σκηνικό των τρομοκρατικών και ψεύτικων διλλημάτων, των διαφόρων και πολύ πιθανών νέων επιθέσεων ενάντια στο Κόμμα, που θα κυριαρχεί στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα και που θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές".

 

Πολιτική

Παυλόπουλος: Ντροπή ένα τμήμα της Κύπρου να τελεί ακόμα υπό τουρκικό ζυγό

Προκόπης Παυλόπουλος

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη διατήρηση της κατοχής της Βόρειας Κύπρου ντροπή που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο των διήμερων εορτασμών του Δήμου Αγίας Νάπας και του Συνδέσμου Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «Άρωμα» Αγίας Νάπας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της Μοναδικής Μάχης της Αγίας Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826.

Ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέτος, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι «είναι προσκύνημα στην Κύπρο για μένα», προσθέτοντας ότι «όσες φορές και να έρθω στην Κύπρο το προσκύνημα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία πόσο μάλλον με αυτή την συγκυρία».

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην μάχη της Αγίας Νάπας το 1826 τόνισε πως «μας διδάσκει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη στο πλαίσιο της εθνεγερσίας. Ένα κομμάτι της Κύπρου τελεί ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

«Γι’ αυτό για εμάς τους Έλληνες απανταχού της γης και για όλο τον ελληνισμό η εθνεγερσία συνεχίζεται και θα είμαστε εδώ μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι της κυπριακής γης. Μέχρι να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την οντότητα της και την κυριαρχία που της αναλογεί και με βάση το Διεθνές και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη, πρέπει να υπάρξει μια κυπριακή ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία, το τονίζω, πρέπει αυτή η ομοσπονδία να έχει μια προσωπικότητα μια ιθαγένεια και το κυριότερο από όλα, πλήρη κυριαρχία που σημαίνει πως δεν νοούνται στο κυπριακό έδαφος ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων».

Μάλιστα διαμήνυσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους Τούρκους εισβολείς στην Κύπρο. «Όταν λέμε για τρίτους εννοούμε κάθε τρίτο».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει η κυριαρχία να αποκατασταθεί, τονίζοντας πως «όλος ο ελληνισμός με αρραγή ενότητα να καταθέσει τον οβολό του για τούτη την μαρτυρική Κύπρο. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να θυμόμαστε το χρέος ότι ο αγώνας συνεχίζεται, για να θυμόμαστε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι ντροπή το γεγονός ότι διαρκεί ακόμα αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό τιμούμε σήμερα και στην μνήμη των προγόνων μας τους λέμε ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός: 591 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι – Στους 360 οι διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας μετά την καταιγίδα -Παρασύρθηκε το όχημά του από τα ορμητικά νερά

Τουρκία: Επιτέθηκε στην έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου (Βίντεο)