Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέση ΕΥΠ και Predator

Image
Βουλή επιτροπή θεσμών και διαφάνειας
 clock 20:12 | 28/11/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που εξετάζει την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στην κατάθεση του ο μοναδικός μάρτυρας που κατέθεσε από τους τέσσερις που είχαν κληθεί σήμερα, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέση ΕΥΠ–Predator καθώς επίσης και ότι δεν υπήρχε κτίση και χρήση του κακόβουλου λογισμικού από τις ελληνικές αρχές. 

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης καθώς ο κ. Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν. Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η συμπολίτευση ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πηγές ΝΔ: Στο κενό οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των υποκλοπών

«Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών» αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Όπως σημειώνουν: «Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση».

«Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator» υπογραμμίζουν οι πηγές της ΝΔ.

Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης απάντησε σε όλα λέγοντας ότι δεν έχει γνώση, δεν γνωρίζει πρόσωπα και εταιρείες, δεν γνωρίζει να συνέβη οτιδήποτε μεμπτό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ήταν κατηγορηματικός πως γνωρίζει ότι από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Επίσης είπε ότι δεν γνωρίζει τους επιχειρηματίες Μπίτζιο και Ντίλιαν κι ότι δεν είχε ποτέ συναντήσεις για Predator. Αντίθετα είπε ότι γνωρίζει τον κ. Λαβράνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δημητριάδης επέμεινε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε από το Μαξίμου αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη και ότι δεν γνώριζε, άρα ούτε και ο Μητσοτάκης, οτιδήποτε για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Κ. Καραγκούνης (ΝΔ): Ο κ. Δημητριάδης και προσήλθε και έδωσε απάντηση σε όλα

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, μετά την ολοκλήρωση της μυστικής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσε «για μια ακόμα φορά έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της Αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα»

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΝΔ συντήρησε την ομερτά – Η μυστικότητα της συνεδρίασης, ομολογία της διασύνδεσης ΕΥΠ –Predator

«Η ΝΔ, που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα, και σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με τις εξαγγελίες και τις διαρροές. Ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεσή της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού τόσο για το σκάνδαλο όσο και για την συγκάλυψή του» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της Επιτροπής των ιδιωτών που κλήθηκαν σε ακρόαση, και όπως γνωρίζεται είναι πια δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator με την ΕΥΠ, που αποτέλεσε και τη βάση της απόφασης της Επιτροπής για να είναι μυστική η συνεδρίαση, νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς πως η ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Από εκεί και μετά, οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά περιστατικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρεις το φως» προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε:

«Εμείς θα επιμείνουμε να έρθουν οι κ.κ. Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να μην έχουμε την γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα επιδιώξει η πλειοψηφία, για να απαντήσουν γραπτά. Και για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιη η ΝΔ, ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου «εάν ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματα», ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «έδωσε απαντήσεις που ήταν πολύ πολύ αόριστες και όχι συγκεκριμένες κατά τη γνώμη μου».

Χ. Καστανίδης: Όλα στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση

«Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και προσέθεσε:

«Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης που δεν αντέχει στην στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

Μ. Συντυχάκης: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιμένουν να θάβουν την υπόθεση των συνακροάσεων στο ΚΚΕ

Μετά το φιάσκο των αλλεπάλληλων θεατρικών παραστάσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής είχαμε μια άλλη επιπλέον συνεδρίαση της Επιτροπής που η πλειοψηφία της επιμένει ”όλα στο σκοτάδι. Τίποτα στο φως”. Για δε, την υπόθεση του ΚΚΕ (εν. τις συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου) όλοι τους ομονοούν σε ένα πράγμα. Στο θάψιμο της υπόθεσης» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μανώλης Συντυχάκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Έχουμε αιτηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εκτός από τις κλητεύσεις Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντάλιαν, να κληθούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρας, εισαγγελείς, μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ και μέλη της Κρατικής Ασφάλειας για να καταθέσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκαν το αίτημα αυτό. Επιμένουν, λοιπόν, να θάβουν και να απαξιώνουν μια πολύ σοβαρή υπόθεση όπως άλλωστε έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ότι είναι η υπόθεση του ΚΚΕ, παρόλα αυτά όλοι ομονοούν στο θάψιμό της» προσέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε:

«Εμείς, θα συνεχίσουμε, να είναι όλα στο φως. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Θα επανέλθουμε με πρότασή μας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όχι, γιατί ευελπιστούμε ότι μπορεί να βγει κάτι μέσα από αυτή την υπόθεση αλλά γιατί δεν πρέπει πρώτα από όλα ο λαός να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι φυσιολογική υπόθεση να παρακολουθείται. Γιατί είναι χιλιάδες οι παρακολουθήσεις που γίνονται».

Ελληνική Λύση: Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η γνωστή ρήση της μεταπολίτευσης, ότι «όταν δεν θέλεις να λάμψει η αλήθεια, κάνεις μία εξεταστική»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η γνωστή ρήση της μεταπολίτευσης, ότι “όταν δεν θέλεις να λάμψει η αλήθεια, κάνεις μία εξεταστική”, όχι για την διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά για την κομματική συσπείρωση.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτουργούν δυστυχώς με όρους “Σιναλόα”, όπου η αντιπολίτευση βοηθά την κυβέρνηση να συγκαλύψει το παρόν και η ΝΔ συγκαλύπτει την υπόθεση κατασκοπείας των 17 βουλευτών που ξεκίνησε το 2016.

Τους αλληλοεκβιασμούς και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δυστυχώς τις πληρώνει η πατρίδα και η δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Εμμανουέλα Αργείτη «οι δύο επιχειρηματίες, οι κύριοι Μπίτζιος και Λαβράνος δεν προσήλθαν. Βρίσκονται στο εξωτερικό και ενώ ενημερώθηκαν, δήλωσαν διατεθειμένοι να απαντήσουν γραπτά στις ερωτήσεις των βουλευτών μέσω των πρεσβειών. Σε ότι αφορά τον τρίτο επιχειρηματία που φέρεται να σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό τύπου Predator, τον Ταλ Ντίλιαν, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, όπως βεβαιώνεται και από τις ισραηλινές αρχές.

Τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τέθηκαν τα ζητήματα του αν θα πρέπει να είναι κλειστή ή ανοιχτή η συνεδρίαση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Μπούρα να επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής και να δηλώνει ότι είναι μυστική γιατί σχετίζεται με την ΕΥΠ και αυτό το γεγονός να προκαλεί την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ αντίθετα με όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα. Πάντως, ακολούθησε ψηφοφορία και απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης να είναι μυστική η συνεδρίαση.

Το δεύτερο αίτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης που απορρίφθηκε, είχε να κάνει με την ενδεχόμενη βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που δεν ήρθαν σήμερα εδώ με την πλειοψηφία να απορρίπτει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Υπήρχαν και κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής με τρεις αντικαταστάσεις βουλευτών από το γαλάζιο στρατόπεδο του Κώστα Τζαβάρα από τον Γιώργο Βλάχο και των κυρίων Στυλιανίδη και Κουτσούμπα από τους κυρίους Μαρκόπουλο και Κεφαλογιάννη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό: Εδώ και 4 εβδομάδες αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η Νέα Δημοκρατία μιλάει με έργα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ψεύδη και λάσπη»

Υποκλοπές: Αντικαθίσταται ο Κώστας Τζαβάρας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis