Πολιτική

Νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ υπό το βλέμμα Νίμιτς

κοτζιάς ντιμιτρόφ

Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) προγραμματίζεται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη με την παράλληλη παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κκ. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα βρεθούν στην αυστριακή πρωτεύουσα κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τετάρτη 25 Απριλίου, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.
Η χρονική στιγμή της νέας συνάντησης έχει ενδιαφέρον. Μόλις πριν από περίπου δύο 24ωρα, ο κ. Κοτζιάς είχε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εμφανιστεί πλήρως απαισιόδοξος για οποιαδήποτε πρόοδο μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.
«Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, προσθέτοντας ότι η υπόθεση μεταφέρεται για το φθινόπωρο.
Είναι λοιπόν πιθανό οι νέες συνομιλίες να αφορούν στο χρονοδιάγραμμα, κάτι που είχε διαφανεί και μετά από τη συνάντηση της Οχρίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παραλίμνια πόλη, ο έλληνας υπουργός είχε πει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις του με τον σκοπιανό ομόλογό του.
Η πρώτη θα είναι αρχές Μαϊου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τετραμερούς διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδος, Αλβανίας, πΓΔΜ, Βουλγαρίας και η δεύτερη στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που προγραμματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις 11-12 Μαϊου στο Σούνιο με τη συμμετοχή και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Δείτε επίσης
 

Πολιτική

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη- video

ελλάδα τουρκία

Περίπου τρεις ώρες -από τις 11 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι- διήρκεσαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει περίπου στις 15:00 από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στις άτυπες -μη δεσμευτικές- συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, που έγιναν στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης, κατά πληροφορίες η κάθε πλευρά παρουσίασε την δική της εκδοχή για τα θέματα που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθήσουν. Ήταν ο 61ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα φλέγοντα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου με αιχμή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στις συζητήσεις από τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ και η Τουρκία από τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τον διευθυντή αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσίγες.

Κατά πληροφορίες, στις συζητήσεις παρέστη και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί αν συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Σήμερα ή αύριο, οι πρέσβεις Αποστολίδης και Κουφιού αναμένεται να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με την ηγεσία της Κομισιόν και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ) για τις τουρκικές θέσεις όπως παρουσιάστηκαν στις τρίωρες συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ουσία των συζητήσεων, ούτε για τα θέματα που η τουρκική πλευρά αξίωσε να συμπεριληφθούν στην ατζέντα των συζητήσεων. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις απόψεις των Τούρκων αναμένεται να αναπτυχθεί στον επόμενο, τον 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί σε ελληνικό έδαφος. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται και η ανάπτυξη των τουρκικών θέσεων σε απάντηση των ελληνικών επιχειρημάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπακωνσταντής στο Ράδιο Κρήτη: Δε μπορεί να υπάρχει μία Αστυνομία για κάθε πρόβλημα

Νοσοκομεία Κρήτης - κορωνοϊός: Η νέα εικόνα με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει