Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Δράση με τίτλο «Κανένας στο περιθώριο»

index7.jpg

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση «Κανένας στο περιθώριο», που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου, από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τους επικεφαλής των Γραμματειών του Κόμματος,

Στην εισαγωγή του ο  κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε:

«Η σημερινή ενημερωτική συνάντηση έχει ένα μόνο θέμα: Τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης  με τον τίτλο ‘’Κανένας στο περιθώριο’’.  

Για τη Νέα Δημοκρατία,  η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές. Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά, βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου του εαυτού μας. Η κοινωνική ευαισθησία δεν μονοπωλείται, δεν χαρίζεται και δεν υφαρπάζεται. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή πεποίθηση, φροντίδα και πολιτική. Με αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές  και υπό την αιγίδα του προέδρου του Κόμματος  του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία  εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει  μια σειρά δράσεων  στη βάση της σταθερής  επιδίωξής μας ‘’Κανένας στο περιθώριο’’. 

Οι δράσεις αυτές της Νέας Δημοκρατίας  στόχο έχουν να αναγνωρίσουν την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, να τιμήσουν το έργο που έχουν αναπτύξει  και βεβαίως να τις βοηθήσουν ουσιαστικά. Θεωρούμε, ότι αυτή η δράση αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας  της Νέας Δημοκρατίας με τους φορείς αυτούς, αλλά και με όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης  και λήψης των πολιτικών αποφάσεων». 

index8.jpg

index8.jpg, by lamprakis

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής 
της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη:

1. Η ΔΡΑΣΗ 
Για τη Νέα Δημοκρατία η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές. 

Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά – ανεξαρτήτως κρίσης - βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου μας του εαυτού.

Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού οδηγούνται πλέον στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση, ζούνε στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, σοβαρά προβλήματα υγείας, χρόνιες παθήσεις, αποκλείονται από τη δημόσια υγεία, απομονώνονται και περιθωριοποιούνται. 

Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάρυνε ένα ευρύ δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που προϋπήρχε, το οποίο όμως αντιμετωπίζει πλέον περισσότερα προβλήματα ως προς την οργάνωσή του, την αποτελεσματική διάχυση πόρων, την ανάπτυξη συνεργειών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.α. Η Νέα Δημοκρατία δρα στη βάση μιας αρχής και μιας πεποίθησης: «Κανένας στο περιθώριο».

Μέσα από τη δράση αυτή, η Νέα Δημοκρατία:
-αναγνωρίζει την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, τιμά τις δράσεις τους και επιδιώκει να τις βοηθήσει ουσιαστικά,
-αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης «Κανένας στο περιθώριο» που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος σε δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, Μ.Κ.Ο. κ.α., σε όλους τους Νομούς της Επικράτειας, αποτελούμενα από Βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείς και στελέχη του κόμματος. 

Ειδικότερα οι δράσεις αυτές αφορούν μη κρατικές - εθελοντικές δομές που διαμορφώθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, δομές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, δομές και φορείς που ασχολούνται με την οικογένεια, που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

2. ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΔΡΑΣΗ
Α. Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν την καταγραφή προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης πολίτικων αποφάσεων (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και δράσεις στήριξης. Επιπλέον, προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα την διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα αυτά. 

Β. Υπηρετώντας την ιδεολογία μας, τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, για ένα ευαίσθητο και παράλληλα κοινωνικό ζήτημα ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτών των δομών οι οποίοι μας μεταφέρουν τις αθέατες πλευρές της δράσης τους και των προβλημάτων –τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν γίνονται γνωστά μέσα από επιφανειακές προσεγγίσεις και ευκαιριακές επισκέψεις- ώστε:

Σήμερα ως Αντιπολίτευση: να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ για όλους τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένες προτάσεις και πολιτικές, να δημιουργήσουμε τη «Χάρτα Αλληλεγγύης της Νέα Δημοκρατία», και

Αύριο ως Κυβέρνηση: να προωθήσουμε με απόλυτη προτεραιότητα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ευνοούν την λειτουργία, διαχείριση, χρηματοδότηση και ανάπτυξη συνεργειών για τις δομές αυτές, με εξίσου σημαντικό ένα σύγχρονο και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στόχος μας να μπορούν οι δομές αυτές να ωφελήσουν ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας και πιο αποτελεσματικά ώστε να μείνει «Κανένας στο περιθώριο». 

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 
Η δράση «Κανένας στο περιθώριο» υλοποιείται από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκδηλώσεις και επισκέψεις σε 80 και πλέον δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Επικράτεια.

Υπολογίζεται ότι οι μη κρατικές – εθελοντικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται πανελλαδικά στις 2.500. Στόχος μας έως το φθινόπωρο να έχουν επισκεφθεί κλιμάκια της Νέα Δημοκρατία περίπου 800 - 1000 δομές σε όλη τη χώρα.

Η ευαισθησία δε σταματά όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε φυσικά με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και του Δημάρχου κ. Π. Νίκα, συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας και του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας. 

Εχθές, Δευτέρα 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Ποδοσφαιρικός Αγώνας μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και στελεχών των οργανώσεών μας στη Θεσσαλία με τους Παλαίμαχους της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας στο Δημοτικό Στάδιο Λάρισας και τα έσοδα θα διατεθούν στο Κρίκκειο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου . 

4.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Η παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας αποτελεί πλέον μια διαρκή και αυξανόμενη ανάγκη παρά τα όσα ισχυρίζεται η Κυβέρνηση για το κοινωνικό της πρόσωπο και τις πολιτικές που προωθεί.

Οι πολίτες που προστρέχουν στις δομές αυτές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης καλύπτουν την ανυπαρξία κράτους και την έλλειψη πραγματικής ευαισθησίας.

Παρά το γεγονός ότι μειώνεται η καταναλωτική δύναμη των πολιτών παρατηρείται αύξηση των προσφορών σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι Έλληνες έχουν περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης και το αποδεικνύουν οποτεδήποτε απαιτηθεί.

Παρατηρούνται πολλά θεσμικά – νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και εμποδίζουν την απρόσκοπτη δράση τους.

Η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο με πλούσιο αυτοτελές κοινωνικό έργο σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντικότερη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία μέσω του φιλανθρωπικού της έργου είναι τα οργανωμένα, καθημερινής λειτουργίας συσσίτια. Το 2015 επωφελήθηκαν από τις κοινωνικές δομές της συνολικά 1.300.000 άτομα. 

Όσοι υιοθετούν αβίαστα ζήτημα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, δεν έχουν δει «ιδίοις όμμασι» το μέγεθος της προσφοράς στους συνανθρώπους μας και καλό θα είναι να το επανεξετάσουν.

Έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού (ειδικά των ηλικιωμένων) που δηλώνουν αδυναμία ικανοποίησης των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Έχει αυξηθεί ραγδαία η αδυναμία των οικογενειών να στηρίξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες (νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία κ.α.) και αναγκάζονται να απευθυνθούν σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πολιτική

Πατέλης: Ζητώ συγγνώμη - «Ατυχής και λάθος η δήλωσή μου» για τους κατόχους διδακτορικού

Ο κ.Πατέλης

Συγγνώμη ζήτησε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης για τις αρνητικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τους κατόχους διδακτορικού.

 «Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωση μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός», αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του στα social media ο σύμβουλος του πρωθυπουργού. Σημειώνεται πως οι αρχικές του δηλώσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός. Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση. Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν. Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».

Προσχηματική η καθυστερημένη συγγνώμη Πατέλη

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του τόνισε ότι «η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας».

«Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού. Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για "ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό". Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.

«Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας. Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πατέλης είπε ότι «για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς κατηγόρησε  τον κ. Πατέλη ότι «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Παράλληλα η Κουμουνδούρου συμπλήρωσε ότι «σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. "Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά" , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Πελώνη στην Έφη Αχτσιόγλου

Κεραμέως - σχολεία: Νωρίτερα η έναρξη του σχολικού έτους